Linkuri accesibilitate

Soldați ruși pe podul rutier de lângă Centrala Hidroelectrică Kahovka, lângă Nova Kakhovka în regiunea Herson
Soldați ruși pe podul rutier de lângă Centrala Hidroelectrică Kahovka, lângă Nova Kakhovka în regiunea Herson

Război în Ucraina | Iranul se implică tot mai mult în ajutorarea Rusiei. Zelenski: Rușii au minat hidrocentrala Kakhovka

Ziua 240 a invaziei:Instructori iranieni ajută Rusia pe teren în Crimeea, spun SUA. Oficialii susținuți de Moscova „evacuează” oamenii din Herson, președintele Volodimir Zelenski acuză Rusia că a minat barajul hidrocentralei Kakhovka.

Principalele informații ale zilei:

10:22 21.10.2022

Rusia a trimis aproape 2.000 de noi recruți în regiunea Herson, afirmă armata ucraineană, potrivit Kyiv Independent.

Statul Major General al Ucrainei a transmis că până la 2.000 de soldați mobilizați din Rusia au sosit în regiunea ocupată Herson pentru a suplini pierderile și a întări unitățile de pe linia frontului din sud.

10:49 21.10.2022

Ministrul de externe Hosein Amir Abdolahian neagă că Iranul ar trimite arme Rusiei, dar recunoaște cooperarea în domeniul militar

Ministrul de Externe iranian Hosein Amir Abdolahian a declarat joi, 21 octombrie, că Iranul cooperează în domeniul apărării cu Rusia, dar a negat acuzațiile că ar trimite drone pentru războiul din Ucraina, notează EFE.

„Avem o cooperare în domeniul apărării cu Rusia, dar politica noastră nu este de a trimite arme şi drone împotriva Ucrainei”, a scris înaltul oficial iranian pe contul său de Twitter.

Şeful diplomaţiei iraniene a transmis acelaşi mesaj şi într-o convorbire telefonică cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell.

''Afirmaţia potrivit căreia trimitem rachete în Rusia pentru a fi folosite împotriva Ucrainei nu are nicio bază. Ne opunem războiului şi escaladării în Ucraina'', a afirmat Abdolahian, comentând informaţiile cum că Iranul furnizează acest tip de armament Moscovei.

Abdolahian a oferit detalii despre convorbirea sa cu Borrell cu puţin timp înainte ca UE să anunţe impunerea de sancţiuni împotriva unor persoane fizice şi entităţi din Iran.

Statele membre ale Uniunii Europene s-au pus de acord asupra unor sancţiuni care au intrat în vigoare chiar de joi împotriva a trei indivizi precum şi a unei entităţi care furnizează Rusiei drone iraniene utilizate în Ucraina.

Guvernul iranian a negat în repetate rânduri că trimite armament şi mai ales drone în Rusia.

EFE notează că liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a lăudat miercuri dronele iraniene şi a afirmat că sunt ''opera celor mai bune talente ale Iranului şi care fac cinste ţării'', împreună cu sateliţii, industria nucleară, rachetele şi vaccinurile pe care le produce statul din Golful Persic.

11:16 21.10.2022

Poliția ucraineană a finalizat exhumarea celei mai mari gropi comune din Lyman

Ucraina a finalizat exhumarea cadavrelor din cea mai mare groapă comună descoperită în urma retragerii trupelor ruse din estul orașului Lyman, a anunțat joi poliția ucraineană, scrie CNN.

Potrivit Poliției Naționale a Ucrainei, la cimitirul Lyman din regiunea Donețk au fost exhumate 146 de cadavre, dintre care 111 civili și 35 militari.

Poliția a spus că unele dintre victime au murit din cauza rănilor de schije provocate de bombardamentele rusești, adăugând că unele cadavre au prezentat semne că au suferit „o moarte violentă”, fără a oferi detalii suplimentare.

Echipele CNN care au mers la Lyman au raportat anterior că au văzut cadavre cu mâinile legate la spate în gropile comune.

Numărul cadavrelor exhumate în Lyman totalizează acum 166, dintre care cinci sunt copii, potrivit poliției.

Victimele vor fi reîngropate după un examen medico-legal, în timp ce exhumarea civililor îngropați în altă parte este în desfășurare, a spus poliția.

11:39 21.10.2022

Premierul lituanian: UE trebuie să rămână unită în sprijinul Ucrainei. Rusia trebuie trasă la răspundere pentru atrocități

Uniunea Europeană trebuie să rămână unită în sprijinul său pentru Ucraina și ar trebui să înceapă să lucreze la tragerea la răspundere legală a Rusiei pentru activitățile sale din război, a declarat prim-ministrul leton Krisjanis Karins în drum spre a doua zi a summit-ului UE.

„Războiul Rusiei devine din ce în ce mai brutal, vizând acum în mod flagrant nu numai armata ucraineană, ci și cetățenii ucraineni și infrastructura lor civilă”, a spus Karins, potrivit Reutes.

„ Rusia trebuie făcută responsabilă din punct de vedere legal pentru atrocitățile pe care le comit astăzi în Ucraina”, a spus el, adăugând că sancțiunile împotriva Belarusului ar trebui, de asemenea, crescute.

Autoritățile instalate de Moscova în regiunea Kherson de Sud ocupată a Ucrainei au declarat vineri că forțele armate ucrainene au ucis patru persoane când au bombardat podul Antonivski de peste râul Nipru.

„Patru oameni au fost uciși”, a spus unul dintre liderii autorităților instalate de Rusia. Kirill Stremousov a postat pe Telegram pentru a spune „Orașul Herson, ca o fortăreață, se pregătește pentru apărarea sa”.

Forțele proruse din Hersonul ocupat au spus că urmăresc să transporte până la 60.000 de persoane departe de oraș, din motive de siguranță, o mișcare pe care autoritățile ucrainene au respins-o drept un „show de propagandă”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG