Biden spune că Putin a „calculat total greșit” prin invadarea Ucrainei, dar este un „actor rațional”. „Nu cred că va folosi arma nucleară în Ucraina”
Preşedintele american, Joe Biden, a declarat, într-un interviu pentru CNN, că nu crede că omologul său rus, Vladimir Putin, va folosi arma nucleară tactică în războiul cu Ucraina.
Întrebat despre posibilitatea ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare, Joe Biden a răspuns: „Nu cred că o va face. Dar cred că este iresponsabil din partea lui să vorbească despre asta".
Confruntat cu o rezistenţă ucraineană înverşunată, alimentată de ajutorul militar occidental, Vladimir Putin a făcut aluzie la bomba atomică într-un discurs televizat la 21 septembrie.
Joi, liderul de la Casa Albă a avertizat că omenirea se află pentru prima dată de la sfârşitul războiului rece în faţa riscului unui „Armaghedon'' nuclear, adică apocalipsa nucleară, amintind de situaţia din timpul Crizei Rachetelor din Cuba în anul 1962.
Pe de altă parte, Joe Biden a mai afirmat marţi la CNN că Vladimir Putin, „în mod clar" a evaluat greşit situaţia din Ucraina şi „a făcut un calcul complet greşit" cu privire la rezistenţa pe care o va întâlni.
„Cred că este o persoană raţională care în mod clar a evaluat greşit" situaţia, a mai declarat Joe Biden.
„A crezut că va fi primit cu braţele deschise (...) şi cred că a făcut un calcul complet greşit", a mai spus preşedintele american în legătură cu omologul său rus.
Biden a spus și că „nu are de gând" să se întâlnească cu Vladimir Putin la următorul summit al G20, dar a adăugat că „depinde", mai ales dacă preşedintele rus vrea să discute despre soarta unei americane închisă în Rusia, scrie AFP.
„Nu am de gând să mă întâlnesc cu el. Dar dacă, de exemplu, ar veni să mă vadă la G20 şi mi-ar spune ”Vreau să vorbesc despre eliberarea (starului american de baschet feminin Brittney) Griner”, m-aş întâlni cu el. Ce vreau să spun este că depinde", a spus el într-un interviu pentru CNN.
NATO va organiza un exercițiu cu arme nucleare după amenințările lui Putin. Jens Stoltenberg: „Este un antrenament de rutină”
”NATO va organiza săptămâna viitoare exercițiile sale anuale de descurajare nucleară, în fața escaladării amenințărilor cu folosirea armelor atomice din partea președintelui rus Vladimir Putin, transmite Financial Times.
„Acesta este un antrenament de rutină care are loc în fiecare an pentru a ne menține disuasiunea în siguranță, securitate și eficacitate”, a declarat marți secretarul general al NATO.
„Amenințările nucleare voalate ale președintelui Putin sunt periculoase și iresponsabile”, a spus el. „Rusia știe că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu poate fi purtat niciodată”.
Exercițiul „Steadfast Noon”, cu durata de o săptămână, va implica 14 membri ai alianței NATO și avioane cu capacitate nucleară, alături de capacități suplimentare, cum ar fi avioane de informații și de realimentare. Exercițiul de o săptămână are rolul de a se asigura că personalul și echipamentele relevante sunt pregătite.
În ultimele săptămâni, Putin și-a intensificat amenințările de a folosi arme nucleare în cadrul războiului din Ucraina, în ciuda avertismentelor din partea țărilor occidentale că un astfel de pas ar fi întâmpinat cu „consecințe catastrofale”.
Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat săptămâna trecută cu privire la „Armagedon” dacă Putin ar folosi arme nucleare.
Exercițiile sunt planificate de mult timp și sunt concepute pentru a transmite un mesaj de securitate, au declarat pentru Financial Times persoane informate despre pregătiri.
„Monitorizăm îndeaproape forțele nucleare ale Rusiei”, a adăugat Stoltenberg. „Nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei, dar rămânem vigilenți”.
Zelenski anunță candidatura Odesei la Patrimoniul Mondial al UNESCO: „Odesa este ţinta bombardamentelor ruseşti”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi candidatura la Patrimoniul Mondial al UNESCO a centrului istoric al oraşului Odesa, renumit pentru arhitectura sa şi „ţintă a bombardamentelor ruseşti”, relatează AFP.
În cadrul Consiliului executiv al UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), Zelenski s-a adresat într-un mesaj video celor 58 de state membre ale Consiliului pentru oficializarea acestei candidaturi.
Odesa, un oraş-port la Marea Neagră, renumit în special pentru scările monumentale şi centrul său istoric, este un punct strategic în acest conflict, fiind bombardat de mai multe ori de forţele ruse.
„Trebuie să trimitem un semnal clar că lumea nu va închide ochii la distrugerea istoriei noastre comune, a culturii noastre comune, a moştenirii noastre comune”, a spus preşedintele ucrainean.
„Una dintre etape ar trebui să fie conservarea centrului istoric al Odesei – un oraş frumos, un port important la Marea Neagră şi o sursă de cultură pentru milioane de oameni din diferite ţări”.
Zelenski a explicat că a trimis dosarul de candidatură către UNESCO – al cărui sediu este la Paris. „Odesa, ca toate celelalte oraşe din Ucraina, este ţinta bombardamentelor ruseşti. Vă rugăm, susţineţi Odesa! Arătaţi chiar la nivelul UNESCO că teroarea rusă trebuie să înceteze”, a îndemnat el.
„540 este numărul total de obiecte din patrimoniul cultural, instituţii culturale şi monumente religioase avariate de bombardamentele ruseşti în Ucraina de la începutul războiului declanşat la 24 februarie”, a denunţat preşedintele ucrainean.
Acuzat că „planul său de pace” a fost inspirat de Putin, Elon Musk susține că a discutat cu liderul de la Kremlin doar în urmă cu aproximativ 18 luni
Elon Musk a vorbit direct cu Vladimir Putin înainte de a scrie pe Twitter planul său de pace menit să pună capăt războiului Rusiei din Ucraina, care ar fi predat definitiv un teritoriu ucrainean Moscovei, a declarat directorul companiei de consultanţă Eurasia Group, Ian Bremmer.
Musk a spus că afirmaţiile lui Bremmer”nu sunt adevărate” şi a precizat că ”a discutat cu Putin o singură dată, despre spaţiu, în urmă cu aproximativ 18 luni”, relatează The Guardian.
Într-o scrisoare trimisă abonaţilor companiei de consulanţă Eurasia Group, directorul Ian Bremmer a afirmat că Elon Musk i-a spus că preşedintele rus este ”pregătit să negocieze” dacă Peninsula Crimeea rămâne în mâinile Rusiei.
Putin a insistat, de asemenea, că Ucraina va trebui să accepte neutralitatea permanentă şi să recunoască anexarea regiunilor Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie de către Rusia.