Semne mici ale revenirii la normalitate în Herson: cozi uriașe la un supermarket
În Herson au apărut primele semne firave de revenire la normalitate după opt luni de război și recuperarea orașului după ocupația rusească.
Locuitorii din Herson care au supraviețuit invaziei rusești stau bucuroși la cozi uriașe la ATB, un magazin deschis 24 de ore, șapte zile din șapte. Duminică, acesta își reprimea clienții înapoi.
Orașul a fost recent recucerit de forțele ucrainene după retragerea Rusiei.
Anton Gerashchenko, un consilier guvernamental și fost ministru, povestește că oamenii plângeau când s-au întors pentru prima dată în magazin.
Supermarketul a deschis și un serviciu de încărcare a telefoanelor mobile din cauza problemelor continue cu alimentarea cu energie electrică a orașului.
Comisarul parlamentului ucrainean pentru drepturile omului neagă că forțele de la Kiev au ucis prizonieri de război ruși
Comisarul parlamentului ucrainean pentru drepturile omului a negat că forțele de la Kiev au ucis prizonieri de război ruși, susținând că soldații ucraineni se apărau împotriva rușilor care pretindeau că s-ar preda.
Pe rețelele de socializare ruse au circulat săptămâna aceasta videoclipuri care pretind că arată trupurile militarilor ruși uciși după ce s-au predat trupelor ucrainene, relatează Agenția France-Presse (AFP), preluată de The Guardian.
Avocatul poporului ucrainean Dmytro Lubinets a declarat că „fragmente” dintr-un videoclip arată că militari ruși care au mimar că s-ar preda au deschis focul asupra forțelor armate ucrainene care apoi au ripostat, ceea ce arată că soldații „nu pot fi considerați prizonieri de război”.
„Cei care doresc să folosească protecția dreptului internațional pentru a ucide trebuie să fie pedepsiți”, a adăugat el.
Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că videoclipurile arată „uciderea deliberată și metodică a peste 10 soldați ruși reținuți” și a cerut o anchetă privind „crimele de război”.
Un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite a declarat vineri pentru AFP că a aflat de videoclipuri și că le analizează.
Franța a trimis încă două sisteme de apărare aeriană în Ucraina
Franța a trimis încă două sisteme de apărare aeriană în Ucraina, împreună cu două lansatoare de rachete multiple, potrivit unui interviu acordat de un ministru francez al apărării.
Sébastien Lecornu a declarat duminică pentru Le Journal du Dimanche că Parisul are în vedere și o solicitare pentru radare.
Potrivit ministrului încă de la începutul invaziei rusești pe scară largă, Franța a oferit Ucrainei 550 de milioane de euro de ajutor militar și se numără printre cele mai mari cinci țări donatoare pentru efortul de război.
Armata franceză a antrenat și soldați ucraineni.
„Sarcina noastră este să pregătim 2.000 de oameni din cei 15.000 propuși de Uniunea Europeană. Aproximativ 400 de militari ucraineni au fost deja instruiți cu privire la operarea echipamentelor și a sistemelor de arme pe care le furnizăm Ucrainei”, a spus Lecornu.
45.000 de proceduri penale inițiate pentru infracțiunile comise de ruși în Ucraina
Aproape 45.000 de proceduri penale au fost inițiate pentru infracțiunile presupuse comise de personalul militar rus în timpul invaziei Ucrainei, a anunțat poliția națională ucraineană.
O actualizare publicată duminică spune că au fost descoperite 47 de locuri în care forțele ruse sunt acuzate că au reținut și torturat ilegal ucraineni.
Acestea includ regiunile eliberate, inclusiv Sumîi, Cernigov, Kiev, Harkov, Donețk, Herson și Nikolaev.