Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Oficial NATO: Un atac nuclear rusesc ar declanșa un „răspuns fizic” al NATO

Ziua 231 a invaziei: Rusia a lovit din nou orașele ucrainene, NATO monitorizează forțele nucleare ale Rusiei, iar SUA promit Ucrainei sisteme avansate de apărare aeriană. Zelenski exclude discuțiile cu Putin

Principalele informații ale zilei

08:14 12.10.2022

Putin va participa la summitul de cooperare economică Asia-Pacific – raport

Președintele rus Vladimir Putin a acceptat o invitație de a participa luna viitoare la summitul de cooperare economică Asia-Pacific de la Bangkok, potrivit unui raport din Bangkok Post, care citează o sursă de securitate anonimă.

Atât summiturile G20, cât și Apec vor avea loc în Asia de Sud-Est în noiembrie, cu adunări umbrite de războiul din Ucraina. Reuniunile ministeriale desfășurate în ultimul an au fost afectate de confruntări și retrageri¸ scrie The Guardian.

Se presupune că Xi Jinping, Vladimir Putin și Joe Biden vor participa la summitul G20 de la Bali între 15 și 16 noiembrie, în timp ce Indonezia l-a invitat și pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, să participe. Apec va avea loc pe 18 și 19 noiembrie.

Marți, Lavrov a spus că Putin nu va refuza o întâlnire cu Biden în Bali. Vorbind la televiziunea de stat rusă, el a spus că Moscova este deschisă la discuții cu Occidentul despre războiul din Ucraina, dar nu a primit încă „oferte serioase” de negociat. La rândul său, președintele Joe Biden nu a exclus o întâlnire cu Vladimir Putin la G20.

08:19 12.10.2022

Ministerul britanic al Apărării: 60% dintre dronele iraniene lansate luni de Rusia au fost doborâte

Ministerul Regatului Unit al Apărării a publicat cea mai recentă actualizare a situației din Ucraina, în care raportează că 60% dintre dronele „Shahed” lansate de Rusia pe 10 octombrie au fost distruse în aer. Dronele sunt fabricate în Iran.

„Aceste UAV-uri sunt lente și zboară la altitudini joase, ceea ce face ca aeronavele singure să fie ușor de vizat folosind apărarea antiaeriană convențională. Există o posibilitate realistă ca Rusia să fi obținut un oarecare succes atacând cu mai multe UAV în același timp”, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit.

08:44 12.10.2022

Rușii fug cu iahturile în Coreea de Sud ca să scape de mobilizare

Peste 20 de ruși au navigat cu iahturi din porturile din Pacificul de Nord către Coreea de Sud, relatează Reuters, în timp ce fug pentru a evita mobilizarea. Celor mai mulți li s-a refuzat intrarea.

Marți, radiodifuzorul sud-coreean KBS a raportat că cel puțin 21 de ruși au ajuns la bordul iahturilor în porturile din sudul țării, dar doar pentru doi s-a permis intrarea, în timp ce alții au fost refuzați, deoarece autoritățile le-au considerat scopul „ambiguu”.

KBS a raportat că trei iahturi au acostat în orașul-port Pohang, din sud-est, în ultimele câteva zile, transportând în mare parte bărbați ruși în vârstă de 20-30 de ani.

Un oficial al ministerului de justiție a spus că nu are detalii despre cazurile de iahturi, dar rușilor li se permite, în general, să intre în țară fără viză, atâta timp cât obțin aprobarea prealabilă prin sistemul electronic de autorizare a călătoriei din Coreea de Sud.

A existat un exod de bărbați de vârstă militară din Rusia de când președintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizarea parțială pe 21 septembrie, dar majoritatea au fugit cu mașina, trenul sau avionul în Europa și în țările vecine din fosta Uniune Sovietică, cum ar fi Georgia, Azerbaidjan și Kazahstan.

09:06 12.10.2022

​ Explozii în Herson și Melitopol, miercuri dimineață

Cinci explozii au fost auzite în orașul Herson la începutul zilei de miercuri, a relatat presa rusă, adăugând că, potrivit unor informații neoficiale, au fost activate sisteme de apărare antiaeriană.

Tot miercuri dimineață, Ivan Fedorov, primarul în exil al orașului ocupat Melitopol, a spus pe Telegram că a avut loc o explozie puternică în acest oraș. RIA a transmis, citând poliția locală instalată în Rusia, că un dispozitiv a explodat în apropierea pieței centrale a orașului. Nu s-au înregistrat victime, a precizat RIA.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG