Linkuri accesibilitate

Putin avertizează Occidentul: Rusia este pregătită pentru un război nuclear


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, spune că Moscova nu își dorește dar că e pregătită pentru un război nuclear.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, spune că Moscova nu își dorește dar că e pregătită pentru un război nuclear.

Vladimir Putin a avertizat Occidentul că Rusia este pregătită pentru un război nuclear și că, dacă SUA vor trimite trupe în Ucraina, aceasta va fi considerată o escaladare semnificativă a războiului. Vladimir Putin mai spune că Rusia e pregătită și pentru discuții privind Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic pentru un război nuclear și că, dacă SUA vor trimite trupe în Ucraina, aceasta va fi considerată o escaladare semnificativă a războiului, transmite Reuters.

„Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, desigur, pregătiți”, a declarat Putin într-un interviu pentru presa de stat. El a adăugat că SUA au înțeles că, dacă vor desfășura trupe americane pe teritoriul rus sau în Ucraina, Rusia va trata mișcarea ca pe o intervenție.

„(În Statele Unite) există suficienți specialiști în domeniul relațiilor ruso-americane și în domeniul reținerii strategice”, a spus Putin.

Declarația președintelui rus vine cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din 15-17 martie, în care este de așteptat să obțină un nou mandat de șase ani.

De asemenea, Vladimir Putin a declarat că nu se grăbește către scenariul războiului nuclear și că nu vede necesitatea utilizării armelor nucleare.

Președintele Rusiei a mai spus că utilizarea armelor nucleare e specificată în doctrina nucleară a Kremlinului.

„Armele există pentru a le folosi. Avem propriile noastre principii”, a mai spus el, adăugând că Rusia este pregătită și pentru discuții serioase privind Ucraina.

„Rusia este pregătită pentru negocieri privind Ucraina, dar acestea ar trebui să se bazeze pe realitate - și nu pe pofte după utilizarea medicamentelor psihotrope”, a spus Putin.

Reuters a relatat luna trecută că sugestia lui Vladimir Putin de încetare a focului în Ucraina pentru a îngheța războiul a fost respinsă de Statele Unite după contacte prin intermediari.

Războiul din Ucraina a declanșat cea mai profundă criză în relațiile Rusiei cu Occidentul de la criza rachetelor cubaneze din 1962. Vladimir Putin a avertizat de mai multe ori că Occidentul riscă să provoace un război nuclear dacă trimite trupe să lupte în Ucraina.

El a ordonat o invazie pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022, după opt ani de conflict în estul Ucrainei între forțele ucrainene, pe de o parte, și ucrainenii pro-ruși și militari ruși - deși Moscova a negat această informație - pe de altă parte.

Liderii occidentali au promis că vor ajuta Ucraina să se apere în războiul declanșat de Rusia. Ucraina a câștigat o parte din teritoriul cucerit de forțele ruse, dar după doi ani de război, Rusia controlează aproape cincime din teritoriul ucrainean.

Totodată, într-un an electoral în SUA și UE, Occidentul are dificultăți în a găsi cea mai bună manieră de a sprijini Kievul împotriva Rusiei.

CNN a relatat că administrația președintelui american Joe Biden a fost îngrijorată în mod special în 2022 că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică pe câmpul de luptă din Ucraina. Astfel, agențiile de informații americane ar fi discuții între oficialii ruși în care subiectul era un eventual atac nuclear în acel an.

Rusia și Statele Unite sunt cele mai mari puteri nucleare la nivel global, controlând peste 90% din arsenalul nuclear ale lumii.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG