Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin și reprezentanți ai separatiștilor din regiuni ucrainene pe care le revendică Rusia la ceremonia în care au fost semnate decretele de anexare.
Vladimir Putin și reprezentanți ai separatiștilor din regiuni ucrainene pe care le revendică Rusia la ceremonia în care au fost semnate decretele de anexare.

Război în Ucraina | Kievul depune cererea de aderare la NATO. Rusia a oficializat pretinsa anexare a patru regiuni ucrainene

Ziua 219 a invaziei: Ceremonie la Kremlin de semnare a decretelor de anexare a patru regiuni ucrainene. UE „respinge categoric și condamnă fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina”.

Principalele informații ale zilei

19:33 30.9.2022

Biden condamnă „tentativa frauduloasă” de anexare a teritoriului ucrainean

Președintele Biden a condamnat ferm, într-o declarație de vineri, încercarea Rusiei de a anexa ilegal teritoriul ucrainean.

„Statele Unite condamnă încercarea frauduloasă a Rusiei astăzi de a anexa teritoriul ucrainean suveran”, a spus Biden.

Declarație vine după ce președintele rus a anunțat anexarea a patru teritorii ucrainene.
Declarație vine după ce președintele rus a anunțat anexarea a patru teritorii ucrainene.

„Rusia încalcă dreptul internațional, călcă în picioare Carta Națiunilor Unite și își arată disprețul față de națiunile pașnice de pretutindeni”, a spus el, adăugând că Statele Unite vor continua să onoreze „granițele recunoscute internațional ale Ucrainei”.

„Nu vă înșelați: aceste acțiuni nu au legitimitate”, a spus el.

18:25 30.9.2022

Ucraina a semnat cererea de aderare la NATO

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki, a anunțat că țara sa a semnat solicitarea oficială de aderare „accelerată” la NATO.

„Aici, la Kiev, în inima țării noastre, facem un pas decisiv pentru securitatea întregii comunități a națiunilor libere. Vedem cine ne amenință. Cine este gata să omoare și să mutileze. Cine nu se oprește la nicio barbarie pentru a-și extinde zona de control”, a transmis Zelenski.

„De facto, ne-am încheiat deja drumul către NATO. De facto, am dovedit deja interoperabilitatea cu standardele Alianței, acestea sunt reale pentru Ucraina - reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm și ne protejăm. Aceasta este Alianța. Cererea de azi e menită să transpună această realitate și de jure”, a spus președintele Ucrainei în ziua în care Rusia a oficializat pretinsa anexare a patru regiuni ucrainene.

17:12 30.9.2022

Putin proclamă anexarea în timp ce o garnizoană rusă e aproape încercuită de forțele ucrainene

În timp ce Vladimir Putin semna documentele prin care Kremlinul pretinde că anexează patru regiuni ale Ucrainei, Rusia a suferit una dintre cele mai mari înfrângeri de pe frontul din Ucraina, transmite Reuters.

Oficiali pro-ruși din Ucraina au admis că forțele militare ale Kremlinului erau aproape de a fi încercuite în Lîman, estul Ucrainei (Donețk), unde se află cea mai importantă garnizoană rusă din teritoriile ocupate.

16:24 30.9.2022

Vladimir Putin a anunțat oficial anexarea a 100.000 de kilometri pătrați din Ucraina: „Oamenii care locuiesc aici devin cetățeni ruși pentru totdeauna”

Moscova va recunoaște patru regiuni ucrainene drept teritoriu rusesc: Lugansk și Donețk – găzduiește două republici separatiste susținute de ruși, unde luptele au loc din 2014 – precum și Herson și Zaporojie, două zone din sudul Ucrainei care au fost ocupate de forțele ruse de la puțin timp după începerea invaziei.

Anunțul de anexare urmează așa-ziselor referendumuri din regiuni. Acestea au fost respinse drept „o simulare” de Ucraina, națiunile occidentale și ONU.

Putin, totuși, a încercat să susțină că referendumurile au reflectat voința a „milioane” de oameni, în ciuda rapoartelor de pe teren care sugerează că votul a avut loc în esență – și în unele cazuri, literal – sub amenințarea armei.

Putin a spus că, deși este dispus să negocieze cu Ucraina, suveranitatea acestor patru regiuni nu va fi luată în discuție.

„Vreau ca autoritățile de la Kiev și adevărații lor stăpâni din Occident să mă audă. Pentru ca toată lumea să-și amintească. Oamenii care locuiesc în Lugansk și Donețk, Kherson și Zaporojie devin cetățenii noștri. Pentru totdeauna”, a spus președintele rus în timpul ceremoniei de anexare de vineri.

Discursul lui Putin a reflectat obiectivul său major de politică externă: restaurarea Rusiei ca putere globală majoră însărcinată cu protejarea lumii vorbitoare de rusă de amenințarea continuă reprezentată de forțele occidentale.

Rusia va continua acum, în ciuda condamnării internaționale pe scară largă, planurile sale de a-și arbora steagul pe aproximativ 100.000 de kilometri pătrați de teritoriul ucrainean - cea mai mare anexare forțată de pământ din Europa din 1945.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG