Moderatorul forumului i-a cerut lui Putin părerea ca răspuns la declarațiile făcute de oficialii maghiari și cehi care au spus că „URSS s-a comportat ca un colonizator când și-a trimis tancurile la Praga și Budapesta”.
„Am recunoscut de mult că acest element al politicii sovietice a fost o greșeală și a dus doar la tensiuni în relații”, a declarat Putin.
Cele două evenimente au fost momente esențiale în Războiul Rece, evidențiind dorința Uniunii Sovietice de a folosi forța pentru a împiedica țările satelit să se elibereze sau să se abată de sub controlul ferm al Moscovei.
Revolta maghiară din 1956, lansată pe fondul protestelor împotriva subordonării guvernului maghiar față de Moscova, a fost zdrobită după 12 zile de tancurile și trupele sovietice. Mulți oameni au fost uciși la Budapesta.
Primăvara de la Praga din 1968, o perioadă de liberalizare, s-a încheiat când forțele Pactului de la Varșovia au invadat Republica Socialistă Cehoslovacă.
Putin a făcut remarci asemănătoare cu privire la evenimentele de la Praga și Budapesta din trecut, mai ales în timpul călătoriilor din 2006, când a spus că Rusia poartă responsabilitatea morală pentru represiune, dar că nu are nicio responsabilitate legală.
În comentariile sale de la Vladivostok, Putin nu a abordat în mod direct problema războiului din Ucraina, aflat în a 18-a lună. Conflictul, cel mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial, a avut ca rezultat sute de mii de morți și răniți atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina și a rupt fundamental relațiile Moscovei cu Occidentul.
Putin a mai sus că Statele Unite și aliații occidentali au greșit atunci când au decis să susțină Ucraina, o greșeală similară cu ceea ce a făcut Uniunea Sovietică.
„Nu este corect să faci ceva în politica externă care dăunează intereselor altor popoare”, a spus el . „Dar exact aceasta este greșeala, dacă e să vorbim despre greșeli, pe care o repetă și țările occidentale, în special Statele Unite.”
Putin și alți oficiali ai Kremlinului au oferit diverse justificări pentru invadarea Ucrainei, inclusiv acuzații false conform cărora guvernul Kievului este controlat de naziști sau că era necesar să zădărnicească aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO.