Linkuri accesibilitate

Soldați ruși pe podul rutier de lângă Centrala Hidroelectrică Kahovka, lângă Nova Kakhovka în regiunea Herson
Soldați ruși pe podul rutier de lângă Centrala Hidroelectrică Kahovka, lângă Nova Kakhovka în regiunea Herson

Război în Ucraina | Iranul se implică tot mai mult în ajutorarea Rusiei. Zelenski: Rușii au minat hidrocentrala Kakhovka

Ziua 240 a invaziei:Instructori iranieni ajută Rusia pe teren în Crimeea, spun SUA. Oficialii susținuți de Moscova „evacuează” oamenii din Herson, președintele Volodimir Zelenski acuză Rusia că a minat barajul hidrocentralei Kakhovka.

Principalele informații ale zilei:

06:53 21.10.2022

Ucraina le cere ajutor aliaților internaționali pentru repararea infrastructurii energetice

Ucraina apelează la ajutorul aliaților săi pentru ajutor în timp ce se confruntă cu pene de curent provocate de atacurile rusești asupra infrastructurii sale energetice.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat joi, citat de CNN, că Guvernul de la Kiev colaborează cu NATO, Uniunea Europeană și cu alți parteneri pentru a depăși efectele barajului de artilerie rusesc, care a scos din funcțiune cel puțin 40% din capacitatea de generare a energiei electrice din țară.

Un comunicat al Ministerului de Externe a adăugat că diplomații ucraineni au apelat la câteva zeci de organizații internaționale și non-guvernamentale și la companii private, cerându-le generatoare, precum și ajutor pentru sistemul de transport al gazelor. „”

„Primele livrări au fost deja aranjate din partea Italiei, Franței, Lituaniei, Finlandei, Germaniei și Poloniei. Primul din cele aproximativ 600 de echipamente va ajunge în Ucraina săptămâna viitoare”, se arată în comunicat.

07:00 21.10.2022

Oficial ucrainean: Există riscul ca Rusia să deschidă un front în nord dinspre Belarus, care ar amenința rutele occidentale de aprovizionare cu arme

Un oficial militar ucrainean de rang înalt spune că există un pericol tot mai mare ca Rusia să deschidă un nou front în nordul Ucrainei, ca urmare a coordonării strânse cu Belarusul. Potrivit oficialului ucrainean, citat de CNN, Moscova s-ar putea folosi de Minsk pentru a tăia livrările militare către Ucraina.

Soldații ucraineni au primit sistemul ceh de rachete „Vampirul"
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00

„Amenințarea ca forțele armatei ruse să reia ofensiva pe frontul de nord este tot mai mare”, a declarat Oleksii Hromov, un oficial de rang înalt din cadrul Statului Major al armatei, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.

„De data aceasta, direcția ofensivei ar putea fi schimbată către (partea de vest) a graniței dintre Belarus și Ucraina pentru a tăia principalele artere logistice de aprovizionare cu arme și echipamente militare a Ucrainei dinspre țările partenere”, a continuat el.

Hromov a declarat că armata ucraineană „ia măsuri pentru a asigura o acoperire fiabilă a frontierei de stat a Ucrainei și a orașului Kiev din direcția nordică. În cazul în care inamicul (Rusia, n.r.) va decide să deschidă un al doilea front, și anume, să lanseze o ofensivă dinspre Republica Belarus, vom fi pregătiți pentru un răspuns adecvat”.

Autoritățile din Belarus neagă că ar exista planuri de mobilizare, în ciuda faptului că au ținut mai multe exerciții militare alături de trupele rusești în ultimul timp.

Ucraina și Belarus au o frontieră comună de 1.000 de kilometri, mare parte din aceasta fiind slab populată și puternic împădurită.

07:06 21.10.2022

Biden este îngrijorat de viitorul ajutorului american pentru Ucraina dacă republicanii vor prelua controlul în Camera Reprezentanților

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că este îngrijorat de faptul că angajamentul SUA de a sprijini Ucraina ar putea să se clatine dacă republicanii vor prelua controlul asupra Camerei Reprezentanților, potrivit CNN.

Biden a făcut această remarcă în fața reporterilor în timpul campaniei electorale pentru alegerile de la mijlocul mandatului, la câteva zile după ce liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a declarat că, dacă republicanii vor câștiga Camera, s-ar putea să nu mai fie la fel de dispuși să acorde ajutor Ucrainei, țară aflată în dificultate.

"Da, mă îngrijorează acest lucru pentru că au spus că vor tăia" ajutorul, a declarat Biden reporterilor, în Pennsylvania. El se afla în turneu cu candidatul la Senat John Fetterman.

Comentariile liderului minorității, Kevin McCarthy, au fost publicate marți de publicația de știri politice Punchbowl News.

"Cred că oamenii vor fi în recesiune și nu vor scrie un cec în alb pentru Ucraina. Pur și simplu nu o vor face.", a spus el.

"Și mai sunt și lucrurile pe care [administrația Biden] nu le face pe plan intern. Nu se ocupă de frontieră și oamenii încep să cântărească asta. Ucraina este importantă, dar, în același timp, nu poate fi singurul lucru pe care îl fac și nu poate fi un cec în alb.", a spus republicanul.

07:16 21.10.2022

Iranul oferă „suport tehnic” pentru dronele rusești în Crimeea

Iranienii au adus instructori și asistență tehnică în Crimeea pentru a-i ajuta pe ruși să folosească drone „cu o letalitate mai bună”, spune Casa Albă.

Iranul și-a adâncit în mod semnificativ implicarea în invazia Ucrainei de către Rusia, oferind sprijin tehnic piloților ruși care zboară cu drone fabricate în Iran pentru a bombarda ținte civile, a confirmat Casa Albă.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, a declarat joi că SUA înțelege că în Crimeea se află consilieri iranieni pentru a oferi instruire și întreținere – dar nu pentru a pilota efectiv dronele – după ce forțele ruse au întâmpinat dificultăți în operarea zborului fără pilot.

„Informația pe care o avem este că iranienii au dus instructori și asistență tehnologică în Crimeea, dar rușii sunt cei care fac pilotaj”, a spus Kirby.

„Teheranul este acum implicat direct pe teren și prin furnizarea de arme... care ucid civili și distrug infrastructura civilă. Acestea sunt sisteme cu care forțele armate ruse nu sunt familiarizate și acestea sunt UAV-uri iraniene [vehicule aeriene fără pilot] fabricate organic. Rușii pur și simplu nu au nimic în inventar”, a spus Kirby.

Atât Marea Britanie, cât și UE au anunțat sancțiuni împotriva Iranului pentru furnizarea de drone Shahed-136, pe care forțele ruse le-au folosit pe scară largă împotriva orașelor ucrainene.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG