Linkuri accesibilitate

Zeci de morți la Dnipro, Putin e mulțumit: „Operațiunea specială are o dinamică pozitivă”


Blocul din Dnipro a fost lovit de o rachetă rusească Kh-22 din era sovietică. Două scări ale blocului au fost complet distruse și numărul morților și al răniților depășește 100.
Blocul din Dnipro a fost lovit de o rachetă rusească Kh-22 din era sovietică. Două scări ale blocului au fost complet distruse și numărul morților și al răniților depășește 100.

La doar o zi după atacul asupra unui bloc din Dnipro, unde 40 de persoane au murit, alte 73 au fost rănite și alte zeci sunt date dispărute, președintele Vladimir Putin a declarat că „operațiunea specială” a câștigat un impuls pozitiv și că totul se desfășoară conform planului.

UPDATE: Numărul persoanelor ucise în atacul cu rachete rusești asupra blocului de locuințe din Dnipro a crescut la 40, potrivit unui oficial local. Alte zeci sunt încă dispărute, a scris Ghenadi Korban pe Telegram. 75 de persoane au fost rănite, inclusiv 14 copii, a spus el. Printre victimele atacului se află și o fată de 15 ani, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Eforturile de salvare sunt încă în curs.

„Dinamica este pozitivă, totul se dezvoltă în cadrul planului Ministerului Apărării, Statului Major și sper că luptătorii noștri vor continua să ne mulțumească cu rezultatele muncii lor de luptă”, după preluarea orașului Soledar, a declarat Putin într-un interviu video pentru televiziunea de stat Rossia 1.

Oamenii au depus flori și jucării în zona atacului în care multe victime au fost copii.
Oamenii au depus flori și jucării în zona atacului în care multe victime au fost copii.

Putin a mai spus că situația economică din Rusia este „stabilă” și „mult mai bună” decât previziunile.

Revendicând responsabilitatea pentru loviturile cu rachete în Ucraina, ministerul rus al Apărării a anunțat duminică că și-a atins obiectivul.

„Toate țintele desemnate au fost lovite. Scopul atacului a fost atins.”

Ministerul Apărării nu a menționat însă și atacul asupra clădirii rezidențiale din Dnipro, aflat în zona central-estică a Ucrainei, pe râul Nipru.

Primarul orașului ucrainean Dnipro, Boris Filatov, a declarat pentru Reuters că șansele de a mai găsi supraviețuitori sunt minime și că 43 de persoane sunt încă date dispărute.

„Șansele de a salva oameni acum sunt minime. Cred că numărul morților va fi de zeci”, a spus Filatov.

Cărți, jucării și obiecte ale unei vieți normale după atacul asupra blocului din Dnipro
Cărți, jucării și obiecte ale unei vieți normale după atacul asupra blocului din Dnipro

Reuters relatează că angajații echipelor de intervenție de urgență au povestit cum au auzit strigăte dintre dărâmături și au încercat să identifice posibili supraviețuitori. O femeie a fost salvată după 18 ore de la atac.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că blocul de apartamente a fost lovit de o rachetă rusească Kh-22, despre care se știe că are o țintă inexactă, iar apărarea antiaeriană nu o poate doborî. Racheta din epoca sovietică a fost dezvoltată în timpul Războiului Rece pentru a distruge nave de război.

Zelenski: Toți vor fi trași la răspundere

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus, în discursul către națiune de duminică seară, că „Toată lumea va fi trasă la răspundere pentru teroare: atât cei care ucid, cât şi cei care îi ajută”, a afirmat Zelenski în mesajul său.

„Zeci de persoane au fost salvate de sub dărâmături, inclusiv şase copii. Luptăm pentru fiecare persoană! Operaţiunile de salvare vor dura atâta timp cât va exista chiar şi cea mai mică şansă de a salva vieţi”.

Președintele ucrainean a avut un mesaj pentru ruşii care nu ripostează după crimele comise de armata lor.

„Vreau să le spun tuturor celor din Rusia, care nici acum nu au putut rosti nici măcar câteva cuvinte de condamnare a acestei terori. Chiar dacă văd şi ştiu totul... Tăcerea voastră laşă, încercarea voastră de a 'aştepta' ceea ce se întâmplă se va termina doar cu aceiaşi terorişti care vor veni după voi într-o zi. Răul este foarte sensibil la laşitate. Răul îşi aminteşte întotdeauna de cei cărora le este frică sau încearcă să negocieze cu el. Şi când va veni după voi, nu va fi nimeni care să vă protejeze”.

Zelenski a anunțat că sancțiunile împotriva rușilor și a celor care susțin războiul au fost extinse.

„Aproape 200 - această listă este pregătită cu atenţie, iar în spatele fiecărui nume există o motivaţie responsabilă. Cei care justifică teroarea. Cei care ung maşina de propagandă rusească. Cei care au încercat să vândă Ucraina undeva la Moscova. Acest public se va confrunta cu o listă completă de restricţii personale”, a avertizat Zelenski.

Stoltenberg promite mai multe tancuri

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat duminică presei germane că Ucraina se poate aștepta la mai multe livrări de arme grele din partea aliaților săi occidentali „în viitorul apropiat".

„Recentele promisiuni de livrare de arme grele sunt importante - și mă aștept la mai multe în viitorul apropiat”, a declarat Jens Stoltenberg înaintea unei noi reuniuni de coordonare, pe 20 ianuarie, a țărilor occidentale care oferă ajutor Ucrainei, la baza americană de la Ramstein, în Germania, citează AFP.

„Ne aflăm într-o fază decisivă a războiului”, a continuat Stoltenberg. „Așa că este important să oferim Ucrainei armele de care are nevoie pentru a învinge.”

Națiunile occidentale au fost mult timp reticente în a furniza Ucrainei armament greu, invocând teama de a fi antrenate în război sau de a provoca Rusia.

Gama de arme pe care le furnizează s-a lărgit acum. La începutul acestei luni, Franța, Germania și Statele Unite au promis vehicule blindate care transportă tancuri de infanterie sau de recunoaștere - 40 de Marders germane, 50 de Bradley americane și AMX-10 RC franceze.

Marea Britanie a anunțat sâmbătă că va livra tancuri Challenger 2 Ucrainei, devenind astfel prima țară care furnizează tancuri grele de producție occidentală Kievului.

Moscova a denunțat aceste decizii și susține că ele nu ar face decât să „intensifice” conflictul.

XS
SM
MD
LG