Linkuri accesibilitate

Planurile lui V. Putin: vrea să extindă armata și să o controleze în totalitate


Președintele rus Vladimir Putin vorbește în timpul unei conferințe de presă după o ședință a Consiliului de Stat privind politica de tineret la Moscova, 22 decembrie 2022.
Președintele rus Vladimir Putin vorbește în timpul unei conferințe de presă după o ședință a Consiliului de Stat privind politica de tineret la Moscova, 22 decembrie 2022.

În următoarele șase luni, președintele Vladimir Putin va încerca să oprească valul de succese al forțelor ucrainene pe front și se va concentra să preia inițiativa în război, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Deși Putin nu renunță la război, el schimbă fundamental abordarea Rusiei față de acesta, existând indicii că Moscova își intensifică munca pentru a aduna noi forțe pe termen scurt, cât și pe termen lung, care să continue ostilitățile.

„Putin și Ministerul rus al Apărării au anunțat planuri de a extinde dramatic armata regulată a Rusiei prin crearea de noi divizii, restabilirea districtelor militare din vestul Rusiei care au funcționat înainte de 2010 și creșterea vârstei de recrutare – toate acestea indicând intențiile Rusiei... de a reforma armata rusă pentru a conduce ostilități convenționale pe scară largă”, notează analiștii americani.

Armata rusă păstrează personal mobilizat pentru a fi utilizat în viitor, aceasta fiind o abatere de la abordarea inițială a Kremlinului, care viza trimiterea rapidă a celor nepregătiți pe front.

De asemenea, Ministerul Apărării al Ucrainei a raportat că Rusia încearcă să creeze o forță armată de două milioane de oameni. Federația se pregătește să anunțe un nou val de mobilizări după sărbătorile de Anul Nou.

Mai mult, Federația Rusă încearcă să-și restabilească baza de apărare și industrială. În prezent, există discuții că autoritățile ruse ar putea naționaliza întreprinderile de apărare pentru a susține eforturile de război.

ISW mai notează că Putin va centraliza controlul asupra conducerii războiului în mâinile sale. Un semnal în acest sens este numirea generalului Valeri Gherasimov, șeful Marelui Stat Major, la conducerea războiului din Ucraina. Gherasimov este un apropiat al lui Putin, în care acesta are încredere.

În paralel cu aceasta, sprijinul pentru război crește în spațiul informațional - se reînvie narațiunile potrivit cărora existența unei Ucraine independente amenință suveranitatea și cultura Rusiei, așa că Rusia recurge la „autoapărare”.

Serviciile secrete ucrainene au avertizat deja că Rusia se pregătește pentru un război lung.

XS
SM
MD
LG