Linkuri accesibilitate

Baronii bravează cu anticipatele. Revoltă printre parlamentarii PSD: „Ciolacu ne-a mințit că nu sunt anticipate”


Marcel Ciolacu trebuie să convingă parlamentarii să fie de acord cu alegerile anticipate.

Parlamentarii PSD sunt revoltați de modul în care se iau deciziile în partid în privința alegerilor anticipate. Mai mulți aleși au declarat pentru Europa Liberă că ei nu sunt consultați și că Marcel Ciolacu le-a promis de două ori că nu se ajunge la anticipate. În ședința Comitetului Executiv, liderii de organizații au spus că sunt pregătiți pentru anticipate, dacă sunt organizate simultan cu localele.

Ședința Comitetului Executiv a fost dominată de pozițiile exprimate de secretarul general interimar, Paul Stănescu, dar și de Olguța Vasilescu.

Stănescu le-a transmis colegilor să fie pregătiți pentru anticipate, în timp ce deputata le-a prezentat mai multe simulări din județul Dolj prin care a încercat să demonstreze avantajele cuplării alegerilor parlamentare cu cele locale. Rând pe rând, șefii de organizații care au luat cuvântul au vorbit în favoarea alegerilor anticipate. Cu toate acestea, niciunul nu a spus care sunt avantajele pentru PSD și cum poate câștiga partidul aceste alegeri.

Marian Oprișan și Dumitru Buzatu au ieșit din linia stabilită și le-au spus colegilor de partid că nu înțeleg care sunt avantajele mutării pe care a cerut-o PNL și președintele Klaus Iohannis.

Ce spun cei care au vorbit pro-anticipate

Liderii social-democrați și-au schimbat strategia de comunicare pentru a arăta că nu se tem de anticipate, susțin surse din PSD pentru Europa Liberă. Asta deși PSD nu stă bine în sondajele de opinie.

Partidul trebuie să arate că nu se teme de alegerile anticipate. Dacă noi stăm și ne opunem total demersului lui Iohannis, ce câștigăm? Toată lumea va sări pe noi că ne protejăm pensiile speciale și că vrem să ne agățăm de fotolii. A trebuit să ieșim cumva să contracarăm această ofensivă a lui Iohannis. Vom încerca în Parlament să vedem cum evoluează lucrurile. Pentru anticipate, PNL trebuie să fie de acord că parlamentarele au loc simultan cu localele și trebuie să scoată prevederea că se poate vota peste tot în țară, a declarat un lider social-democrat pentru Europa Liberă.

Paul Stănescu era cunoscut în partid, în urmă cu o lună, ca un adversar al anticipatelor. Cu toate acestea, secretarul general a fost cel trimis să livreze partidului mesajul că se va ajunge la anticipate. Stănescu și Ciolacu sunt cei care încearcă să îi convingă pe aleși să aibă încredere în strategia pe care au ales-o pentru a nu exista dispute interne. Ei sunt și cei care vor organizarea rapidă a Congresului pentru a avea ultimul cuvânt în privința listelor de la locale și parlamentare. În felul acesta, ei pot controla mai bine revolta deputaților și senatorilor.

Ciolacu vorbește despre o „mascaradă"

Ciolacu nu a putut să explice însă ce își dorește PSD, dacă vrea sau nu anticipate. Președintele interimar al PSD s-a limitat să repete obsesiv în conferința de presă că social-democrații doresc respectarea Constituției și că partidul este pregătit pentru orice variantă, inclusiv cea a anticipatelor.

Cei mai mulți membri au spus că suntem pregătiți pentru orice fel de alegeri, colegii au spus că PSD nu trebuie să se teamă de votul românilor. E o mascaradă să faci alegeri anticipate cu două trei luni înainte”, a fost mesajul lui Marcel Ciolacu.

Cu toate acestea, liderul PSD a recunoscut că partidul său va da un vot pentru guvernul Orban II în termen de 15 zile, așa cum prevede Regulamentul comun al deputaților și senatorilor. O discuție prealabilă în partid era ca înainte de vot, PSD să aștepte decizia Curții Constituționale la sesizarea depusă chiar de Marcel Ciolacu, prin care era contestată nominalizarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier deși exista o altă majoritate formată în Parlament.

Marcel Ciolacu a negat încă o dată că există un blat între el și Ludovic Orban pentru anticipate și alegerea primarilor într-un singur tur.

Parlamentarii se consideră mințiți de M. Ciolacu

Atmosfera din Comitetul Executiv contrastează cu cea din cadrul grupurilor parlamentare ale PSD. Senatorii și deputații declară că sunt uimiți de „piruetele” conducerii în privința alegerilor anticipate.

„Deciziile se iau iar într-un grup restrâns, noi nu suntem consultați deși suntem cei mai afectați de anticipate. De ce stabilesc primarii ce se întâmplă cu parlamentarii?”, și-a arătat nemulțumirea un ales PSD.

Problema cea mai mare pentru Marcel Ciolacu o reprezintă faptul că el le-a promis altceva parlamentarilor în urmă cu zece zile.

Ciolacu ne-a mințit de două ori că nu sunt anticipate. Ne-am întâlnit la Rin Hotel și de față cu toți a spus că nu se va ajunge la anticipate. Ne-am văzut și în Parlament, chiar înaintea moțiunii de cenzură, și ne-a promis iar că nu se va ajunge la anticipate. Dacă atunci avea nevoie de votul nostru pentru moțiunea de cenzură și ne-a păcălit, arată că nu este diferit de Dragnea. Există și în spațiul public discuția despre blatul Ciolacu-Iohannis, nu cred că îi prinde bine acestuia să ne explice ce vrea de fapt”, a susținut un alt parlamentar.

Deputații și senatorii au început să aibă discuții informale, dincolo de cele cu conducerea PSD, pentru a stabili care este calea de urmat și dacă trebuie să accepte deciziile venite de sus peste capul lor.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că Sorin Grindeanu a început să discute cu mai mulți social-democrați și le-a spus că PSD se așteaptă să fie “o luptă cu Iohannis, din moment ce au fost treziți cu moțiunea de cenzură”. Grindeanu le-a transmis chiar liderilor PSD că dacă nu va exista această luptă cu Iohannis, mulți social-democrați vor acuza actuala conducere “de trădare”.

Vasile Dâncu, așteptat să se înscrie în PSD

Marcel Ciolacu l-a lăudat pe Vasile Dâncu și a spus că așteaptă ca acesta să se înscrie în partid pentru a candida pentru o funcție în partid. Liderul PSD a subliniat că dacă nu se modifică Statutul, Dâncu nu ar putea candida la șefia Consiliului Național al partidului fără a avea calitatea de membru. Radu Moldovan l-a propus pe Dâncu pentru șefia Consiliului Național.

Alegerile din PSD Arad au fost anulate

La finalul conferinței în care a fost ales ca președinte Dorel Căprar, a fost adoptată și o Rezoluție prin care era propus Sorin Grindeanu pentru șefia partidului. Comitetul Executiv al PSD a anulat însă alegerile, invocând motive statutare. Căprar s-a certat cu Ciolacu și a spus că acesta îl avantajează pe Mihai Fifor pentru a prelua filiala. Deputatul este inculpat într-un dosar penal pentru complicitate la luare de mită și abuz în serviciu.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG