Linkuri accesibilitate

Xi și Putin promit să își sporească colaborarea și critică SUA și Occidentul


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, face în China prima sa vizită externă de la învestire.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, face în China prima sa vizită externă de la învestire.

Președintele chinez, Xi Jinping, și cel rus, Vladimir Putin, au condamnat, într-o declarație comună, ceea ce ei numesc un comportament din ce în ce mai agresiv al SUA. Liderii s-au angajat să aprofundeze colaborarea în domeniu apărării.

Președinții Chinei și Rusiei au transmis că au viziuni comune într-o serie întreagă de probleme importante, inclusiv în ceea ce privește Ucraina, și că vor rezista presiunii occidentale de a-și reduce legăturile, transmite Reuters.

O declarație comună publicată după întâlnirea celor doi președinți vorbește despre adâncirea colaborării bilaterale.

Documentul critică eforturile SUA, care ar încălca echilibrul nuclear strategic și spune despre apărarea antirachetă globală a SUA că amenință Rusia și China și denunță dezvoltarea de către SUA a armelor non-nucleare de înaltă precizie.

Liderii chinez și ruș mai declară că sunt preocupați puternic de influența alianței AUKUS asupra stabilității din Pacificul de Sud.

AUKUS este un parteneriat securitate pentru regiunea Indo-Pacific semnat între Australia, Marea Britanie și Statele Unite. Parteneriatul include cooperare militară, cibernetică, în domeniile inteligenței artificiale sau al războiului electronic.

Declarația comună ruso-chineză critică, de asemenea, inițiativele de confiscare a activelor și proprietăților statelor străine, o referire directă la intențiile occidentale de a redirecționa către Ucraina a profiturilor din activele rusești înghețate sau activele în sine.

Ambele țări sunt de acord cu o soluționare politică a crizei din Ucraina și se opun unui conflict prelungit în Ucraina, mai arată documentul.

Vizita lui Putin la Beijing vine la câteva săptămâni după ce secretarul de stat american Antony Blinken a fost în China pentru a comunica administrației chineze dezacordul SUA față de sprijinul acestei țări pentru armata rusă.

Prima vizită externă a lui Putin după învestire

Vladimir Putin, aflat în prima lui călătorie în străinătate de când a fost învestit pentru un nou mandat de președinte, a descris cooperarea dintre Moscova și Beijing drept unul dintre principalii factori stabilizatori la nivel global.

Prin alegerea Chinei, Putin transmite lumii un mesaj despre prioritățile sale, spun observatorii politici.

Într-un interviu anterior vizitei la Beijing, Vladimir Putin l-a lăudat pe Xi Jinping pentru că a ajutat la construirea unui „parteneriat strategic” cu Rusia, bazat pe interese naționale și încredere reciprocă profundă.

„Vom încerca să stabilim o cooperare mai strânsă în domeniile industriei și înaltei tehnologii, energiei spațiale și nucleare pașnice, inteligenței artificiale, surselor regenerabile de energie și altor sectoare inovatoare”, a spus președintele Putin.

Din delegația rusă care a mers la Bejing mai fac parte noul ministru al Apărării, Andrei Belousov, ministrul de externe Serghei Lavrov și secretarul Consiliului de Securitate Serghei Șoigu, alături de directori ai celor mai mari companii rusești.

China a devenit cel mai important partener al Rusiei, mai ales după ce Moscova a decis invadarea Ucrainei iar occidentul a decis impunerea de sancțiuni.

Guvernele occidentale spun despre China că a jucat un rol crucial în a ajuta Rusia să reziste sancțiunilor internaționale și susține economic și industrial efortul de război al Moscovei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG