Linkuri accesibilitate

Imagine din Izium/Harkov, după exhumarea cadavrelor din gropile comune săpate în timpul ocupației rusești.
Imagine din Izium/Harkov, după exhumarea cadavrelor din gropile comune săpate în timpul ocupației rusești.

Război în Ucraina | Consilierul lui Zelenski: Ucraina nu a refuzat negocierile cu Rusia, ci cu Putin. Casele civililor din Herson, jefuite

Ziua 257 a războiului: Ucraina se pregătește pentru întreruperi masive ale curentului electric dar și de noi atacuri asupra infrastructurii sale energetice. Președintele Ucrainei a acuzat regimul de la Teheran că a mințit atunci când a recunoscut că a livrat Rusiei drone doar înainte de invazie

Principalele informații ale zilei

06:54 7.11.2022

Armata Ucrainei a acuzat Rusia de distrugerea pe scară largă a navelor civile acostate pe malul râului Nipru

Un purtător de cuvânt al Statului Major al Ucrainei a declarat că combustibilul de la navele distruse s-a scurs în delta râului Nipru și a acuzat, de asemenea, forțele Moscovei că și-au însușit motoarele și alte echipamente ale navelor, a informat Reuters.

Statul major ucrainean nu a dat nicio explicație pentru acțiunile Moscovei. Distrugerea navelor civile ar împiedica forțele ucrainene să le folosească în cazul în care ar decide să treacă spre partea de est în cazul oricărei retrageri a Rusiei.

07:00 7.11.2022

Consilier prezidențial: Ucraian va rezista în ciuda atacurilor rusești asupra infrastructurii sale energetice

Mykhailo Podolyak, șeful adjunct al biroului prezidențial ucrainean, a declarat pe Twitter că Ucraina va „rezista” în ciuda atacurilor rusești asupra infrastructurii sale energetice, adăugând că acest lucru se va realiza prin utilizarea apărării aeriene, protecția infrastructurii și optimizarea consumului.

Kyrylo Timoșenko a asigurat oamenii din Kiev că întreruperile sunt încă controlate.

„Astăzi, situația cu furnizarea de energie electrică a consumatorilor din capitală este dificilă”, a scris pe Telegram șeful adjunct al biroului prezidențial.

07:12 7.11.2022

Kievul se pregătește să evacueze toți civilii în caz de întrerupere totală a electricității

Autoritățile de la Kiev au început să planifice evacuarea celor 3 milioane de locuitori ai orașului dacă capitala ucraineană suferă o întrerupere completă a furnizării de apă și electricitate, potrivit New York Times.

Bombardamentele pe scară largă de către forțele ruse asupra infrastructurii energetice critice din întreaga țară continuă, cu 40% din infrastructura energetică a Ucrainei deteriorată sau distrusă.

Muncitorii municipali instalează 1.000 de adăposturi de încălzire care pot fi folosite și drept buncăre, în timp ce inginerii încearcă să repare centralele bombardate, relatează NYT.

Compania națională de energie a Ucrainei a declarat sâmbătă că va continua să impună întreruperi de curent în șapte regiuni pentru a încerca să împiedice rețeaua să se defecteze complet.

Roman Tkachuk, directorul de securitate al guvernului municipal de la Kiev, a declarat: „Dacă nu există curent, nu va fi apă și nici canalizare. De aceea, guvernul și administrația orașului iau toate măsurile posibile pentru a ne proteja sistemul de alimentare cu energie”.

„Înțelegem că, dacă Rusia continuă astfel de atacuri, s-ar putea să ne pierdem întregul sistem electric”, a declarat Roman Tkachuk într-un interviu, potrivit The Guardian.

Oficialilor din capitală li s-a spus că probabil că vor primi un preaviz cu cel puțin 12 ore înainte dacă rețeaua este pe punctul de a eșua. Dacă se ajunge la acest punct, a spus domnul Tkachuk, „vom începe să informăm oamenii și să le cerem să plece”.

Cel puțin pentru moment, situația este gestionabilă și nu există indicii că un număr mare de civili ar fi fugit de la Kiev, a mai spus el.

07:16 7.11.2022

Presa rusă: Barajul ucrainean Nova Kahovka a fost avariat de ucraineni

Barajul ucrainean Nova Kahovka, aflat momentan sub control rusesc, ar fi fost avariat în urma bombardamentelor forțelor ucrainene, au anunțat duminică agențiile de presă ruse, citând serviciile de urgență, transmite Reuters.

Un reprezentant al serviciilor de urgență din Rusia a declarat că o rachetă lansată de un sistem de rachete HIMARS de fabricație americană a lovit ecluza barajului și a provocat daune. Oficialul citat a spus că a fost „o încercare de a crea condițiile pentru o catastrofă umanitară” prin spargerea barajului.

Autoritățile ruse nu au furnizat o dovadă pentru a susține acuzația.

Vastul baraj Nova Kahovka, care blochează râul Nipru în amonte de Herson, unde forțele ucrainene au făcut progrese, a căpătat o importanță strategică vitală în ultimele săptămâni.

Începând din octombrie, atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc în mod repetat că plănuiesc să spargă barajul cu ajutorul explozibililor, într-o acțiune care ar inunda o mare parte din zona din aval, ceea ce ar putea provoca distrugeri majore în jurul orașului Herson.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG