Președintele rus Vladimir Putin spune că Rusia are suficiente stocuri de muniții cu dispersie și își rezervă dreptul de a le utiliza, dacă Ucraina va folosi astfel de muniții împotriva sa.
Într-un clip care prefațează un interviu acordat de liderul de la Kremlin televiziunii de stat din Rusia, Putin a subliniat că Rusia „are rezerve de diferite tipuri de muniții cu dispersie”, transmite agenția germană de presă DPA.
Rusia nu ar avea intenția să le și folosească, a spus el, adăugând însă:
„Dar desigur, dacă sunt folosite împotriva noastră, ne rezervăm dreptul să acționăm la fel”.
Ministrul apărăii Serghei Șoigu avusese declarații similare anterior, subliniază agenția de presă, care notează că organizațiile care militează pentru drepturile omului au acuzat atât Rusia cât și Ucraina că ar fi folosit deja astfel de muniții.
Agenția Associated Press (AP) subliniază la rândul ei că atât jurnaliștii cât și organizații umanitare internaționale ar fi documentat pe larg folosirea acestor muniții controversate de către ambele tabere, urme ale utilizării lor fiind descoperite după bombardamente rusești.
Putin a negat folosirea munițiilor cu dispersie, chiar dacă armata rusească s-a confruntat pentru o perioadă cu lipsuri de aprovizionare cu muniție de luptă.
„Până acum nu am făcut asta, nu le-am folosit, nu am avut o astfel de nevoie”, a spus el, scrie AP.
Putin a criticat decizia SUA de a furniza muniții cu dispersie Ucrainei, menționând că este o recunoaștere a faptului că Vestul nu mai are capacitatea de a livra suficiente arme convenționale Kievului.
„Nu au găsit altceva mai bun decât să propună folosirea munițiilor cu dispersie", a spus el.
Potrivit unei declarații recente a Pentagonului, munițiile cu dispersie au ajuns în Ucraina.
Munițiile cu dispersie, bombe care se deschid în aer și eliberează zeci de bombe mai mici, sunt privite de SUA ca o modalitate de a livra Ucrainei muniția necesară pentru, a-și întări ofensiva și a străpunge frontul rusesc, mai scrie AP.
DPA subliniază că Germania și peste 100 de state consideră utilizarea lor nelegală, sub auspiciile unui Tratat, însă nici SUA, nici Ucraina, nici Rusia nu se numără printre semnatari.
Spre exemplu, Marea Britanie, semnatară a Convenției amintite și unul din principalii aliați ai Kievului, a anunțat că va trimite Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, dar nu și muniții cu dispersie.
Tema a fost dezbătută intens și în SUA, dar în cele din urmă președintele Joe Biden a aprobat livrarea de astfel de muniții Kievului.
Bombele cu dispersie - dispozitive care distribuie în jur bombe mai mici au fost criticate îndelung de grupuri umanitare și de unii aliați ai Statelor Unite, deoarece cele folosite în conflictele anterioare au avut o „rată de pierderi” ridicată.
Mai exact, lasă frecvent în urmă bombe mai mici, neexplodate și care pot dăuna civililor mult timp după încheierea unei bătălii.
Inițiatorii propunerii asumate de SUA susțin că Rusia a folosit astfel de arme deja și cele livrate Ucrainei au fost îmbunătățite încât să nu lase mult mai puțină muniție neexplodată, mai transmit agențiile de știri.
Pe de altă parte, Kievul ar fi dat asigurări că nu le va folosi în zone cu densitate mari de populație.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat luna aceasta că decizia de a livra muniții cu dispersie Ucrainei aparține guvernelor și nu organizației trans-atlantice și că în timp ce unii aliați le interzic, alții permit utilizarea lor.
El a subliniat că există o diferență între utilizarea unor astfel de arme de către Rusia, țară invadatoare și Ucraina, țara agresată.
„Și Rusia a folosit muniții cu dispersie pentru a invada o altă țară. Ucraina folosește muniții cu dispersie pentru a se apăra”, a spus el.