Linkuri accesibilitate

Bombardamentele rusești la scară extinsă au distrus infrastructura și orașele ucrainene. Acești copii se uită la cratetul creat de o explozie în Solonka, regiunea Lviv.
Bombardamentele rusești la scară extinsă au distrus infrastructura și orașele ucrainene. Acești copii se uită la cratetul creat de o explozie în Solonka, regiunea Lviv.

Război în Ucraina | Rusia adoptă legea de naționalizare a locuințelor din sudul și estul ocupat al Ucrainei. Evacuarea civililor din Herson

Ziua 272 a invaziei: Ucraina va începe evacuările în regiunile Herson și Nicolaiev. Rusia a pierdut 90% din principala sa piață petrolieră europeană înaintea sancțiunilor. Macron și Zelenski au avut o „convorbire urgentă” despre problema securității de la centrala nucleară din Zaporojie.

Principalele informații ale zilei

15:35 22.11.2022

Volodimir Zelenski mulțumește Comisiei Europene pentru noul ajutor financiar

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este „recunoscător” Uniunii Europene și președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce liderul european a anunțat un ajutor suplimentar de 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina.

Potrivit The Guardian, Zelenski a declarat într-un mesaj pe Twitter că ajutorul va avea „o contribuție puternică la stabilitatea Ucrainei în ajunul unei ierni dificile”.

De la începutul războiului și până în prezent, Uniunea Europeană a acordat Kievului ajutoare umanitare în valoare de 1,5 miliarde de euro prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE.

Ajutorul oferit de UE nu ia în calcul sprijinul financiar și umanitar acordat separat de statele membre UE.

14:41 22.11.2022

Rusia a adoptat legea care permite naționalizarea locuințelor a milioane de ucraineni din teritoriile ocupate

Parlamentul de la Moscova a aprobat proiectul de lege care le permite în practică autorităților ruse să naționalizeze locuințele a milioane de ucraineni din teritoriile pe care forțele sale armate le-au ocupat.

Proiectul legislativ a fost adoptat marți de către Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, și publicat pe site-ul său.

Actul normativ a fost propus la sfârșitul lunii septembrie de către Irek Fayzullin, ministrul rus al Construcțiilor, proiectul stipulând că autoritățile din „entitățile constitutive” ale Rusiei sunt autorizate să ia în primire și să utilizeze „spații rezidențiale nerevendicate” pentru a le pune la dispoziție celor aflați pe lista de așteptare pentru primirea unei locuințe.

„Se introduce un proiect de lege care stabilește dreptul subiecților, pe baza unei decizii a unui înalt funcționar, de a accepta și de a folosi spații de locuit care nu sunt solicitate de cetățeni pentru a oferi locuințe cetățenilor față de care statul are obligații”, a spus Fayzullin la o ședință a guvernului de la Moscova ce a avut loc pe 28 iulie.

El a susținut că locuințele naționalizate vor fi acordate cu prioritate veteranilor de război, membrii familiilor veteranilor morți, persoanelor cu dizabilități și familiilor lor, celor afectați de accidente și dezastre naturale și altor categorii vulnerabile.

„Ei bine, există obligații față de militari și persoanele cu dizabilități. Va fi mai ușor ca acest lucru să fie făcut prin decizia șefilor entităților constitutive ale Federației Ruse”, i-a dat dreptate premierul Mihail Mișustin în cadrul aceleiași ședințe de guvern.

În esență proiectul de lege le permite autorităților ruse să exproprieze fără despăgubiri locuințele ucrainenilor din teritoriile ocupate care au fugit din calea războiului. Potrivit Moscovei, teritoriile ucrainene ocupate din regiunile Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie, sunt parte a Federației Ruse după proclamarea anexării lor la sfârșitul lunii septembrie.

Formal, parlamentul rus a adoptat pe repede-înainte un proiect de lege după proclamația făcută de Putin pe 30 septembrie, acesta fiind adoptat în doar câteva zile și ajungând pe biroul liderului de la Kremlin în 5 octombrie, data la care l-a și semnat.

În ceea ce privește actul normativ privind „utilizarea spațiilor rezidențiale nerevendicate”, acesta a ajuns în parlamentul rus în luna august.

13:43 22.11.2022

Luptele se intensifică în estul Ucrainei. „Bombardamente masive” asupra orașului Avdiivka

Luptele au continuat marți în regiunea ucraineană Donețk, în timp ce Rusia a lansat „bombardamente masive” în orașele și satele de pe linia frontului de est, potrivit unui oficial local, citat de CNN.

Orașul Avdiivka a fost lovit de un val de focuri de artilerie, potrivit lui Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk.

„Avdiivka a avut cel mai mult de suferit în direcția Donețk: Au fost lovituri primite în timpul nopții, iar dimineața au avut loc bombardamente masive asupra centrului orașului”, a declarat Kyrylenko pe Telegram. „Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime”.

Avdiivka se află de câteva luni la câțiva kilometri de linia frontului de război, dar rămâne în mâinile ucrainenilor.

De asemenea, au avut loc „bombardamente masive” în două zone din apropierea orașului strategic Lyman din regiunea Donețk, a precizat Kyrylenko. Patru civili din regiune au fost uciși luni, a adăugat el într-o postare separată.

Armata ucraineană a declarat că a fost supusă unui atac susținut în regiunea Donețk.

„Inamicul nu încetează să bombardeze pozițiile trupelor noastre și așezările din apropierea liniei de contact”, a declarat marți Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

„Ei continuă să tragă asupra infrastructurii critice și a locuințelor civile … În direcțiile Bakhmut și Avdiivka, inamicul își concentrează eforturile pe desfășurarea de acțiuni ofensive.”

Rusia desfășoară operațiuni de luptă ofensivă în Donețk și Luhansk, care împreună formează Donbasul, partea estică a Ucrainei unde a început în 2014 conflictul dintre Ucraina și separatiștii susținuți de Rusia.

12:00 22.11.2022

Serviciul de securitate al Ucrainei a percheziționat o mănăstire creștină ortodoxă veche de 1.000 de ani din Kiev

Descinderea de marți dimineața a poliției și serviciului de Securitate al Ucrainei sunt parte a operațiunilor de contracarare a „activităților subversive suspectate ale serviciilor speciale ruse”, a spus SBU, potrivit The Guardian.

Complexul Lavra Pechersk din Kiev este o comoară culturală ucraineană și sediul aripii susținute de ruși a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cunoscută sub numele de Patriarhia Moscovei, a informat Reuters.

„Aceste măsuri sunt luate... ca parte a activității sistemice a SBU pentru a contracara activitățile distructive ale serviciilor speciale ruse în Ucraina”, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) într-un comunicat.

Acesta a spus că percheziția a avut ca scop prevenirea utilizării mănăstirii ca „centrul lumii ruse” și a fost efectuată pentru a analiza suspiciunile „cu privire la utilizarea spațiilor... pentru adăpostirea grupurilor de sabotaj și recunoaștere, cetățeni străini, depozitare de arme. ”.

SBU nu a spus care a fost rezultatul raidului. Patriarhia Moscovei nu a comentat imediat.

În mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei a rupt legăturile cu Biserica Rusă din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia și a condamnat sprijinul Patriarhului Kirill, șeful bisericii Rusiei, pentru ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG