Iranul va ajuta Rusia la construirea de drone pentru războiul din Ucraina
Iranul și Rusia au ajuns la un acord pentru a începe producția de drone de război în Rusia, potrivit unei noi evaluări a serviciilor de informații ale unei țări care monitorizează îndeaproape programul de înarmare al Iranului, citată de CNN.
Iranul va începe să transfere schițele și componentele pentru drone în Rusia după ce acordul inițial a fost încheiat la începutul acestei luni, a declarat o sursă familiarizată cu situația.
Oficialii americani au declarat că Rusia a primit sute de drone din partea Teheranului, care au fost folosite ulterior în bombardarea Ucrainei.
La începutul acestei luni, guvernul Iranului a recunoscut pentru prima dată că a livrat un număr limitat de drone Rusiei în lunile de dinaintea începerii invaziei sale în Ucraina.
Oficiali ucraineni: mai multe dovezi de tortură în Herson
Oficialii ucraineni spun că procurorii au inspectat patru locații din Kherson unde trupele rusești ar fi torturat mai mulți locuitori din Herson în perioada ocupării orașului, transmite BBC.
Biroul Procurorului General a declarat că printre cele patru locații descoperite se numără centre de arest preventiv, un departament de poliție și o clădire de birouri. Potrivit acestora, persoanele reținute în aceste locuri au fost supuse atât torturii fizice, cât și celei psihologice.
Poliția a confiscat mai multe instrumente de tortură, printre care părți din bastoanele de cauciuc folosite la torturarea civililor, o bâtă de lemn, un dispozitiv de electrocutare, un bec cu incandescență și gloanțe din pereții camerelor.
Rusia a negat în mod repetat că a comis atrocități în timpul războiului.
Norvegia semnează un acord pentru a ajuta la finanțarea achizițiilor de gaze din Ucraina
Norvegia a semnat un acord pentru a oferi o finanțare de aproape 200 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să achiziționeze gaze naturale în această iarnă, a anunțat luni guvernul norvegian într-un comunicat, potrivit CNN.
Finanțarea de 2 miliarde de coroane norvegiene (aproximativ 195 de milioane de dolari) va fi „canalizată” prin Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Ea face parte dintr-un pachet de 10 miliarde de coroane norvegiene (aproximativ 976 de milioane de dolari) pe care guvernul norvegian l-a alocat Ucrainei în 2022 și 2023.
„Ucraina a cerut în mod special Norvegiei sprijin pentru achiziționarea de gaze naturale în această iarnă. Momentul este critic și suntem foarte încântați că BERD va fi partenerul nostru în efectuarea achizițiilor de gaze naturale”, a declarat ministrul norvegian de finanțe Trygve Slagsvold Vedum în declarație.
„Este important să canalizăm sprijinul printr-o organizație consacrată, recunoscută la nivel internațional, care va asigura utilizarea eficientă și transparentă a finanțării.”
Compania energetică de stat ucraineană Naftogaz va fi „destinatarul oficial al gazului” în Ucraina, în timp ce plățile vor fi efectuate direct către furnizorii europeni de gaze „care au primit aprobare prealabilă”, se mai arată în comunicat.
Austria și-a redus cu succes dependența de livrările de gaze din Rusia
Ponderea Rusiei din totalul livrărilor de gaze către Austria a scăzut de la 79% în februarie la 21% în septembrie, a scris pe Twitter Leonore Gewessler, ministrul țării pentru acțiunea climatică.
„Aș dori să mulțumesc tuturor celor care au ajutat – furnizorilor de energie care au lucrat pentru a găsi noi țări de aprovizionare și tuturor oamenilor care au reușit să economisească energie acasă”, a spus ea.
„Un lucru este clar: încă nu am ajuns la capătul drumului. Vom fi cu adevărat liberi doar atunci când ne vom descurca complet fără #gazul rusesc. Lucrăm la asta în fiecare zi cu viteză maximă.”
Ministerul austriac pentru acțiunea climatică a postat pe Twitter un grafic care arată că importurile din alte surse au crescut în consecință. Norvegia este acum un important furnizor alternativ de gaze, a spus acesta.