Linkuri accesibilitate

Putin se întoarce la locul crimei. Revista presei maghiare


Imagine de la conferința de presă a lui Vladimir Putin și Viktor Orban, la Budapesta, de la finalul lunii octombrie
Imagine de la conferința de presă a lui Vladimir Putin și Viktor Orban, la Budapesta, de la finalul lunii octombrie

Vioara lui Lajkó. Țăranii-boieri. Americanii pleacă, chinezii vin. O nouă fabrică de armament. Democrația după 30 de ani. Soros nu vrea la Budapesta. Putin e chiar acolo.

PUTIN LA BUDAPESTA // În zilele în care Ungaria comemorează 63 de ani de la invadarea țării de către trupele sovietice, președintele rus mai face o vizită la Budapesta pentru a se întâlni cu premierul Orbán.

„Ungaria nu-și poate schimba adresa, țara va rămâne acolo unde a creat-o Dumnezeu. De secole încoace, statul maghiar se află sub influența a trei mari centre de putere: Berlin, Moscova și Istanbul. Este în interesul Ungariei să coopereze cu acești poli de putere”, a explicat Orbán motivele pentru care Budapesta dorește relații bune cu Moscova. La rândul său, Putin nu s-a zgârcit cu laudele la adresa vechiului său aliat: „Viktor Orbán nu este un lider politic de zi cu zi, ci unul care se remarcă printre colegii săi europeni”.

Dincolo de complezențe, întâlnirea s-a concretizat cu mai multe acorduri economice bilaterale importante, semnate în special în domeniul energetic (petrol, gaze și energie nucleară), anunță ediția online a săptămânalul HVG. În plus, industria feroviară a Ungariei a primit cea mai mare comandă din istoria ei: împreună cu partenerii ruși, vecinii noștri, va exporta 1300 de vagoane în Egipt, în urma unui acord de peste un miliard de dolari.

Îmbunătățirea relațiilor bilaterale ruso-ungare nu e, însă, o afacere în monopolul FIDESZ, întâlniri regulate cu Putin având și premierii socialiști de dinainte de Viktor Orbán. E drept, pe atunci Rusia nu ocupase Crimea încă și serviciile secrete rusești nu comiseseră atentatele internaționale care le-au șifonat imaginea, mai scrie HVG. Plecând de la metamorfoza feței lui Vladimir Putin în toți acești ani de când bate drumul Budapestei, publicația maghiară are și un interesant articol despre istoria „botoxării” în lumea liderilor politici internaționali. De la democrați, la dictatori.

ȚĂRANI-BOIERI // New York Times (NYT) publică un articol amplu despre baronii agricoli ai Ungariei. Partea inedită este că textul apare în limba maghiară. După ce a analizat nouă țări europene, publicația americană scrie că sistemul de finanțare al agriculturii în Uniunea Europeană este cu bună știință ambiguu formulat, subminează obiectivele de protecție a mediului ale Uniunii și este sufocat de corupție și interese personale.

Cu titlul „Gospodari bănoși - cum mulg oligarhii și populiștii Uniunea Europeană?”, cei trei autori de la NYT constată că mașinăria de la Bruxelles tolerează corpuția pentru că altfel, dacă ar a lupta împotriva ei, ar trebui să reformeze tot programul, cu un rol important în menținerea fragilei unități europene.

Cât privește Ungaria, concluziile jurnaliștilor americani sunt tranșante, consideră Index: „Puțini lideri politici au încercat să exploateze pe o scară atât de largă și nedisimulat sistemul de finanțare european, în maniera în care a făcut-o Viktor Orbán. Când se adresează alegătorilor, premierul Ungariei invocă mereu falsa poveste că Bruxelles-ul vrea să oprească finanțarea agriculturii, iar din banii economisiți să colonizeze emigranți și că doar el, singur, Viktor Orbán este în măsură să împiedice acest demers”.

Uniunea Europeană alocă anual fonduri în valoare de 65 de miliarde de dolari destinate agriculturii, pentru a sprijini comunitățile rurale și fermierii celor 28 de țări membre, continuă analiza din NYT. În Ungaria și în cele mai multe dintre țările central- și est-europene, acești bani ajung, în mare parte, în buzunarele mai marilor zilei cu legături în lumea politică. Bunăoară, premierul ceh a primit anul trecut finanțări de zeci de milioane de dolari, bani care au fost folosiți apoi în stil mafiot, pentru dobândirea de suprafețe de pământ în Slovacia și Bulgaria.

