Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin ar fi vizitat o bază militară din Herson, Ucraina


Vladimir Putin, în imaginile publicate de către agenția de presă a Kremlinului pe 18 aprilie 2023.
Vladimir Putin, în imaginile publicate de către agenția de presă a Kremlinului pe 18 aprilie 2023.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a participat la o ședință militară în Herson, Ucraina, transmit agențiile internaționale de presă. Sursele oficiale ale Kremlinului nu menționează când a avut loc această vizită.

Într-un clip video postat de agenția de știri a Kremlinului, Putin poate fi văzut urcându-se într-un elicopter, care ar urma să zboare Luhansk (estul Ucrainei).

Este puțin probabil ca videoclipul să fi fost înregistrat luni, din moment ce pe 17 aprilie, Putin se întâlnea la Kremlin cu ministrul apărării Sergei Shoigu și cu ministrul apărării din China, Li Shangfu.

Putin s-ar fi întâlnit cu forțele aeriene și cu mai mulți lideri ai armatei pentru a discuta situația din regiunile Herson și Zaporojie, amândouă aflate, din perspectiva Rusiei, sub controlul său.

„Președintele desfășoară inspecții ale unităților militare și obține informații directe de la fața locului despre progresul în cadrul operațiunii militare speciale”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitry Peskov.

La aceste declarații, consilierul prezidențial din Ucraina, Mykhaylo Podolyak, a răspuns spunând că „Putin face turul teritoriilor ocupate și distruse pentru a se bucura pentru ultima oară de crimele subalternilor săi.”

Putin ar fi vizitat și sediul Gărzii naționale din regiunea Luhansk și i-ar fi încurajat pe soldați cu ocazia Paștelui, potrivit Kremlinului.

Acest lucru a creat confuzie cu privire la presupusa dată a acestei vizite: ori 16, ori 17 aprilie. Peskov a afirmat că vizita a avut loc pe 17 aprilie, invocând faptul că „Paștele la noi durează 40 de zile așa că îl sărbătorim în continuare, acum este Săptămâna Paștelui.”

În septembrie, în Donesk, Lugansk, Herson și Zaporojie au avut loc false referendumuri pentru a justifica revendicările teritoriale ale Rusiei. Anexările nu sunt recunoscute de Ucraina sau de comunitatea internațională.

Forțele Rusiei s-au retras din orașul Herson în noiembrie, dar sunt încă prezente în zona rurală.

XS
SM
MD
LG