Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Oficial NATO: Un atac nuclear rusesc ar declanșa un „răspuns fizic” al NATO

Ziua 231 a invaziei: Rusia a lovit din nou orașele ucrainene, NATO monitorizează forțele nucleare ale Rusiei, iar SUA promit Ucrainei sisteme avansate de apărare aeriană. Zelenski exclude discuțiile cu Putin

Principalele informații ale zilei

10:12 12.10.2022

Belarus a trimis 20 de tancuri T-72 în regiunea Belgorod din Rusia

Belarus a scos 20 de tancuri T-72 din depozite și le-a trimis în regiunea Belgorod din Rusia, la granița de nord-est cu Ucraina, a anunțat miercuri Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene, potrivit publicației Pravda.

Industria de apărare din Belarus este deja implicată în repararea echipamentelor militare rusești care au fost deteriorate în cursul ostilităților.

În cursul ultimelor 24 de ore, forțele rusești au lansat o rachetă balistică și 28 de rachete de croazieră asupra Ucrainei; 20 dintre acestea au fost doborâte de apărarea aeriană a Ucrainei, arată Statul Major ucrainean.

De asemenea, rușii au efectuat 13 lovituri aeriene, precum și aproximativ 40 de atacuri cu ajutorul sistemelor de lansatoare multiple de rachete (MLRS). Rușii au desfășurat 14 drone kamikaze de fabricație iraniană pentru a ataca infrastructura critică din regiunile Odesa și Mikolaiv. 12 dintre acestea au fost distruse.

10:07 12.10.2022

Rachetele rusești lovesc orașul Zaporojie

Rachetele rusești au lovit orașul Zaporojie și suburbiile sale peste noaptea de miercuri, potrivit Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale Zaporizhzhia, potrivit CNN.

„Au fost lansate aproximativ șapte rachete S-300... Din fericire, nu există victime”, a declarat Starukh la Telegram miercuri dimineața.

Salvatorii au scos trei oameni din dărâmături după ce o clădire rezidențială dintr-un sat din apropiere de Zaporojie a fost avariată în atac, a adăugat el.

Miercuri, apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât și nouă drone iraniene Shahed-136 peste Mykolaiv, în apropiere, care erau folosite de Rusia pentru a ataca regiunea de sud, a declarat Forțele Aeriene ucrainene pe Telegram.

09:54 12.10.2022

Rusia a arestat opt cetățeni în urma atacului de la Podul Kerci

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat miercuri că a arestat cinci ruși și trei cetățeni ucraineni și armeni în legătură cu explozia care a avariat podul din Crimeea sâmbăta trecută, relatează Interfax.

FSB a susținut că explozia a fost organizată de Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării și de directorul acesteia, Kyrylo Budanov.

09:44 12.10.2022

Polonia: Scurgeri de petrol din oleoductul Drujba, cel mai lung din lume

Operatorul polonez de conducte PERN a anunțat că marți seară a detectat o scurgere în conducta de petrol Drujba, transmite Reuters.

La acest moment nu se cunosc cauzele scurgerii, care afectează doar una dintre cele două linii ale conductei petroliere Drujba. Aceasta a fost detectată într-o secțiune a conductei, la aproximativ 70 de kilometri de orașul Plock din centrul Poloniei.

A doua linie a conductei și alte elemente ale infrastructurii PERN funcționau în mod normal, a precizat PERN.

„În acest moment, toate serviciile PERN (tehnic, operațional, pompierii interni și protecția mediului) iau măsuri în conformitate cu scenariile prevăzute pentru acest tip de situație", a precizat operatorul.

Oleoductul Drujba este unul dintre cele mai lungi conducte de petrol din lume și una dintre cele mai mari rețele de oleoducte din lume. Aceasta transportă petrol pe o distanță de aproximativ 4.000 de kilometri din partea de est a Rusiei europene către puncte din Ucraina, Belarus, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Austria și Germania. De asemenea, rețeaua se ramifică în numeroase conducte pentru furnizarea de petrol în toată Europa de Est și dincolo de aceasta.

Rusia furnizează Europei aproximativ 3,2 milioane de tone de țiței pe lună prin intermediul conductei Drujba. Această rută este exclusă din punct de vedere tehnic din embargoul UE contra petrolului rusesc, deoarece Ungaria, Slovacia și Republica Cehă doresc să continue să cumpere de la ruși.

Dar principalii cumpărători din cadrul conductei - Germania și Polonia - vor să oprească achizițiile începând cu 2023, ceea ce înseamnă că aproximativ două milioane de tone pe lună vor trebui să găsească noi cumpărători.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG