Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Explozii puternice la centrala nucleară Zaporojie. Atac rusesc asupra unui centru umanitar. Cinci persoane au murit

Kievul s-ar putea confrunta cu „închiderea completă” a energiei electrice pe fondul paraliziei întregii rețele ucrainene de electricitate. Sute de ucraineni au dispărut la Herson, spun cercetătorii în crime de război.

20:42 20.11.2022

Consilier al lui Zelenski: Orice negociere cu Rusia ar echivala cu o capitulare

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că încercările Occidentului de a îndemna Ucraina să negocieze cu Moscova sunt „bizare”, având în vedere o serie de victorii militare majore ale Kievului.

El a adăugat că ar însemna că o țară „care își recuperează teritoriile trebuie să capituleze în fața țării care pierde”.

Comentariile vin după relatări recente din presa americană potrivit cărora unii înalți oficiali au început să încurajeze Ucraina să ia în considerare acest gen de discuții.

20:33 20.11.2022

Ucraina și Rusia se învinuiesc reciproc pentru atacurile de la Zaporojie

Operatorul ucrainean al centralei nucleare a declarat pe Telegram că forțele rusești se află în spatele bombardamentelor „țintite” sâmbătă noaptea și duminică dimineața.

Operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom acuzase anterior Ucraina de bombardarea centralei, aflată sub ocupație rusească.

16:41 20.11.2022

O explozie puternică a avut loc lângă Sankt Petersburg, orașul natal al lui Putin

O explozie puternică a avut loc lângă Sankt Petersburg, transmite televiziunea Nexta.

Incendiul a fost provocat de o explozie pe conducta de gaz dintre Berngardovka și Kovalev, a spus guvernatorul regiunii Leningrad Alexander Drozdenko.

Potrivit primelor informații, nu există victime.

13:41 20.11.2022

Șeful AIEA: Cei care au atacat Zaporojie se joacă cu focul

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a condamnat un atac asupra centralei nucleare Zaporizhzhia, controlată de Rusia.

„Explozii puternice au zguduit zona Centralei Nucleare de la Zaporojie (ZNPP), aseară și astăzi. Experții AIEA de la ZNPP raportează o duzină de explozii din cauza bombardamentelor aparente și a unor clădiri, sisteme și echipamente avariate, dar niciuna până acum nu este critică pentru siguranța și securitatea nucleară”, a scris AIEA pe pagina sa de Twitter.

Directorul general al acesteia a spus că cei responsabili pentru „exploziile puternice” din sâmbătă noaptea și duminică dimineața „se joacă cu focul”.

Conducerea uzinei le-a spus experților AIEA că au fost înregistrate daune la unele clădiri, sisteme și echipamente, dar „niciuna dintre ele până acum” nu este critică pentru siguranță și securitate.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, se află sub ocupație rusă din martie, dar continuă să fie operată de personalul ucrainean.

Rusia şi Ucraina s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele de până acum care au provocat daune clădirilor.

Înainte de invazia Rusiei, instalația asigura aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei. A fost nevoie de generatoare de rezervă de mai multe ori de când a fost ocupată de forțele rusești.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG