Inițiativa legislativă privind schimbarea conducerii ANCOM a trecut de Parlament în doar 19 zile. Războiul pentru șefia instituției a fost declanșat în forul legislativ înaintea licitației pentru implementarea tehnologiei 5G, care urmează să fie principala misiune a Autorității de Reglementare. Oficialii guvernamentali, dar și parlamentari au recunoscut că, în ultima perioadă, asistăm la o ofensivă mediatică și de lobby a companiei Huawei înaintea licitației pentru 5G. În Senat, au existat 88 de voturi „pentru”, 38 de voturi împotrivă și patru abțineri.
Proiectul de lege a fost depus în timpul sesiunii extraordinare, fiind semnat de reprezentanții PSD, PNL, UDMR și Pro România. Cătălin Drulă, liderul grupului USR din Camera Deputaților, a precizat că PSD a încercat să obțină și semnătura grupului USR, dar a fost refuzat. Proiectul de lege nu a primit în Camera Deputaților sau în Senat punctul de vedere al Guvernului.
Totul a mers pe repede înainte la inițiativa PSD. Deputatul PNL Gabriel Andronache a dezvăluit că a rămas cu „gura căscată” când a văzut că proiectul a fost introdus pe ordinea de zi. Camera Deputaților a votat proiectul pe 25 august, iar astăzi a ajuns la vot final în Senat.
Chiar dacă se numără printre semnatari, deputatul PNL a susținut legea o să fie atacată la Curtea Constituțională din cauza faptului că nu a existat o dezbatere reală în Parlament. În Camera Deputaților liberalii au votat împotriva proiectului, dar, în Senat, au existat și voturi care au venit din zona PNL. Eventualul demers privind sesizarea la CCR este sprijinit și de USR.
Ce prevede noul proiect
În noua formă propusă în Parlament, pe lângă funcția de președinte și vicepreședinte apare un Comitet de Reglementare, iar membrii acestuia sunt deciși prin vot de majoritatea parlamentară. PNL susține că PSD încearcă să impună o nouă conducere la ANCOM înaintea alegerilor parlamentare, fără a aștepta să se formeze o nouă majoritate.
Mandatul lui Sorin Grindeanu în fruntea ANCOM se va termina la finalul acestei luni, fiindcă acesta a decis să revină într-o funcție de conducere în PSD. Legea îi oferă un termen de 60 de zile să aleagă între funcția publică sau cea politică.
Prima tentativă a PSD de a schimba modul de conducere a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a fost făcută în luna august printr-un proiect depus de Florin Iordache. Președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, cel care ocupă simultan și funcția de prim-vicepreședinte PSD, a declarat pentru Europa Liberă că varianta propusă de Florin Iordache era una „proastă”. Inițiativa lui Florin Iordache a fost retrasă, fiind înlocuită cu cea votată astăzi.
Proiectul votat de Senat în calitate de cameră decizională prevede că președintele și cei doi vicepreședinți sunt numiți după votul primit în Parlament. Președintele și vicepreședinții nu au voie să facă dintr-un partid politic.
Noutatea o reprezintă schimbarea organigramei de conducere a ANCOM prin apariția unui Comitet de Reglementare din care să facă 7 șapte membri, inclusiv președintele și cei doi vicepreședinți.
Cei șapte membri ai Comitetului de Reglementare trebuie să îndeplinească următoarele condiții.
- Să nu exercite alte funcții publice sau private, cu excepția celor didactice din învățământul superior, a creațiilor artistice și literare
- Să nu aibă antecedente penale
- Să nu dețină acțiuni sau părți sociale, direct sau indirect, la societăți cu activități în domeniul comunicațiilor electronice și serviciilor poștale sau cu alte activități din domeniul de reglementare al ANCOM
- Să fie cetățeni români, cu o experiență de cel puțin cinci ani în domeniul comunicațiilor, în domeniul științelor inginerești, în domeniul economic, juridic sau în alte domenii ale științelor sociale
Ultimul amendament a fost depus de liderul grupului PSD din Senat, Radu Preda.
Durata mandatului membrilor Comitetului de Reglementare al ANCOM, inclusiv președintele și vicepreședinții, este de șase ani, mandatul putând fi reînnoit o dată.
Ideea apariției Comitetului de Reglementare este susținută de Sorin Grindeanu.
„ANCOM, spre deosebire de ANRE și ASF, nu are consiliu de reglementare în acest moment. În optsprezece state din țările UE Autoritatea de reglementare în comunicații are consiliu de reglementare”, a fost poziția președintelui ANCOM.
