Linkuri accesibilitate

Șeful Consiliului de Securitate al Rusiei: Ar fi mai simplu să suspendăm relațiile diplomatice cu UE. Kremlinul acuză UE de rasism


Șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a fost președinte al Rusiei între 2008 și 2012, cât Vladimir Putin a fost premier, apoi prim-ministru în perioada 2012-2020.
Șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a fost președinte al Rusiei între 2008 și 2012, cât Vladimir Putin a fost premier, apoi prim-ministru în perioada 2012-2020.

Fostul președinte și premier al Rusiei, Dmitri Medvedev, spune că țara sa ar trebui să suspende temporar relațiile cu Uniunea Europeană. Declarația vine în urma noilor sancțiuni impuse de Bruxelles, care interzic intrarea rușilor în UE cu mașinile și cu unele obiecte de igienă personală.

Noile sancțiuni se referă, potrivit unei anexe a Regulamentului europene 833/2014 și la produse precum: pastă de dinți, deodorant, hârtie igienică și telefoane mobile - toate, bunuri cu care rușii nu vor mai putea intra în țările europene.

„Ce să facem? Nu putem să introducem măsuri echivalente pentru cetățenii UE, nu suntem rasiști. Mai simplu ar fi să suspendăm relațiile diplomatice cu UE, pentru o vreme”, a declarat Dmitri Medvedev, din funcția sa actuală de șef al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Aceasta este cea mai nouă măsură luată de UE împotriva Rusiei după invazia la scară largă a Ucrainei, pe 24 februarie 2022. În primul an și jumătate de război, UE a adoptat 11 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei. Acestea se adaugă măsurilor luate după anexarea ilegală a Crimeei în 2014.

Sancțiunile includ măsuri restrictive împotriva anumitor persoane, măsuri economice și restricții de vize cu scopul de a arăta Rusiei și Belarusului consecințele acțiunilor de agresiune.

Prin cel mai recent pachet de sancțiuni, anunțat pe 23 iunie, UE spune că a încercat să închidă portițele prin care rușii ar fi putut ocoli sancțiunile existente.

„Pachetul acesta întărește presiunea noastră asupra lui Putin și a mașinăriei de război a Kremlinului. Țintind eludarea sancțiunilor, vom maximiza presiunea asupra Rusiei, iar astfel o vom priva de resursele pe care și le dorește cu disperare pentru a-și continua războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a declarat în iunie Josep Borrell, reprezentantul UE pentru afaceri externe și securitate.

Vizate sunt în jur de 1.800 de persoane și entități, de la președintele Putin în jos. Entitățile vizate includ majoritatea băncilor, companiile din sectorul militar, partidele politice, gruparea mercenară Wagner și agenția de știri RIA.

UE a blocat peste 21 de miliarde de euro în bunuri rusești, iar țările UE+G7 au blocat bunuri de 300 de miliarde de euro ale Băncii Centrale din Rusia.

UE a blocat importul de petrol, cărbune, oțel, materiale de construcții, aur, țigări, cosmetice, caviar și votcă rusească. Din UE spre Rusia nu se mai pot exporta tehnologie, echipament de transport, energie, aviație sau navigație, bunuri de lux și bunuri cu uz dual (cele care pot fi folosite în scopuri civile și militare, precum drone sau software).

„Este rasism”, spune despre noile măsuri și purtătoarea de cuvânt a Minsterului de Externe rus, Maria Zakharova, invocând rusofobia.

  • Rasismul, potrivit Dicționarului Cambridge, este setul de politici, comportamente, reguli ș.a.m.d. care acordă un avantaj nemeritat unor oameni, în timp ce acordă altora tratament nedrept sau dăunător, din pricina rasei. Acestea provin din ipoteza că oamenii pot fi separați în categorii biologice exclusive și că există o legătură între trăsăturile fizice moștenite și personalitate, intelect ori moralitate, potrivit Enciclopediei Britannica.
  • Rusofobia, adică sentimentele puternice anti-Rusia, a fost invocată de către ruși drept justificare pentru atacurile lor asupra Ucrainei. Rușii au invocat o așa-zisă asuprire a etnicilor ruși și a vorbitorilor de rusă din Ucraina pentru a justifica invazia și anexarea Crimeei și Donbasului în 2014, care ar fi fost necesară pentru protejarea rușilor din Ucraina, argumenta Kremlinul.
XS
SM
MD
LG