Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean trage cu o rachetă antitanc într-o locație nedezvăluită din regiunea Donețk, unde se dau lupte aprige.
Un soldat ucrainean trage cu o rachetă antitanc într-o locație nedezvăluită din regiunea Donețk, unde se dau lupte aprige.

Război în Ucraina | Macron și Zelenski, convorbire de urgență pe seama exploziilor de la Zaporojie. Rusia și Iran vor produce drone de atac

Ziua 271 a invaziei: Cele mai dure lupte se dau în Donețk, trupele ucrainene continuă să înainteze încet în Luhansk. Organismul de supraveghere nucleară al ONU va inspecta luni centrala nucleară de la Zaporojie, după atacurile din weekend. Peste 400 de lovituri au fost lansate în estul Ucrainei.

Principalele informații ale zilei

22:15 21.11.2022

Membră a partidului rus Iabloko, arestată pentru protest împotriva războiului

Maria Volokh (dreapta), în timpul unui protest desfășurat la Moscova, dată nespecificată.
Maria Volokh (dreapta), în timpul unui protest desfășurat la Moscova, dată nespecificată.

Maria Volokh, membră a partidului liberal Iabloko, a fost reținută de poliția din Moscova după ce a organizat un protest împotriva războiului în apropierea Ministerului rus al Apărării.

Volokh a declarat pe Telegram că a fost reținută pe data de 21 noiembrie nu departe de casa ei și a fost pusă sub arest. Autoritățile o acuzată de încălcarea procedurii de desfășurare a evenimentelor publice.

Volokh și alți trei activiști au ieșit duminică în stradă să protesteze, aceștia purtând costume albe de protecție cu inscripția „Nu arme nucleare” pe ele și aprinzând mai multe petarde.

Alți doi protestatari au primit ordin să se prezinte la o secție de poliție.

21:39 21.11.2022

Convorbire telefonică între Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski depre situația de la centrala nucleară Zaporojie

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat luni că a avut o „convorbire urgentă” cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre problema securității de la centrala nucleară din Zaporojie.

Potrivit CNN, Macron l-a informat pe Zelenski despre „profunda sa îngrijorare” după ultimele bombardamente care au avut loc în jurul centralei pe timpul weekendului, potrivit unui transcript al convorbirii dintre cei doi lideri de stat. Macron a declarat luni reporterilor că o „amenințare” încă planează asupra centralei.

De asemenea, liderul de la Elysee a discutat duminică cu șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, despre situația de la centrală și despre demilitarizarea zonei, potrivit Palatului Elysee.

19:46 21.11.2022

Guvernul Ucrainei va evacua locuitorii din Herson și Nikolaev

O fetiță ucraineană își ia rămas bun de la bunicii ei într-o gară din Pokrovsk, regiunea Donețk, estul Ucrainei, 2 august 2022.
O fetiță ucraineană își ia rămas bun de la bunicii ei într-o gară din Pokrovsk, regiunea Donețk, estul Ucrainei, 2 august 2022.

Ucraina urmează să evacueze civilii din regiunile Herson și Nikolaev, aflate parțial sub controlul guvernului ucrainean.

Potrivit The Guardian, evacuarea are loc pe fondul temerilor că pagubele provocate de război asupra infrastructurii sunt mult prea grave pentru ca oamenii să poată trăi acolo pe timpul iernii.

Locuitorii din cele două regiuni din sudul Ucrainei, bombardate constant în ultimele luni de către forțele rusești, au fost sfătuiți să se mute în zone mai sigure din centrul și vestul țării, a declarat vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk.

Guvernul va asigura transportul, cazarea și asistența medicală, a adăugat ea.

Evacuările au loc la mai puțin de o săptămână după ce armata ucraineană a recucerit orașul Herson, aflat în prezent pe linia frontului, și teritoriile din jurul acestuia.

19:34 21.11.2022

OMS: 1 din 5 ucraineni au probleme în a accesa medicamente

Aproximativ unu din cinci ucraineni întâmpină probleme în a avea acces la medicamente, a declarat luni Jarno Habicht, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Ucraina, citat de CNN.

Situația este cu atât mai gravă în teritoriile ocupate de Rusia, unde o treime din persoane nu pot obține medicamentele de care au nevoie, a declarat Habicht în cadrul unei conferințe de presă susținute la Kiev.

El a adăugat că următoarea iarnă și zăpada care s-a așternut deja în unele părți din Ucraina vor deveni o „provocare formidabilă” pentru sistemul de sănătate.

Atacurile continue asupra infrastructurii de sănătate din Ucraina au avut, de asemenea, un impact disproporționat asupra disponibilității serviciilor de sănătate, cum ar fi medicamentele, vaccinurile Covid-19 și asupra saloanelor de terapie intensivă ale spitalelor, a completat oficialul OMS.

„Aș spune că, în condițiile în care 50% din infrastructura energetică civilă este avariată sau distrusă, într-un moment în care se anunță începutul unei ierni brutale în care temperaturile pot coborî până la minus 20 de grade, acest lucru trebuie considerat ca fiind cel mai mare atac asupra sistemului de sănătate de pe teritoriul european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a declarat directorul regional al OMS Europa, Hans Kluge, în cadrul aceleiași conferințe de presă.

Potrivit OMS, aproximativ 703 atacuri au avut drept țintă spitalele și unitățile medico-sanitare din Ucraina de la începutul invaziei rusești în luna februarie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG