Testele nucleare ordonate de Putin nu au avut loc. Suspiciuni de sabotaj
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a încercat să detoneze o armă nucleară, dar a fost sabotat din interior, susține o sursă apropiată dosarului, conform „The Mirror”.
Există informații că Putin a ordonat două teste nucleare la începutul acestei luni, dar acestea nu au mai avut loc.
De altfel, în ultimele zile, au fost emise o serie de mesaje Notam - avertismente scurte pentru aeronave - și avertismente asupra navigației ruse semnalând pregătirea unui test în Marea Barents, lângă granița cu Norvegia.
Cu toate acestea, există puține indicii asupra vreunui test major, în condițiile în care data finală pentru teste în Marea Barents este 22 octombrie.
Toate aceste eșecuri sugerează că Putin se confruntă cu o rezistență în interior sau cu defecțiuni tehnice.
„Decizia lui Putin cu privire la utilizarea armelor nucleare tactice (în conflictul din Ucraina, n. red.) s-ar confrunta fără îndoială cu rezistență. Nu știu cât de eficientă va fi rezistența, dar voi preciza că testele nucleare trebuiau să aibă loc în ultimele două săptămâni - unul în Marea Barents, sub apă, și al doilea subteran, în regiunea Arhangelsk. Ambele teste nu au avut loc”, a declarat Valeri Solovei, fost profesor la Institutul de Relații Internaționale din Moscova.
Potrivit lui Solovei, citat de „The Mirror”, înainte de orice lansare de arme nucleare, este necesară o asigurare precum că acestea sunt „pe deplin operaționale”.
„Președintele (Putin, n. red.) a primit rapoarte precum că a existat o situație de urgență, că nu a funcționat”, a spus expertul rus, referindu-se la defecțiuni tehnice.
Solovei remarcă faptul că, în cazul unui al treilea eșec, Putin ar putea să caute sabotori pentru neîndeplinirea ordinelor comandantului șef, plecând de la ideea că un prim eșec poate rezulta dintr-un accident, iar al doilea dintr-o coincidență. În cazul unui al treilea eșec, acesta ar putea fi un indiciu că Putin este contestat din interior.
Fostul analist de informații CIA și DIA, Rebecca Koffler, spune că decizia lui Putin de a declara legea marțială în teritoriile ocupate din estul Ucrainei sugerează că se pregătește pentru armaghedonul nuclear.
Ofițerul de informații născut în Rusia, care a scris și „Manualul lui Putin” spune că Putin „a anexat aceste teritorii pentru a pregăti o justificare doctrinară pentru o lovitură nucleară. Din moment ce, doctrina militară rusă prevede utilizarea armelor nucleare doar în scopuri de protecție a teritoriului rus”.
Ucraina amenință că va „lovi și mai tare” dacă Rusia distruge barajul hidrocentralei din Herson
Biroul lui Volodimir Zelenski a promis că „nu va ceda păcii prin constrângere” – amenințănd că va răspunde mai puternic dacă Rusia va distruge barajul din Kakhovska, Herson, relatează The Guardian.
Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a susținut că Rusia ar putea recurge la distrugerea hidrocentralei Kakhovska pentru că „șantajul nuclear nu a funcționat”.
„Teroriștii ruși se chinuie. Șantajul nuclear nu a funcționat, acum încearcă să sperie pe toată lumea prin aruncarea în aer a centralei hidroelectrice Kakhovska. Scopul lor este să ne facă să începem negocierile în condițiile lor. Dar nu vor reuși. Ucraina nu va ceda păcii prin constrângere”, a scris Andriy Yermak pe Twitter.
Zelenski acuză Rusia că vizează infrastructura energetică pentru a provoca un nou val de refugiați
Adresându-se prin video Consiliului European, președintele ucrainean a spus că, după ce a folosit resursele energetice ca armă împotriva Europei, „actuala conducere rusă a ordonat să transforme sistemul energetic însuși într-un câmp de luptă. Consecințele acestui lucru sunt foarte periculoase pentru noi toți din Europa.”
„Atacuri ale rachetelor de croazieră ruse și ale dronelor de atac iraniene au distrus mai mult de o treime din infrastructura noastră energetică”, a spus el. „Din acest motiv, din păcate, nu mai putem exporta energie electrică pentru a vă ajuta să mențineți stabilitatea.”
Zilele de atacuri devastatoare rusești asupra infrastructurii energetice au făcut ca națiunea să piardă cel puțin 40% din capacitatea sa de generare de energie.
Oficialii ucraineni au avertizat la începutul acestei săptămâni că vor urma atât întreruperile de urgență, cât și cele programate.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price: Din disperare, Rusia „încearcă aranjamente” cu Coreea de Nord și Iran
Rusia „încearcă aranjamente" cu Coreea de Nord pentru a procura armament care să o ajute în ofensiva sa împotriva Ucrainei, spune Departamentul de Stat al SUA.
Rusia, „poate din disperare", s-a adresat unei serii de țări, inclusiv Iranului și Coreei de Nord, pentru a-și procura „marfa pe care nu este în măsură să o producă sau să o achiziționeze prin alte mijloace", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
„În parte, este o consecință a controalelor la export, a sancțiunilor economice pe care le-am impus Rusiei. Adevărul este că nu au capacitatea de a produce organic sau de a importa elementele-cheie de care au nevoie, așa că apelează la Iran, analizează aranjamente cu Coreea de Nord", a declarat el presei.