USR: O încercare de a îngenunchia politica ANCOM
În timpul dezbaterilor din Senat, singurul grup parlamentar care a luat cuvântul a fost cel al USR.
„Sinecuri pentru politicieni și o nouă încercare de a îngenunchia politica ANCOM, o autoritate de reglementare responsabilă pentru o piață de aproape patru miliarde de euro. Dezbatem o lege trecută cu viteza luminii prin Parlament, fără o dezbatere reală. Încă un exemplu al modului de a face politică pentru interesele proprii fără să ne pese de ceea ce contează pentru societatea noastră și viitorul ei. Se înființează un Comitet de Reglementare, se extinde conducerea ANCOM de la trei la șapte membri. Cei patru membri vor putea să fie membri de partid, politicul vrea să conducă o instituție ce ar trebui să fie independentă”, a susținut senatoarea Monica Dinică.
Reprezentanta USR a atras atenția asupra rolului cheie jucat de ANCOM în perioada pandemiei de coronavirus, dar și după, când urmează să se organizeze licitația pentru 5G, unde Huawei face presiuni mediatice și de lobby pentru a participa ca furnizor al mai tuturor companiilor de telefonie care operează în România.
PNL: PSD s-a grăbit pentru a face numirile în conducerea ANCOM
Daniel Fenechiu a precizat pentru Europa Liberă că proiectul a trecut în viteză pentru că PSD încearcă să obțină controlul asupra conducerii ANCOM în această sesiune legislativă.
„Este o chestiune făcută mult prea repede. Noi ne-am opus cât am putut, săptămâna trecută am reușit să-l amânăm. Matematica parlamentară arată că PSD poate trece în Senat ce dorește. Graba era necesară în situația în care numirile se fac de actualul Parlament, probabil, PSD va avea o participare în conducerea colectivă mai mare în ipoteza în care s-ar face după parlamentare. E un interes strict politic”, a declarat liderul grupului PNL din Senat pentru Europa Liberă.
În privința licitației pentru 5G, Daniel Fenechiu susține că ANCOM nu va putea face ce dorește în timpul licitației și că aceasta se va desfășura în condiții „legale și normale”.
Lobby Huawei pentru 5G, ANCOM organizează licitația
Ministrul Comunicațiilor, Lucian Bode, a declarat pentru Europa Liberă că ofensiva mediatică a Huawei înaintea licitației pentru tehnologia 5G se poate observa cu „ochiul liber”.
Licitația pentru 5G a fost amânată în ultimii doi ani, președintele Klaus Iohannis dând semnalul că România nu ar trebui să se grăbească dacă există un singur concurent – Huawei.
„Există un singur provider – Huawei. Ceilalți sunt relativ aproape, cei din Europa și Statele Unite. Să nu ne aruncăm cu capul înainte. O astfel de licitație va avea implicații atât de profunde, iar procesul nu mai este reversibil”, a fost mesajul transmis de președintele Iohannis la o întâlnire avută cu jurnaliștii în decembrie 2019 la Palatul Cotroceni.
Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a precizat că pentru a demara licitația pentru 5G este nevoie de o Hotărâre de Guvern referitoare la prețurile de pornire. Sub mandatul lui Sorin Grindeanu urma să se desfășoare licitația pentru implementarea tehnologiei 5G. Licitația a fost amânată de mai multe ori, pentru a permite participarea mai multor companii la realizarea infrastructurii 5G, în condițiile în care doar Huawei este partenerul firmelor de telefonie mobilă care activează în România.
Guvernul Orban a pus recent în dezbatere publică un proiect de lege care urmărește unui mecanism de autorizare prealabilă a producătorilor de tehnologii și servicii de tip 5G. Proiectul nu face nici o referire la China sau Huawei, dar pune anumite condiții pentru participanții la licitație.
- Furnizorii de echipamente pentru rețele 5G și infrastructurile telecom de importanță națională trebuie să facă dovada unui acționariat transparent și să nu fie sub controlul unui control străin. Furnizorii de astfel de echipamente trebuie să fie autorizați de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, conform proiectului de lege pus în dezbatere de Guvern.
România și Statele Unite au semnat anul trecut un Memorandum, dar care nu a fost transpus în legislație până în prezent.
Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a avertizat asupra pericolului reprezentat de Huawei și asupra ofensivei lansată de China.
„Huawei este în mod existențial periculos. Strategia de ”fuziune militar civilă” a Partidului Comunist Chinez reprezintă un plan, în mod fățiș agresiv, de a transforma puterea militară a Chinei în cea mai avansată tehnologic din lume”, a susținut ambasadorul SUA.
Facebook Forum