SONDAJ // La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, popoarele țărilor din Europa Centrală și de Est sunt îngrijorate de viitorul democrației, reiese dintr-un sondaj de opinie realizat de Fundațiile pentru o Societate Deschisă (Open Society Foundations), în șapte țări ale regiunii: Bulgaria, Cehia, Germania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria. Conform sondajului, 52% dintre respondenții germani, respectiv 58% dintre cei maghiari și români consideră că democrația este în pericol, scrie Süddeutsche Zeitung, citată de 24HU. Götz Frommholz, analistul Open Society Foundations, a declarat publicației germane că majoritatea ungurilor (63%) se tem să critice deschis partidul de guvernământ, pentru că eventualele lor luări de poziție ar putea fi urmate de repercusiuni. Segmentul similar de respondenți din Polonia este de 55%.

FABRICĂ DE ARMAMENT // Statul maghiar a achiziţionat compania de industrie militară britanico-austriacă Hirtenberger Defence Systems, care dezvoltă şi produce echipamente de artilerie şi muniţie de 160 de ani încoace, a declarat Gáspár Maróth, însărcinatul guvernamental responsabil pentru coordonarea dezvoltării forţelor militare şi a industriei militare din Ungaria, într-un interviu acordat cotidianului Magyar Nemzet, scrie MTI. Prețul tranzacției: 38,8 milioane de euro, bani publici, deși guvernul susține că nu e așa, scrie HVG.

SOROS NU VREA ACASĂ // Magnatul György Soros spune, într-un interviu din The Guardian, că nu va mai veni în Ungaria cât timp Viktor Orbán este la putere. Printre altele, pentru că se teme că ar putea deveni victima unor atrocități. Filantropul american de origine maghiară vorbește în interviul acordat cotidianului britanic despre efectele nefaste ale Brexit, pentru toate părțile, dar și despre miliardele de dolari cheltuiți pentru a promova valorile democratice, pentru a combate populismul sau pentru a apăra drepturile minorităților și refugiații.

ADICȚII // Ar putea fi știrea săptămânii: Index anunță că redactorul-șef al unei publicații din Baja, o așezare de vreo 35 de mii de suflete din sudul Ungariei, a întrebat-o pe Klára Nyirati, noua primărița a urbei, care l-a învins pe fostul primar FIDESZ la alegerile locale din 13 octombrie, cui trebuie să trimită de aici încolo articolele ce urmează a fi publicate. Pentru undă verde.

LOVITURĂ // Vineri a fost furată vioara cunoscutului virtuoz Felix Lajko, în timp ce artistul se afla în Péterréve, un sat din Voivodina, anunță cotidianul regional MagyarSzó. Instrumentul a fost furat din mașina artistului în timp ce acesta se afla într-un cimitir local pentru a se reculege la mormântul unor apropiați de Ziua Morților. Fabricată pe la mijlocul secolului XIX, marca Domenico Montano, vioara valora în jur de o jumătate de milion de euro.

FESTIVAL // După 11 ani de întrerupere, la Cluj se va relua, în a doua jumătate a lunii noiembrie, festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), a anunțat luni, într-o conferință de presă, Gábor Tompa, directorul UTE și al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, citat de Transindex. Publicul va putea vedea 19 piese jucate de teatre din 13 țări. Toate spectacolele vor avea traducere simultană în limbile română, maghiară și engleză.

CER DESCHIS // Rutele aeriene libere, introduse în Ungaria în 2015, vor fi implementate și în România şi Bulgaria, a anunţat, vineri, pentru MTI, HungaroControl S.A., compania maghiară de gestionare a traficului aerian. Asta înseamnă că nu vor mai exista căi aeriene prestabilite, aeronavele putând călători pe cea mai scurtă rută dintre punctele de intrare şi de ieşire ale spaţiului aerian naţional. Efecte? Reducerea emisiilor, scurtarea timpilor de zbor şi un consum mai mic de combustibil.

FFW // „Întotdeauna l-am numit dictator pe Orbán, numai că atunci era microfonul acolo”, spune Jean-Claude Juncker, fostul președinte al Comisiei Europene, într-un interviu acordat publicației germane Der Spiegel. // Compania MOL a anunțat luni că a cumpărat acțiunile americanilor de la Chevron pe piața petrolieră din Azerbaijan. // József Pálinkás, fost Ministru al Educației (2001-2002) și președinte al Academiei de Științe a Ungariei (2008-2014) spune, într-un interviu din VálaszOnline, că nu exclude posibilitatea de a reveni în politică și de a crea un nou partid. // Index: Universitatea Fundan, cotată printre primele cinci universități din China și pe poziția 40 în Global World Ranking, își deschide campus în Cetatea din Buda, în clădirea fostei primării. Între timp, Universitatea Central-Europeană a fost forțată să se mute la Viena. // MTI anunță că la Debrecen s-au născut cvadrupleți, copiii fiind concepuți prin inseminare artificială.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG