Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Explozii puternice la centrala nucleară Zaporojie. Atac rusesc asupra unui centru umanitar. Cinci persoane au murit

Kievul s-ar putea confrunta cu „închiderea completă” a energiei electrice pe fondul paraliziei întregii rețele ucrainene de electricitate. Sute de ucraineni au dispărut la Herson, spun cercetătorii în crime de război.

11:13 20.11.2022

Moscova nu a contactat oficial Kievul în legătură cu negocierile de pace

Moscova nu a contactat oficial Kievul în legătură cu negocierile de pace, dar Rusia ar trebui să-și retragă complet forțele pentru ca discuțiile să aibă loc, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.

Nu avem nicio cerere oficială din partea rusă cu privire la negocieri”, a declarat Andrei Iermak, șeful personalului prezidențial ucrainean.

El a adăugat că orice discuții care nu se bazează pe suveranitatea și integritatea teritorială ucraineană în limitele granițelor sale recunoscute internațional „nu sunt acceptabile”, transmite Agence France-Presse.

Primii pași pe care trebuie să îi faceți din partea rusă sunt retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean”, a declarat el.

Remarcile sale au loc la o zi după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins ideea unui „armistiu scurt” cu Rusia, spunând că nu va face decât să înrăutățească lucrurile.

09:01 20.11.2022

Atac rusesc asupra unui centru umanitar. Cinci morți

Cinci persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra unei stații umanitare din sudul Ucrainei, a declarat Kirilo Timoșenko, consilier principal al președintelui Volodimir Zelenski.

Kirilo Timoșenko, adjunct al șefului administrației prezidențiale, a declarat că atacul a avut loc în orașul Bilozerka, chiar la vest de orașul Herson, pe care trupele ucrainene l-au preluat de la forțele ruse săptămâna trecută.

El a spus că centrul a împărțit pâine, relatează Reuters.

Organizația Națiunilor Unite a anunțat că peste 16.000 de civili au fost uciși de la invazia Rusiei. Moscova a negat că a vizat civili.

18:37 19.11.2022

Premierul britanic Rishi Sunak, vizită surpriză la Kiev. Ajutor de 50 de milioane de lire sterline: 125 de tunuri antiaeriene și tehnologie anti-drone

Premierul britanic Rishi Sunak a făcut sâmbătă o vizită surpriză la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Este prima sa vizită făcută în Ucraina de la preluarea mandatului.

Zelenski a postat sâmbătă un videoclip despre întâlnirea cu Sunak. „În timpul întâlnirii de astăzi, am discutat cele mai importante probleme atât pentru țările noastre, cât și pentru securitatea globală”, a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram.

Prim-ministrul se află astăzi în Ucraina, în prima sa vizită la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Zelenski și pentru a confirma sprijinul continuu al Marii Britanii”, transmite purtătorul de cuvânt al premierului britanic.

Asemeni predecesorilor săi, Boris Johnson și Liz Truss, Sunak a promis că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei va rămâne constant.

Premierul, care a vorbit cu Zelenski de mai multe ori de când a ajuns la Downing Street, și-a folosit apariția la G20 săptămâna aceasta pentru a se alătura aliaților și altor lideri occidentali pentru a condamna invazia lui Vladimir Putin în Ucraina.

Sosirea lui Sunak a fost însoțită de anunțul unui pachet de ajutor de apărare de 50 de milioane de lire sterline, care cuprinde 125 de tunuri antiaeriene și tehnologie pentru a ajuta Ucraina să contracareze dronele furnizate de Iran, inclusiv radare și tehnologie anti-drone.

Într-o conferință de presă comună cu Zelenski, Sunak a spus: „Sunt aici astăzi pentru a spune că Regatul Unit va continua să vă fie alături până când Ucraina va câștiga pacea și securitatea de care are nevoie și pe care le merită.”

Liderul britanic a anunțat și pachetul de ajutor în valoare de 50 de milioane de lire sterline (60 de milioane de dolari).

Acesta cuprinde „125 de tunuri antiaeriene și tehnologie pentru a contracara dronele mortale furnizate de Iran, inclusiv zeci de radare și capabilități de război electronic anti-drone”, potrivit unui comunicat de la Downing Street.

Urmează peste 1.000 de noi rachete antiaeriene anunțate de secretarul britanic al apărării la începutul acestei luni, relatează Reuters.

În anii următori, le vom spune nepoților noștri despre povestea ta, cât de mândri și suverani s-au ridicat în fața unui atac îngrozitor, cum ați luptat, cum v-ați sacrificat, cum ați biruit”, a spus Sunak în conferința de presă comună.

Ca răspuns, Zelenski a lăudat „o vizită semnificativă și utilă pentru ambele țări”, după ce a discutat cu Sunak „posibilitățile de a proteja securitatea energetică europeană și ucraineană” și „capacitățile noastre de a proteja cerul ucrainean, precum și cooperarea în apărare în general”.

Pe Twitter, Zelenski a spus „cu prieteni ca tine alături, suntem încrezători în victoria noastră”.

13:14 19.11.2022

Cel puțin 437 de copii ucraineni uciși în război, 837 răniți

Procuratura generală a Ucrainei a declarat că cel puțin 437 de copii ucraineni au fost uciși și peste 837 au fost, de asemenea, răniți în urma invaziei Rusiei. Regiunea aflată la est Doneţk a fost cea mai afectată, cu 423 de copii ucişi sau răniţi, a anunţat procuratura într-un comunicat preluat de The Guardian.

Oficialii au spus că cifrele „nu sunt definitive”, deoarece încă verifică informații din zonele de luptă activă, zonele eliberate și teritoriile încă ocupate de forțele ruse.

„În dimineața zilei de 19 noiembrie 2022, 1.274 de copii au fost afectați în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Rusiei. Potrivit rapoartelor oficiale ale procurorilor pentru minori, 437 de copii au fost uciși și 837 au suferit răni de gravitate diferită”, se spune în comunicat.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG