Linkuri accesibilitate

Kievul, în beznă după atacul cu rachete rusești. Foto: AP/Evgheni Maloletka
Kievul, în beznă după atacul cu rachete rusești. Foto: AP/Evgheni Maloletka

Război în Ucraina | Atac devastator asupra infrastructurii ucrainene. Kievul și Liovul, în beznă. Șapte persoane ucise, 36 răniți

Ziua 273 a invaziei: Parlamentul European a declarat Rusia stat sponsor al terorismului. La scurt timp, Rusia a declanșat un atac devastator asupra infrastructurii ucrainene și a lăsat mai multe regiuni în beznă. Rusia a naționalizat locuințele din regiunile anexate ilegal.

Principalele informații ale zilei

06:44 23.11.2022

Volodimir Zelenski mulțumește Comisiei Europene pentru noul ajutor financiar

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este „recunoscător” Uniunii Europene și președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce liderul european a anunțat un ajutor suplimentar de 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina.

Potrivit The Guardian, Zelenski a declarat într-un mesaj pe Twitter că ajutorul va avea „o contribuție puternică la stabilitatea Ucrainei în ajunul unei ierni dificile”.

De la începutul războiului și până în prezent, Uniunea Europeană a acordat Kievului ajutoare umanitare în valoare de 1,5 miliarde de euro prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE.

Ajutorul oferit de UE nu ia în calcul sprijinul financiar și umanitar acordat separat de statele membre UE.

06:50 23.11.2022

Banca Mondială: Sprijin de 4,5 milioane de dolari Ucrainei

Banca Mondială va acorda un ajutor suplimentar de 4,5 milioane de dolari Ucrainei pentru a o sprijini în „susținerea serviciilor esențiale și funcțiilor guvernamentale de bază la nivel național și regional”, în contextul războiului, potrivit unui comunicat dat de instituție.

Potrivit CNN, banii oferiți de SUA vor ajuta la „plata salariilor pentru lucrătorii din spitale, angajații guvernamentali și școlari, pensii pentru persoanele în vârstă, salarii pentru funcționarii publici și programe sociale pentru persoanele vulnerabile”, a precizat Banca Mondială într-un comunicat.

„Pe fondul războiului în curs de desfășurare și al distrugerii tot mai intense a infrastructurii, angajamentul nostru de a oferi asistență urgentă poporului ucrainean este mai puternic ca niciodată”, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass.

„Acest grant suplimentar generos din partea Statelor Unite vine într-un moment critic, în condițiile în care țara se confruntă cu întreruperi grave ale aprovizionării cu energie și cu o vreme din ce în ce mai rece. Banca Mondială va continua să mobilizeze toate resursele disponibile pentru a ajuta Guvernul Ucrainei să răspundă nevoilor vitale ale cetățenilor săi”, a adăugat Malpass.

06:51 23.11.2022

Ucraina lansează o investigație privind posibila execuție a unor soldați ruși

Procurorul general al Ucrainei a lansat o investigație după ce pe rețelele de socializare a apărut un videoclip în care, potrivit Moscovei, îi înfățișează pe mai mulți soldați ruși uciși după ce aceștia s-au predat în fața soldaților ucraineni la sfârșitul săptămânii trecute, scrie CNN.

Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin
Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, a susținut că rușii au înscenat o capitulare și au deschis focul mai întâi, adăugând că "a riposta la foc nu este o crimă de război".

Potrivit CNN, videoclipul a fost filmat la periferia satului Makiivka, aflat în estul regiunii Lugansk, la aproximativ 40 de kilometri nord-est de orașul Lîman. Nu există încă detalii concrete privind natura incidentului.

Într-o declarație de marți, Parchetul General al Ucrainei a precizat că Parchetul regional din Lugansk va investiga "perfidia" comisă de forțele ruse în timpul predării lor. Dreptul internațional interzice inducerea în eroare a predării de către trupele implicate într-un conflict.

Săptămâna trecută, un videoclip îi arată pe mai mulți soldați ruși cum se predau în fața trupelor ucrainene. La un moment dat, unul din ei pare să îndrepte o armă către soldatul ucrainean care filma întregul eveniment. Videoclipul se întrerupe brusc, însă imaginile din satelit indică ulterior mai multe cadavre în curtea fermei unde a avut loc incidentul.

07:03 23.11.2022

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat înfiinţarea a peste 4.000 de «Puncte de neînvins» în toată ţara

În cazul unor pene de curent pe termen lung cauzate de eventuale noi atacuri ruseşti, oamenii vor putea beneficia în aceste centre de apă, încălzire, electricitate, comunicaţii şi internet, potrivit The Guardian.

”Sunt sigur: ajutându-ne unii pe alţii, vom putea trece de această iarnă împreună”, a afirmat Zelenski, care a spus că se strâng fonduri pentru a se forma o flotă de drone navale. ”Pas cu pas, vom duce armata rusă la noi înfrângeri”, a susţinut el.

Preşedintele Ucrainei a menţionat că, în cazul unor creşteri ale consumului, pot să apară şi întreruperi de urgenţă.

”Iniţiem şi noul proiect «Puncte de neînvins» pentru a-i sprijini pe oamenii din ţară. Astăzi, peste 4.000 de astfel de puncte au fost deja pregătite. Altele sunt în faza de planificare.

Dacă au loc atacuri masive ale ruşilor din nou şi dacă se ştie că alimentarea cu electricitate nu poate fi restabilită în câteva ore, vor fi activate aceste «Puncte de neînvins» - acolo vor exista toate serviciile de bază, inclusiv electricitate, comunicaţii mobile şi internet, încălzire, apă şi o trusă de prim-ajutor. Complet gratis şi non-stop”, a precizat Zelenski.

El a explicat că astfel de puncte vor fi la sediul tuturor administraţiilor regionale şi districtuale, dar şi în şcoli, clădiri ale Serviciilor de Urgenţă.

Totodată, a fost creat un site special, nezlamnist.gov.ua, unde este deja disponibilă o hartă a acestor puncte din ţară, care este mereu actualizată. De asemenea, pe site şi la «Punctele de neînvins» oamenii pot afla unde se află cea mai apropiată benzinărie, bancă, farmacie sau magazin care funcţionează. Autorităţile locale au sarcina de a informa oamenii despre existenţa acestor puncte unde ei pot primi ajutor în cazul unei pene de curent pe termen lung.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG