Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean trage cu o rachetă antitanc într-o locație nedezvăluită din regiunea Donețk, unde se dau lupte aprige.
Un soldat ucrainean trage cu o rachetă antitanc într-o locație nedezvăluită din regiunea Donețk, unde se dau lupte aprige.

Război în Ucraina | Macron și Zelenski, convorbire de urgență pe seama exploziilor de la Zaporojie. Rusia și Iran vor produce drone de atac

Ziua 271 a invaziei: Cele mai dure lupte se dau în Donețk, trupele ucrainene continuă să înainteze încet în Luhansk. Organismul de supraveghere nucleară al ONU va inspecta luni centrala nucleară de la Zaporojie, după atacurile din weekend. Peste 400 de lovituri au fost lansate în estul Ucrainei.

Principalele informații ale zilei

06:58 21.11.2022

Aproximativ 5 milioane de persoane și-au pierdut locul de muncă în Ucraina din cauza invaziei rusești

Ministrul ucrainean adjunct al Economiei, Tetyana Berezhna, a afirmat că luptele au continuat în regiunile în care înainte 10 milioane de oameni aveau locuri de muncă.

Ea a spus că războiul, care a împins 7 milioane de oameni să plece din țară, a afectat „semnificativ” rata șomajului.

„Războiul distruge piața muncii din Ucraina”, a spus ea, potrivit The Kyiv Independent.

06:56 21.11.2022

Emmanuel Macron acuză Rusia de influenţă „jefuitoare” în Africa

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat Rusia că alimentează propaganda anti-franceză în Africa pentru a servi ambiţiilor „jefuitoare” în naţiunile africane cu probleme, unde Franţa a suferit eşecuri militare şi o mai mare pierdere de influenţă în ultimii ani, relatează agenția Reuters.

Duminică, vorbind în marginea unui summit al naţiunilor francofone în Tunisia, Macron a spus că comportamentul Rusiei este „jefuitor”.

„Ar trebui doar să te uiţi la ce se întâmplă în Republica Centrafricană sau în altă parte pentru a vedea că proiectul rusesc este în desfăşurare acolo, când Franţa este dată la o parte, este un proiect de jefuire”, a declarat Macron.

„El se face cu complicitatea unei junte militare ruse”, a adăugat președintele francez.

Macron a fost rugat să răspundă criticilor că Franţa exploatează legăturile istorice economice şi politice în fostele sale colonii pentru a servi propriilor interese.

„Această percepţie este alimentată de alţii, este un proiect politic”, a declarat Macron pentru TV5 Monde într-un interviu. „Nu sunt prost, mulţi influenceri, uneori vorbind despre programele voastre, sunt plătiţi de ruşi. Îi cunoaştem”, a spus el.

„O serie de puteri, care doresc să-şi răspândească influenţa în Africa, fac asta pentru a răni Franţa, pentru a-i răni limba, a semăna îndoieli, dar mai ales să urmărească anumite interese”, a adăugat el.

Franţa, fostă putere colonială în cea mai mare parte a Africii de Vest şi Centrale, are legături militare de lungă durată în Africa francofonă şi trupe franceze au fost staţionate în Mali timp de un deceniu ca parte a unei operaţiuni de combatere a terorismului.

Criticii descriu operaţiunea Franţei drept un eşec şi o acuză pentru destabilizarea în continuare a regiunii.

De asemenea, ea s-a luptat pentru influenţă cu Rusia în ultimii ani, odată cu desfăşurarea unui contractant militar privat, Grupul Wagner, în mai multe ţări, inclusiv în Republica Centrafricană şi în Mali.

Parisul a trebuit să-şi retragă trupele din Mali după ce armata acestei ţări africane a ajuns la putere printr-o lovitură de stat în 2020, pe fondul deteriorării relaţiilor. Liderii militari au invitat ulterior Grupul Wagner să ajute într-o bătălie lungă de un deceniu împotriva militanţilor islamişti şi au tăiat legăturile cu Franţa.

06:47 21.11.2022

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului neagă că forțele de la Kiev au ucis prizonieri de război ruși

Comisarul parlamentului ucrainean pentru drepturile omului a negat că forțele de la Kiev au ucis prizonieri de război ruși, susținând că soldații ucraineni se apărau împotriva rușilor care pretindeau că s-ar preda.

Pe rețelele de socializare ruse au circulat săptămâna aceasta videoclipuri care pretind că arată trupurile militarilor ruși uciși după ce s-au predat trupelor ucrainene, relatează Agenția France-Presse (AFP), preluată de The Guardian.

Avocatul poporului ucrainean Dmytro Lubinets a declarat că „fragmente” dintr-un videoclip arată că militari ruși care au mimar că s-ar preda au deschis focul asupra forțelor armate ucrainene care apoi au ripostat, ceea ce arată că soldații „nu pot fi considerați prizonieri de război”.

„Cei care doresc să folosească protecția dreptului internațional pentru a ucide trebuie să fie pedepsiți”, a adăugat el.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că videoclipurile arată „uciderea deliberată și metodică a peste 10 soldați ruși reținuți” și a cerut o anchetă privind „crimele de război”.

Un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite a declarat vineri pentru AFP că a aflat de videoclipuri și că le analizează.

XS
SM
MD
LG