Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat luni că depinde de Ucraina să decidă când să poarte discuții de pace cu Rusia, adăugând că Moscova a fost, de asemenea, reticentă să participe la acestea.
Unitate de elită a pușcașilor marini ruși îi acuză pe liderii militari pentru pierderile masive: „ 300 de oameni uciși, răniți și dispăruți în patru zile”
O unitate de elită a infanteriei navale rusești a criticat luarea deciziilor de către superiorii săi după ce a suferit pierderi masive în ceea ce membrii săi au numit un asalt „derutant” asupra unui sat din estul Ucrainei, au declarat duminică reporterii pro-război, citați de The Moscow Times.
Forțele ruse au lansat o ofensivă asupra garnizoanei ucrainene din Pavlivka, la sud-vest de Donețk, pe 2 noiembrie, pentru a prelua controlul unei rute cheie de aprovizionare, au declarat armata ucraineană și oficiali proruși.
Patru zile mai târziu, Brigada 155 de infanterie navală de gardă și-a acuzat liderii militari pentru pierderea a 300 de oameni într-o scrisoare adresată guvernatorului regiunii lor de origine din Orientul Îndepărtat.
„Am fost aruncați într-o ofensivă derutantă”, se arată în scrisoare, citată de bloggerul pro-război Anastasia Kashevarova și de canalul Telegram Grey Zone.
Corespondentul de război al presei de stat, Alexander Sladkov, a dezvăluit existența scrisorii, fără a o cita direct.
Pușcașii marini din orașul Vladivostok, din regiunea Primorie, i-au acuzat pe comandantul lor imediat și pe șeful Districtului Militar de Est al Rusiei că au forțat înaintarea spre Pavlivka, în ciuda dezavantajului lor strategic, „de dragul rapoartelor și premiilor lor”.
„Am pierdut aproximativ 300 de oameni uciși, răniți și dispăruți în patru zile, ca urmare a unei ofensive planificate „cu grijă” de către „marii comandanți””, se arată în scrisoare.
Analistul militar Rob Lee, citându-l pe corespondentul de război rus Alexei Sukonkin, a declarat vineri că 63 de membri ai brigăzii au fost uciși în două zile – mai mulți infanteriști de marină ruși uciși decât în timpul întregului prim război cecen de la mijlocul anilor 1990.
„Comandamentul districtual împreună cu [comandantul brigăzii] ascund acest lucru… de teama de a nu fi trași la răspundere”, se arată în scrisoarea distribuită duminică. „Nu le pasă de nimic altceva decât de a se da mari. Ei numesc oamenii carne [carne de tun – n.r.]”.
Acuzându-i pe liderii lor că se bucură de protecție din partea șefului Statului Major General Valeri Gerasimov, autorii scrisorii au cerut guvernatorului regiunii Primorie, Oleg Kozhemyako, să trimită o comisie independentă pentru a inspecta fezabilitatea campaniei de la Pavlivka.
Kozhemyako a ordonat luni o investigație a plângerii pentru o posibilă „dezinformare” din partea serviciilor de informații ucrainene.
Ministerul rus al Apărării a emis un comunicat în cursul zilei de luni în care a negat afirmațiile brigăzii, susținând că pierderile sale nu au depășit 1% din cei uciși și 7% din cei răniți.
Moscova a mai afirmat că forțele ucrainene au suferit pierderi de șapte până la nouă ori mai mari decât cele ale brigăzii 115.
De asemenea, ministerul a susținut că unitatea de elită a fost „eficientă” în cucerirea a 5 kilometri de teren în 10 zile și va continua „până când sarcinile de luptă vor fi complet îndeplinite”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat azi presei că, deși Rusia rămâne „deschisă” la discuții, nu poate să negocieze cu Kievul din cauza refuzului său de a purta discuții cu Rusia, relatează Reuters.
Prigojin recunoaște că a intervenit în alegerile din SUA și spune că va proceda la fel și în viitor: „Vom înlătura ambii rinichi și ficatul”
Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a recunoscut luni pentru prima oară că a încercat să influențeze alegerile din Statele Unite, afirmând că va face acest lucru și pe viitor, relatează Reuters.
În comentarii postate pe Vkontakte de serviciul de presă al firmei sale de catering Concorde, Prigojin a afirmat că:
„Am intervenit în alegerile [din Statele Unite], continuăm să intervenim și o vom face și în viitor. Cu grijă, acuratețe, chirurgical și în modul nostru propriu, întrucât știm ce trebuie să facem”.
Comentariul a fost postat înainte de alegerile parțiale („midterm”) din Statele Unite ca răspuns la o solicitare a unui site de știri rusesc de a comenta acuzațiile că a finanțat influențarea alegerilor prezidențiale organizate în SUA în 2016.
„Vom înlătura simultan ambii rinichi și ficatul în timpul operațiunilor noastre de precizie”, a mai spus Prigojin fără să ofere comentarii suplimentare asupra mesajului criptic.
Prigojin a fost acuzat de SUA de sponsorizarea unor „ferme de troli” care încearcă să influențeze alegerile americane, Departamentul de stat de la Washington oferind în luna iulie o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informații legate de legăturile sale cu operațiunile desfășurate în mediul online.
Atât Statele Unite, cât și Marea Britanie și Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva sa.