Linkuri accesibilitate

V. Putin aprobă actualizarea doctrinei nucleare ruse


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care adaptează doctrina nucleară la războiul Rusiei cu Ucraina.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care adaptează doctrina nucleară la războiul Rusiei cu Ucraina.

Președintele Vladimir Putin a semnat un decret care actualizează doctrina nucleară a Rusiei. Textul consideră că atacul unei țări non-nucleare susținute de o putere nucleară e un atac comun. Actualizarea vine după ce SUA ar fi permis Kievului să vizeze ținte rusești cu rachete cu rază lungă de acțiune.

Doctrina actualizată consideră că și atacurile cu drone sau aeronave ale unei țări non-nucleare, susținute de o putere nucleară, pot declanșa un răspuns nuclear al Rusiei, transmit Reuters și AFP.

De asemenea, textul prevede că orice agresiune împotriva Rusiei de către un stat care este membru al unei alianțe va fi considerată de Moscova ca fiind o agresiune a întregii alianțe.

Kremlinul a transmis marți că extinderea regulilor sale pentru utilizarea armelor nucleare este un răspuns „necesar” la ceea ce Moscova consideră a fi amenințări occidentale la adresa securității sale.

„A fost necesar să ne aliniem principiile la situația actuală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la scurt timp după semnarea decretului.

Peskov a mai spus, potrivit agenției TASS, că noua doctrină permite un „răspuns nuclear” dacă Ucraina folosește rachete convenționale occidentale pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei.

Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale americane din noiembrie, Vladimir Putin a solicitat modificări ale doctrinei nucleare care să prevadă că orice atac convențional asupra Rusiei, sprijinit de o putere nucleară, ar putea fi considerat un atac comun asupra Rusiei.

Schimbarea doctrinei nucleară oficiale a Rusiei vine în ziua cu numărul 1.000 a războiului din Ucraina, după ce SUA ar fi permis Ucrainei să lanseze rachete americane cu rază lungă de acțiune pentru a viza ținte de pe teritoriul Rusiei. Informația despre decizia președintelui Joe Biden a fost relatată pe larg de cele mai mari publicații americane, dar nu a fost confirmată oficial.

Războiul din Ucraina, care durează de doi ani și jumătate, a declanșat cea mai gravă confruntare între Rusia și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962 - considerată a fi cea care a dus cele două superputeri din Războiul Rece cel mai aproape de un război nuclear intenționat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG