Călătoria va fi probabil prima vizită în străinătate din noul mandat de șase ani al lui Putin, după alegerile din martie.
El a vizitat China ultima oară în octombrie 2023. Este prima sa vizită în străinătate de la realegerea sa în martie curent. În martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis pe numele său un mandat de arestare pentru deportarea în Rusia a mii de copii ucraineni.
Anunțul vine în timp ce Occidentul s-a arătat îngrijorat de parteneriatul dintre cele două țări.
„Vizita este prevăzută pentru luna mai", a declarat joi Putin la o reuniune televizată cu reprezentanţi ai Uniunii Industriaşilor şi Antreprenorilor din Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi, la conferinţa sa de presă obişnuită, că detaliile acestei vizite vor fi anunţate în același timp cu partea chineză.
Putin a semnat un acord de parteneriat „fără limite” cu președintele chinez Xi Jinping în februarie 2022, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de a-și trimite trupele în Ucraina.
Legăturile diplomatice și comerciale cu Beijingul au căpătat o importanță și mai mare pentru Moscova, după ce țările occidentale au aplicat valuri succesive de sancțiuni de la începutul războiului.
Putin, care a modificat Constituţia în 2020 pentru a rămâne la Kremlin, va fi învestit pe 7 mai în funcţia de preşedinte pentru un al cincilea mandat de şase ani.
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a fost în China la începutul lunii aprilie într-o vizită oficială în timpul căreia preşedintele chinez Xi Jinping a promis că va consolida cooperarea cu Moscova, spre marea nemulţumirea a occidentalilor.
Xi a spus că Beijingul şi Moscova trebuie „să unifice ţările din Sudul global”, care cuprinde ţările sud-americane şi africane, și să „promoveze o reformă a sistemului de guvernanţă mondială", în defavoarea hegemoniei Vestului.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a mulţumit pentru „poziţia imparţială" faţă de Ucraina.
Beijingul şi Moscova şi-au intensificat cooperarea economică, diplomatică şi militară, iar parteneriatul lor strategic s-a consolidat după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.
SUA şi aliații avertizează constant China să nu mai sprijine nici măcar indirect efortul de război al Rusiei şi să-şi folosească influenţa asupra Moscovei pentru a pune capăt invaziei rusești în Ucraina.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.