Linkuri accesibilitate

PSD se teme de opinia publică, dar vrea să îl salveze CCR de anticipate


Social-democrații testează mai multe scenarii pentru a evita anticipatele.
Social-democrații testează mai multe scenarii pentru a evita anticipatele.

Social-democrații speră ca judecătorii Curții Constituționale să respingă Ordonanța de Urgență privind anticipatele pentru ca alegerile parlamentare să poată fi organizate doar în luna iulie. Liderii PSD spun că nu se pot opune anticipatelor de teama opiniei publice, dar că o decizie a CCR poate oferi justificarea necesară pentru blocarea acestora.

PSD nu acționează în acest moment ca un bloc unitar în privința alegerilor anticipate. În timp ce gruparea Ciolacu-Stănescu încearcă să convingă partidul că trebuie să comunice publicului că social-democrații nu se tem de anticipate, sunt testate diferite scenarii pentru a se salva.

Parlamentarii sunt extrem de revoltați din cauza deciziilor luate la centru și spun că nu au fost consultați când s-a intrat în jocul anticipatelor. Mai mult, ei susțin că Marcel Ciolacu le-a promis în două rânduri că nu se va ajunge la alegeri parlamentare înainte de termen.

Varianta optimistă în PSD: CCR amână anticipatele

Speranțele celor din PSD se leagă de judecătorii Curții Constituționale. Guvernul Orban a dat în ultima zi, chiar înainte să pice la moțiunea de cenzură, o Ordonanță de Urgență prin care termenul pentru anunțarea datei privind alegerile anticipate este redus de la 90 de zile la 50 de zile.

În Ordonanță se prevede și posibilitatea ca un alegător să poată vota oriunde în țară, vot de două zile în țară dacă sunt alegeri simultane, și proces electoral de trei zile în Diaspora, așa cum s-a întâmplat la alegerile prezidențiale. Această Ordonanță de Urgență nu a ajuns până în acest moment la Monitorul Oficial, deoarece îi lipsește avizul Consiliului Legislativ.

Intrarea în vigoare a acestei Ordonanțe poate schimba calendarul pentru anticipate.

Social-democrații au calculat că pe actuala lege, Ludovic Orban a venit în Parlament pe 10 februarie și de aici începe calculul privind data alegerilor anticipate. În termen de 60 de zile, dacă sunt respinse două propuneri de premier, președintele Klaus Iohannis poate dizolva Parlamentul. Data alegerilor anticipate trebuie anunțată însă cu 90 de zile înainte, dacă Ordonanța nu intră în vigoare sau este respinsă la Curtea Constituțională.

Pe acest scenariu, anticipatele nu s-ar putea organiza mai devreme de 5 iulie 2020.

„Dacă Ordonanța de Urgență privind anticipatele pică la CCR, nu vom mai avea anticipate. PNL nu dorește anticipate după locale, nici noi nu dorim. Noi eram pregătiți pentru anticipate simultan cu locale, dacă CCR respinge Ordonanța nu putem să fim considerați noi vinovați. Cine dorește anticipate în iulie? Trebuie organizate alegeri în iunie pentru locale, nu se poate ajunge în iulie cu alegerile locale”, au declarat pentru Europa Liberă surse din conducerea PSD.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că va cere și el Avocatului Poporului să conteste Ordonanța de Urgență privind anticipatele la Curtea Constituțională. Acesta a repetat după ședința Comitetului Executiv că PSD dorește respectarea Constituției pentru organizarea anticipatelor.

Cum poate spulbera Orban speranțele PSD

Social-democrații se tem că nu își pot baza întreaga strategie pe judecătorii CCR și faptul că Ordonanța de Urgență privind anticipatele o să fie respinsă.

Varianta pesimistă luată în calcul de conducerea PSD este ca Ordonanța de Urgență privind anticipatele să nu fie trimisă curând la Monitorul Oficial. În această situație, partidele nu pot cere Avocatului Poporului să o conteste la CCR, deoarece nu este în vigoare.

Premierul interimar Ludovic Orban poate amâna trimiterea Ordonanței la Monitorul Oficial până este respinsă și a doua propunere de prim-ministru și președintele poate dizolva Parlamentul.

În această situație invocată de cei din PSD, premierul interimar poate trimite după termenul de 60 de zile Ordonanța la Monitor, iar ea intră în vigoare. Automat, Guvernul stabilește data alegerilor după 50 de zile deoarece Ordonanța de Urgență are putere de lege și nu există o decizie a CCR împotriva ei. Din momentul anunțării datei alegerilor, Avocatul Poporului poate ataca Ordonanța la CCR, dar depinde de judecătorii Curți când vor da o soluție. Din acel moment, PSD mai are puține pârghii pentru a bloca anticipatele.

UDMR critică guvernul Orban

Ordonanța de Urgență privind anticipatele dă dreptul cetățenilor să voteze la orice circumscripție din țară. Kelemen Hunor a anunțat că i-a cerut premierului să retragă această Ordonanță, dar că Ludovic Orban a refuzat. UDMR se teme că această prevedere afectează șansele Uniunii de a realiza pragul electoral și ar putea intra în Parlament doar datorită pragului alternativ. În replică, liberalii susțin că OUG poate să fie modificată în Parlament și că se poate elimina acolo modul în care se votează. Liderul UDMR a declarat că se va adresa Avocatului Poporului pentru a contesta OUG la CCR după ce aceasta este publicată în Monitorul Oficial.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG