Linkuri accesibilitate

Q&A despre vaccinare | Am avut Covid-19 și am programare la vaccin. Mai merg?


Valeriu Gheorghiță a spus că, de la finalul săptămânii, platforma de vaccinare va permite reprogramarea rapelului
Valeriu Gheorghiță a spus că, de la finalul săptămânii, platforma de vaccinare va permite reprogramarea rapelului

Mulți dintre românii care s-au vaccinat cu AstraZeneca vor să știe dacă pot face rapelul la un centru de lângă domiciliu, în cazul în care prima doză au primit-o la un centru situat la zeci de kilometri de casă. O altă întrebare recurentă e pusă de cei care au anticorpi: mai merg sau nu la vaccinare?

Valeriu Gheoghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a spus într-o conferință de presă de marți că la sfârșitul acestei săptămâni va fi posibil ca persoanele vaccinate cu prima doză să primească rapelul la un centru din apropiere de domiciliu.

„Însă, până la acel moment, persoanele se pot adresa pentru vaccinarea cu doza de rapel într-un centru de vaccinare din apropierea domiciliului și în măsura în care sunt locuri libere, preferabil să se anunțe centrul de vaccinare cu cel puțin 72 de ore anterior”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți mai jos conferința susținută de Valeriu Gheorghiță:

În plus, fiecare centru de vaccinare va avea un număr de telefon de la care românii vor putea să afla informații direct.

Cele mai multe întrebări legate de vaccinare puse de români pe pagina de Facebook RoVaccinare sunt legate de vaccinul AstraZeneca.

Iată o selecție a întrebărilor adresate autorităților prin intermediul paginii de Facebook RoVaccinare.

Dacă nu poți ajunge la rapel atunci când esti programat, când îl mai poti face? Acesta trebuie făcut neapărat în aceeași localitate în care a fost făcută și prima doză?

RoVaccinare: Data rapelului poate fi modificată în platformă cu minim 72 de ore anterior programării inițiale, cu respectarea intervalului maxim de administrare pentru care există date din studiile clinice (42 de zile BioNTech / Pfizer, 35 de zile Moderna și 12 săptămâni AstraZeneca). În situații excepționale, rapelul poate fi efectuat și mai târziu, dar va trebui să luați direct legătura cu DSP / centrul de vaccinare pentru a va programa.

Am avut Covid în 16 martie, am și anticorpi la ieșirea din spital. Sunt programată la vaccin. E bine să-l fac acum?

RoVaccinare: Da, este recomandat să vă vaccinați. Nu s-a stabilit până la acest moment titrul de anticorpi care conferă protecție împotriva bolii. Din acest motiv nu se recomandă ca titrul de anticorpi să reprezinte un factor care să influențeze momentul vaccinării.

După vaccinarea cu Astra-Zeneca (19 martie) prima doză peste 10 zile am făcut boala Covid - 1 aprilie. Pot să fac rapelul pe 4 mai având titlul de Ac IgG suficient?

RoVaccinare: Da, sunteți eligibilă la vaccinare după ce terminați perioada de izolare și nu mai prezentați simptome.

Nu se recomandă ratarea rapelului, chiar dacă ați trecut prin boală, întrucât nu a fost studiat profilul de siguranță și eficacitate în condițiile administrării unei singure doze iar vaccinul a fost autorizat ca regim de administrare compus din 2 doze.

Mai mult de atât, în studiile clinice au fost înrolate și persoane care trecuseră recent prin boală/ erau asimptomatice la momentul vaccinării și nu au fost observate diferențe în ceea ce privește siguranța vaccinării și eficacitatea.

De asemenea, în ceea ce privește titrul de anticorpi, nu se cunoaște la momentul de față care este titrul protector, iar testele nu sunt standardizate între laboratoare, prin urmare nu pot fi comparate între ele, așadar nu se recomandă ca dozarea titrului de anticorpi să reprezinte o motivație pentru efectuarea/ amânarea/ ratarea rapelului.

Se poate face rapelul la Astra Zeneca mai repede de 55 zile? Să zicem aprox 40-45?

RoVaccinare: Da. Rapelul pentru vaccinul Vaxzervia (produs de AstraZeneca) poate fi efectuat oricând în intervalul autorizat de 4-12 săptămâni. Data rapelului poate fi modificată în platformă.

Începând cu ce dată și în care centre se va administra vaccinul Janssen?

RoVaccinare: Vaccinul Johnson & Johnson se va administra in cabinetele medicilor de familie din 4 mai. De asemenea, se iau in calcul mai multe variante de administrare, printre care și echipele/centrele mobile.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG