Linkuri accesibilitate

Putin revendică proprietățile rusești din străinătate din vremea imperiului rus și a URSS


Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care le cere oficialilor ruși să meargă la vânătoare de proprietăți din străinătate sau de bunuri care au aparținut imperiului rus și Uniunii Sovietice. Prin alt decret alocă fonduri pentru întreținerea acestor proprietăți.

Structura care va gestiona financiar ambele demersuri se află în subordinea sa directă.

Un decret al președintelui rus, publicat joi seara, a alocat fonduri unei unități de stat pentru a începe căutarea de proprietăți în străinătate și pentru a se asigura că drepturile de proprietate ale Rusiei sunt înregistrate, scrie Bloomberg.

Rusia va aloca fonduri pentru efortul de a găsi, înregistra și asigura protecția juridică a proprietăților Rusiei în străinătate, inclusiv a proprietăților Uniunii Sovietice și a Imperiului Rus, transmite și agenția rusă Tass. Documentul nu spune, însă, nimic despre mărimea bugetului destinat întregii operațiuni sau cel fel de proprietăți se caută.

După cum rezultă din document, o organizație de stat numită Departamentului de administrare al proprietăților din străinătate, a fost desemnată beneficiară a subvențiilor de la bugetul federației ruse. Departamentul este, însă subordonat Direcției administrative a președintelui Federației Ruse, adică unei structuri din subordinea directă a lui Putin.

Banii vor fi destinați acoperirii cheltuielilor legate de „procesul de căutare a proprietății imobiliare deținute de Federația Rusă, fostul Imperiu Rus, fosta URSS”, precum și pentru „înregistrarea corespunzătoare a drepturilor [de proprietate]” și „ protecția juridică a acestei proprietăți.” Vor fi cheltuiți, așadar, pentru căutarea de proprietăți imobiliare în Rusia, Imperiul Rus și URSS. De asemenea, este de așteptat să se oficializeze drepturile și protecția juridică a Rusiei pentru astfel de bunuri. Despre ce fel de imobile vorbim?

Mihail Alexandrov, partener la A2 Law Firm, spune, citat de bfm.ru:

„Federația Rusă a discutat mult timp cu Israelul stabilirea drepturilor de proprietate asupra Metochionului ortodox sau ceva de genul acesta, un sit de patrimoniu cultural din Ierusalim, care a aparținut cândva Imperiului sau Eparhiei Ruse, apoi a fost transferat undeva. Și au discutat mult timp dacă este posibil să se restabilească proprietatea asupra acesteia, dar acesta a fost un proces de negociere, nu în instanță.

Probabil, dacă sapi în timpul Imperiului Rus, erau multe alte bunuri. Din punct de vedere legal, este clar că există mai multe astfel de situații.

Prima situație este ceea ce a aparținut cândva Imperiului Rus, dar cred că nu există nicio șansă, pentru că Rusia este succesorul legal al URSS, dar URSS nu este succesorul legal al Imperiului Rus.

Adică URSS a anunțat oficial că nu avem nimic în comun cu acest stat, construim aici o nouă societate socialistă sovietică. Prin urmare, nu are rost să sape în Imperiul Rus. Sapă în proprietatea statului din timpul erei sovietice (...). În ceea ce privește bunurile private, acest lucru este, în general, lipsit de sens, deoarece în toate statele există conceptul de moștenire și există un astfel de concept precum proprietatea de eșec, care există și în Federația Rusă. Adică, o situație în care o persoană are un fel de moștenire, dar nu este revendicată de moștenitori, iar astfel de bunuri sunt predate în folosul statului. Faptul că acum, după mult timp, acești moștenitori chiar vor apărea și vor spune: dar noi vrem să-l revendicăm, nu va fi o bază pentru a spune: «bine, bineînțeles, nu ai venit acum 100 de ani, dar acum poți prelua.» Nu așa funcționează.”

Avocatul rus stabilit la Londra, Vladimir Gladîșev spune că perspectivele inițiativei depind de cine o va face.

„Dacă o fac avocați competenți cu o abordare non-standard, dar cu o înțelegere foarte clară a ceea ce este dreptul internațional public, ce drepturi de proprietate sunt în Europa și SUA, Orientul Mijlociu și care este componenta politică a dreptului internațional, există o şansă.

Din punct de vedere obiectiv, din punct de vedere al situației juridice, există o astfel de posibilitate, dar este necesară promovarea situației juridice în țările relevante.

Angajarea companiilor occidentale, printre altele, este destul de costisitoare. Puteți reduce costurile prin recrutarea propriilor specialiști în țară (...). Adică sistemul depinde de oameni speciali, pentru că există specialiști de acest nivel și acest profil, nu doar în Rusia, nu sunt foarte mulți în lume, dar în Rusia există. Nu exclud că acest lucru ar putea funcționa și ar trebui să urmărim acest lucru cu mare interes.”

Un alt decret alocă fonduri pentru a acoperi cheltuielile departamentului pentru întreținerea și utilizarea proprietății federale a Rusiei în străinătate.

Decretul nr. 21 (vezi foto) introduce subvenții pentru căutarea proprietăților, înregistrarea drepturilor asupra lor, administrarea și pentru protecția juridică a lor, iar Decretul nr. 20 introduce subvenții pentru întreținerea și exploatarea acestori proprietăți.

Preambulul primului decret, de identificare a proprietăților, spune că este motivat de „necesitatea de a lua măsuri urgente” ca răspuns la acțiunile ilegale ale Statelor Unite și ale altor țări care vizează privarea sau limitarea drepturilor de proprietate ale Federației Ruse, companiilor și cetățenilor acesteia.

După cum rezultă din decret, în cazul unor astfel de acțiuni neprietenoase sau a apariției unei „amenințări la adresa securității naționale, economice, energetice și a altor tipuri de securitate” și a capacității de apărare a Federației Ruse, se introduce managementul temporar în legătură cu proprietatea și activele (titluri de valoare și acțiuni în capitalurile autorizate ale companiilor rusești) care aparțin persoanelor din țări neprietenoase cu Rusia.

Deși nu este clar ce anume se află în spatele demersului, este puțin probabil ca interesul lui Putin pentru fostele posesiuni imperiale să atenueze îngrijorările cu privire la ambițiile sale asupra teritoriului statelor vecine, după ce invazia Rusiei a Ucrainei a schimbat configurația securității europene.

Când se afla la apogeu, Imperiul Rus și-a extins teritoriile asupra Poloniei actuale, dar și asupra statelor baltince - Estonia, Letonia și Lituania - precum și asupra Finlandei.

Imperiul s-a dizolvat sub presiunea Primului Război Mondial și a revoluției bolșevice din 1917 condusă de Vladimir Lenin , care a marcat nașterea statului comunist.

La rândul său, Uniunea Sovietică, formată în 1922, a acoperit o mare parte din fostul teritoriu al imperiului, cu excepția Poloniei și Finlandei, până când s-a prăbușit în 1991, pe măsură ce republicile constitutive din Marea Baltică, Caucaz, Ucraina, Belarus și Asia Centrală au devenit independente.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG