Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Oficial NATO: Un atac nuclear rusesc ar declanșa un „răspuns fizic” al NATO

Ziua 231 a invaziei: Rusia a lovit din nou orașele ucrainene, NATO monitorizează forțele nucleare ale Rusiei, iar SUA promit Ucrainei sisteme avansate de apărare aeriană. Zelenski exclude discuțiile cu Putin

Principalele informații ale zilei

11:11 12.10.2022

Grossi: pierderea repetată a energiei în afara amplasamentului centralei nucleare Zaporizhzhia „profund îngrijorătoare”

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a descris evoluțiile de la centrala nucleară Zaporojie (ZNPP), care și-a pierdut energia electrică din afara amplasamentului, drept „profund îngrijorătoare”.

„Echipa noastră de la Zaporojie m-a informat în această dimineață că centrala și-a pierdut toată puterea externă pentru a doua oară în cinci zile. Generatoarele diesel de rezervă furnizează acum energie electrică pentru funcțiile sale de siguranță și securitate nucleară. Această pierdere repetată a puterii în afara amplasamentului centralei este o evoluție profund îngrijorătoare și subliniază necesitatea urgentă a unei zone de siguranță și protecție a securității nucleare în jurul amplasamentului”.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost ocupată de forțele ruse, dar operată de personalul ucrainean încă de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia. Rusia a pretins că a „anexat” Zaporojie și a declarat că intenționează să preia centrala sub propriul cadru operațional.

10:12 12.10.2022

Belarus a trimis 20 de tancuri T-72 în regiunea Belgorod din Rusia

Belarus a scos 20 de tancuri T-72 din depozite și le-a trimis în regiunea Belgorod din Rusia, la granița de nord-est cu Ucraina, a anunțat miercuri Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene, potrivit publicației Pravda.

Industria de apărare din Belarus este deja implicată în repararea echipamentelor militare rusești care au fost deteriorate în cursul ostilităților.

În cursul ultimelor 24 de ore, forțele rusești au lansat o rachetă balistică și 28 de rachete de croazieră asupra Ucrainei; 20 dintre acestea au fost doborâte de apărarea aeriană a Ucrainei, arată Statul Major ucrainean.

De asemenea, rușii au efectuat 13 lovituri aeriene, precum și aproximativ 40 de atacuri cu ajutorul sistemelor de lansatoare multiple de rachete (MLRS). Rușii au desfășurat 14 drone kamikaze de fabricație iraniană pentru a ataca infrastructura critică din regiunile Odesa și Mikolaiv. 12 dintre acestea au fost distruse.

10:07 12.10.2022

Rachetele rusești lovesc orașul Zaporojie

Rachetele rusești au lovit orașul Zaporojie și suburbiile sale peste noaptea de miercuri, potrivit Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale Zaporizhzhia, potrivit CNN.

„Au fost lansate aproximativ șapte rachete S-300... Din fericire, nu există victime”, a declarat Starukh la Telegram miercuri dimineața.

Salvatorii au scos trei oameni din dărâmături după ce o clădire rezidențială dintr-un sat din apropiere de Zaporojie a fost avariată în atac, a adăugat el.

Miercuri, apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât și nouă drone iraniene Shahed-136 peste Mykolaiv, în apropiere, care erau folosite de Rusia pentru a ataca regiunea de sud, a declarat Forțele Aeriene ucrainene pe Telegram.

09:54 12.10.2022

Rusia a arestat opt cetățeni în urma atacului de la Podul Kerci

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat miercuri că a arestat cinci ruși și trei cetățeni ucraineni și armeni în legătură cu explozia care a avariat podul din Crimeea sâmbăta trecută, relatează Interfax.

FSB a susținut că explozia a fost organizată de Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării și de directorul acesteia, Kyrylo Budanov.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG