Linkuri accesibilitate

Mercenarii Rusiei | Răspunsul guvernului din Mali și ce crede România despre grupul Wagner


Evgheni Prigojin (stânga) este numit de presa internațională drept omul din spatele acțiunilor mercenarilor ruși din Grupul Wagner (Vagner).
Evgheni Prigojin (stânga) este numit de presa internațională drept omul din spatele acțiunilor mercenarilor ruși din Grupul Wagner (Vagner).

Guvernul din Mali a negat, vineri seara, existența mercenarilor ruși pe teritoriul țării. Anterior, mai multe state, inclusiv România, semnaseră o scrisoare în care condamnau „implicarea guvernului Federaţiei Ruse în acordarea de sprijin material pentru desfăşurarea grupului Wagner în Mali".

„Chemăm Rusia să se comporte responsabil şi constructiv în regiune", cereau țările semnatare, printre care Germania, Franța, Marea Britanie, Canada, Italia, România.

Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Guvernului din Mali, Abdoulaye Maiga, a negat vineri seara că „elemente ale unei companii private de securitate” ar acționa în această țară din Africa de Vest.

Maiga a adăugat însă că, în cadrul unui acord bilateral cu Rusia, există în țara persoane desemnate antrenării în domeniul securității.

Agențiile internaționale de știri transmit că Grupul Wagner este o companie paramilitară a Rusiei, care acționează în diferite țări în beneficiul unor interese obscure sau lideri controversați.

Potrivit CNN, grupul a acționat în estul Ucrainei, Siria, Libia, Republica Africa Centrală și Mozambic.

CNN relatează că la începutul anului, un avion rusesc a zburat în Mali din Libia, țară în care grupul Wagner acționa în sprijinul generalului renegat Khalifa Haftar.

Avionul aparține Forțelor Aeriene ale Rusiei și ar fi fost închiriat de o companie a oligarhului rus Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Putin.

Se crede că Prigojin, cunoscut drept „bucătarul lui Putin” este în spatele grupului de mercenari Wagner și al așa numitelor fabrici de troli ruși care au acționat pentru a influența alegerile din diverse state.

Prigojin se află pe lista infractorilor căutați de FBI, și pe cea cetățenilor ruși aflați sub regimul de sancțiuni dispus de Uniunea Europeană în cazul Navalnîi.

Săptămâna trecută, UE a decis sancționarea Grupului Wagner, a opt persoane și trei entități asociate cu acesta. Grupul este acuzat de „abuzuri grave la adresa drepturilor omului, inclusiv tortură și execuții”.

Potrivit BBC, membrii grupului au ucis civili și prizonieri în Libia și au instalat dispozitive explozive nemarcate.

Poziția României

Într-un comunicat din 13 decembrie , ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, salută „adoptarea sancțiunilor privind grupul Wagner, care au în vedere atât acțiunile destabilizatoare ale acestuia în Africa, cât și în legătură cu Ucraina”.

Anterior, în 1 decembrie, Bogdan Aurescu exprimase îngrijorare cu privire la „deteriorarea situației politice cu implicații asupra misiunii de instruire a UE (EUTM Mali) și asupra securității regionale".

Aurescu considera oportună sporirea presiunii asupra autorităților din Mali, pentru ca acestea să nu „încheie un acord cu grupul rus Wagner și să respecte calendarul electoral stabilit".

Bogdan Aurescu a „reiterat, de asemenea, susținerea României pentru adoptarea de sancțiuni UE pentru combaterea influenței maligne a Grupului Wagner în Africa, în general, sau în Vecinătatea Estică a UE".

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG