Linkuri accesibilitate

Publicaţia Kyiv Post: Alianţa pentru Uniunea Românilor ar putea lansa provocări în Ucraina. AUR dezminte categoric presupusul plan


Liderul Alianței pentru Unirea Românilor, George Simion, a avut în ultimii ani reacții critice la adresa conducerii Ucrainei în legătură cu etnicii români din această țară.
Liderul Alianței pentru Unirea Românilor, George Simion, a avut în ultimii ani reacții critice la adresa conducerii Ucrainei în legătură cu etnicii români din această țară.

Siteul ucrainean Kyiv Post scrie că partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) ar putea lansa o campanie de dezinformare care ar putea avea ca subiect „drepturile încălcate” ale românilor din Ucraina. Într-un comunicat, AUR respinge categoric această ipoteză.

AUR ar putea lansa „în curând, o serie de provocări informaționale anti - ucrainene”, a scris sâmbătă, 20 aprilie, siteul Kyivpost. Publicația online citează surse din Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului Apărării de la Kiev.

Sursele citate le-au spus jurnaliștilor ucraineni că scopul acestor potențiale acțiuni ar fi să creeze impresia că drepturile minorității românești din Ucraina ar fi încălcate.

De asemenea, oficiali ai AUR ar realiza în această perioadă interviuri cu preoți din mai multe regiuni ale Ucrainei, între care Odesa și Cernăuți, unde se află comunități importante de români.

„Această operațiune face parte din peisajul politic intern al României, dar ar putea avea un impact negativ asupra imaginii Ucrainei”, a spus un oficial al serviciilor speciale ucrainene pentru Kyiv Post, sub anonimat.

Totodată, reprezentanții AUR ar discuta cu familiile bărbaţilor care sunt înrolați în prezent în Forţele de Apărare ale Ucrainei, mai scrie Kyiv Post.com.

Informația a fost preluată în România inițial, de agenția News.ro.

Într-un comunicat, AUR transmite că „nu întreprinde nicio acțiune pe teritoriul Ucrainei și nici nu are oameni acolo." Formațiunea susține că publicația Kyiv Post nu a cerut AUR niciodată vreun punct de vedere.

Alianța pentru Unirea Românilor susține că reacția serviciilor de informații citate de Kyiv Post ar avea legătură de fapt, cu decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române din 29 februarie, de a crea noi structuri clericale în Ucraina.

„Această hotărâre a Sfântului Sinod a stârnit furia naționaliștilor ucraineni, a autorităților de la Kiev și a bisericii ucrainene necanonice, care nu se află în comuniune frățească cu Patriarhia Română. Aceștia ar fi vrut ca parohiile din cele 150 sate românești să treacă la structura necanonică. Presiunile autorităților asupra preoților și credincioșilor români încalcă dreptul la libertate religioasă și dreptul la liberă asociere", susține AUR.

În luna februarie, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că președintele partidului AUR, George Simion, face parte „din efortul de destabilizare” a țării. Ca atare, autoritățile de la Chișinău i-au prelungit interdicția de a intra în Republica Moldova.

Dorin Reacean a mai spus că autoritățile de la București au fost informate cu privire la acest detaliu.

Europa Liberă a întrebat la începutul lunii martie, Serviciul Român de Informații, dacă a fost informat de instituții din Republica Moldova cu privire la motivul impunerii interdicției de a intra în țara vecină pentru George Simion, președintele partidului AUR.

Serviciul de informații a răspuns Europei Libere că „activităţile de cooperare ale SRI cu servicii de informații din alte state sunt încadrate în categoria secretelor de stat și pot fi comunicate (doar) beneficiarilor legali”.

„Acest tip de informații sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor, în conformitate cu Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public”, a răspuns SRI.

Kyiv Post mai scrie că o campanie similară cu a AUR este derulată de reprezentanţii partidului bulgar „Renaşterea” în regiunea Odesa, vizând satele locuite în principal de etnici bulgari.

Sursele de informații citate mai spun că este posibil să fie vorba despre o sincronizare a acestor operaţiuni speciale, iar ele ar sugera o posibilă coordonare de către Kremlin, menită să complice situaţia geopolitică a Ucrainei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

 • 16x9 Image

  Anca Grădinaru

  Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
  Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

  A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
   
  A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

  Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

  La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

  serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG