Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Oficial NATO: Un atac nuclear rusesc ar declanșa un „răspuns fizic” al NATO

Ziua 231 a invaziei: Rusia a lovit din nou orașele ucrainene, NATO monitorizează forțele nucleare ale Rusiei, iar SUA promit Ucrainei sisteme avansate de apărare aeriană. Zelenski exclude discuțiile cu Putin

Principalele informații ale zilei

06:45 12.10.2022

SUA vor trimite curând Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană NASAMS

Statele Unite vor depune eforturi pentru a accelera expedierea de sisteme de apărare antiaeriană NASAMS către Ucraina cât mai curând posibil, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, relatează Reuters.

Președintele american Joe Biden a promis luni președintelui ucrainean Volodomir Zelenski că Washingtonul va furniza sisteme aeriene avansate după atacul devastator de rachete al Rusiei.

Până acum, Statele Unite au aprobat trimiterea în Ucraina a opt sisteme avansate NASAMS, două fiind așteptate să fie livrate în curând și alte șase trimise într-un interval de timp mai lung.

„Credem că suntem pe punctul de a le livra pe primele două în viitorul foarte apropiat”, a spus Kirby în timpul unui briefing pentru reporteri. „Suntem cu siguranță interesați de a accelera livrarea NASAMS către Ucraina cât mai curând posibil”.

Statele Unite au oferit asistență de securitate în valoare de peste 16,8 miliarde de dolari de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie și a impus o gamă largă de sancțiuni economice Moscovei pentru acțiunile sale în Ucraina.

06:53 12.10.2022

Ministrul estonian de externe: Nu trebuie să ne speriem de avertismentul Rusiei privind „linia roșie”

Ministrul estonian de externe, Urmas Reinsalu, i-a îndemnat marți pe aliații Ucrainei să "nu se sperie" de avertismentele ambasadorului rus în SUA privind depășirea "liniilor roșii" prin furnizarea de arme Kievului, potrivit CNN.

"Toate politicile de liniștire - ceea ce am folosit uneori pentru a evita escaladarea - ne-au dus unde? La acest război de tip genocidar și acum cred că nu ar trebui să ne speriem. Ce se mai poate întâmpla? Genocidul are loc. Și, de dragul umanității, de dragul propriei noastre securități europene, trebuie să acționăm", a declarat Reinsalu la CNN.

El a spus că este de părere că aliații trebuie să intensifice sprijinul pentru Ucraina.

Este nevoie de "o nouă livrare din partea țărilor occidentale pentru apărarea aeriană, pentru a apăra în special zonele civile, infrastructura civilă, în special înainte de căderea iernii", a adăugat ministrul.

În ceea ce privește amenințările voalate ale lui Putin cu un atac nuclear, Reinsalu a spus că "face parte din acest joc al găinilor și nu ar trebui să cădem în această capcană".

El a adăugat: "Singura persoană care poate pune capăt imediat războiului este Putin".

06:59 12.10.2022

Acuzat că „planul său de pace” a fost inspirat de Putin, Elon Musk susține că a discutat cu liderul de la Kremlin doar în urmă cu aproximativ 18 luni

Elon Musk a vorbit direct cu Vladimir Putin înainte de a scrie pe Twitter planul său de pace menit să pună capăt războiului Rusiei din Ucraina, care ar fi predat definitiv un teritoriu ucrainean Moscovei, a declarat directorul companiei de consultanţă Eurasia Group, Ian Bremmer.

Musk a spus că afirmaţiile lui Bremmer”nu sunt adevărate” şi a precizat că ”a discutat cu Putin o singură dată, despre spaţiu, în urmă cu aproximativ 18 luni”, relatează The Guardian.

Într-o scrisoare trimisă abonaţilor companiei de consulanţă Eurasia Group, directorul Ian Bremmer a afirmat că Elon Musk i-a spus că preşedintele rus este ”pregătit să negocieze” dacă Peninsula Crimeea rămâne în mâinile Rusiei.

Putin a insistat, de asemenea, că Ucraina va trebui să accepte neutralitatea permanentă şi să recunoască anexarea regiunilor Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie de către Rusia.

07:06 12.10.2022

Zelenski anunță candidatura Odesei la Patrimoniul Mondial al UNESCO: „Odesa este ţinta bombardamentelor ruseşti”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi candidatura la Patrimoniul Mondial al UNESCO a centrului istoric al oraşului Odesa, renumit pentru arhitectura sa şi „ţintă a bombardamentelor ruseşti”, relatează AFP.

În cadrul Consiliului executiv al UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), Zelenski s-a adresat într-un mesaj video celor 58 de state membre ale Consiliului pentru oficializarea acestei candidaturi.

Odesa, un oraş-port la Marea Neagră, renumit în special pentru scările monumentale şi centrul său istoric, este un punct strategic în acest conflict, fiind bombardat de mai multe ori de forţele ruse.

„Trebuie să trimitem un semnal clar că lumea nu va închide ochii la distrugerea istoriei noastre comune, a culturii noastre comune, a moştenirii noastre comune”, a spus preşedintele ucrainean.

„Una dintre etape ar trebui să fie conservarea centrului istoric al Odesei – un oraş frumos, un port important la Marea Neagră şi o sursă de cultură pentru milioane de oameni din diferite ţări”.

Zelenski a explicat că a trimis dosarul de candidatură către UNESCO – al cărui sediu este la Paris. „Odesa, ca toate celelalte oraşe din Ucraina, este ţinta bombardamentelor ruseşti. Vă rugăm, susţineţi Odesa! Arătaţi chiar la nivelul UNESCO că teroarea rusă trebuie să înceteze”, a îndemnat el.

„540 este numărul total de obiecte din patrimoniul cultural, instituţii culturale şi monumente religioase avariate de bombardamentele ruseşti în Ucraina de la începutul războiului declanşat la 24 februarie”, a denunţat preşedintele ucrainean.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG