Linkuri accesibilitate

Bombardamentele rusești la scară extinsă au distrus infrastructura și orașele ucrainene. Acești copii se uită la cratetul creat de o explozie în Solonka, regiunea Lviv.
Bombardamentele rusești la scară extinsă au distrus infrastructura și orașele ucrainene. Acești copii se uită la cratetul creat de o explozie în Solonka, regiunea Lviv.

Război în Ucraina | Rusia adoptă legea de naționalizare a locuințelor din sudul și estul ocupat al Ucrainei. Evacuarea civililor din Herson

Ziua 272 a invaziei: Ucraina va începe evacuările în regiunile Herson și Nicolaiev. Rusia a pierdut 90% din principala sa piață petrolieră europeană înaintea sancțiunilor. Macron și Zelenski au avut o „convorbire urgentă” despre problema securității de la centrala nucleară din Zaporojie.

Principalele informații ale zilei

06:49 22.11.2022

Convorbire telefonică între Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski depre situația de la centrala nucleară Zaporojie

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat luni că a avut o „convorbire urgentă” cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre problema securității de la centrala nucleară din Zaporojie.

Potrivit CNN, Macron l-a informat pe Zelenski despre „profunda sa îngrijorare” după ultimele bombardamente care au avut loc în jurul centralei pe timpul weekendului, potrivit unui transcript al convorbirii dintre cei doi lideri de stat. Macron a declarat luni reporterilor că o „amenințare” încă planează asupra centralei.

De asemenea, liderul de la Elysee a discutat duminică cu șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, despre situația de la centrală și despre demilitarizarea zonei, potrivit Palatului Elysee.

06:52 22.11.2022

Iranul va ajuta Rusia la construirea de drone pentru războiul din Ucraina

Iranul și Rusia au ajuns la un acord pentru a începe producția de drone de război în Rusia, potrivit unei noi evaluări a serviciilor de informații ale unei țări care monitorizează îndeaproape programul de înarmare al Iranului, citată de CNN.

Iranul va începe să transfere schițele și componentele pentru drone în Rusia după ce acordul inițial a fost încheiat la începutul acestei luni, a declarat o sursă familiarizată cu situația.

Oficialii americani au declarat că Rusia a primit sute de drone din partea Teheranului, care au fost folosite ulterior în bombardarea Ucrainei.

La începutul acestei luni, guvernul Iranului a recunoscut pentru prima dată că a livrat un număr limitat de drone Rusiei în lunile de dinaintea începerii invaziei sale în Ucraina.

06:57 22.11.2022

Ucraina afirmă că o operațiune militară este în desfășurare pe malul stâng al râului Nipru

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei susține că a fost lansată o operațiune la capul Kinburn , o limbă de pământ de la capătul peninsulei Kinburn, din regiunea Nikolaiev, iar furtuna de pe mare ajută trupele ucrainene să elibereze acest teritoriu, potrivit Kyiv Independent.

Încercările trupelor ucrainene de a se aventura în Kinburn Spit, pe malul stâng al râului Nipru, urmează eliberării orașului Herson și a altor zone de pe malul drept al râului, la 11 noiembrie.

Kinburn Spit este o fâșie îngustă de nisip și mărăciniș cu o lungime de aproape 5 km care se desprinde din Peninsula Kinburn, în Marea Neagră, la gura de vărsare a râului Nipru, la sud de Herson. Este una dintre ultimele părți ale regiunii ucrainene Nikolaiev care au rămas sub ocupație rusă.

Natalia Humeniuk, o purtătoare de cuvânt a Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, a declarat că operațiunea de la Kinburn Spiteste una de natură secretă.

„Forțele rusești sunt aduse acolo de pe teritoriul ocupat. Deci își pot permite să își refacă rezervele chiar și după ce le provocăm pagube”, a declarat Humeniuk.

Ea a precizat că vânturile și furtunile foarte puternice ajută operațiunea, deoarece „chiar și natura spală și drenează inamicul din acest teritoriu”.

La începutul lunii noiembrie, au existat informații neconfirmate în presă potrivit cărora trupele ucrainene ar fi cucerit o parte din Kinburn.

07:03 22.11.2022

Rusia a pierdut 90% din principala sa piață petrolieră europeană înaintea sancțiunilor

Cu doar două săptămâni înainte de intrarea în vigoare a sancțiunilor Uniunii Europene, Rusia a pierdut deja mai mult de 90% din piața sa din țările nordice ale blocului, care reprezentau anterior pilonul principal al livrărilor din terminalele baltice și arctice, potrivit Bloomberg.

Livrările de petrol rusesc către nordul Europei au scăzut sub 100.000 de barili pe zi, față de 1,2 milioane de barili pe zi trimiși în porturile din regiune în fiecare zi la începutul lunii februarie, potrivit Bloomberg.

Rusia a livrat doar 95.000 de barili pe zi la Rotterdam - singura sa destinație europeană rămasă pentru livrările maritime în afara bazinului Mediteranei/Marea Neagră - în cele patru săptămâni până la 18 noiembrie.

Aceasta reprezintă o scădere masivă față de cei peste 1,2 milioane de barili pe zi trimiși în porturile din regiune în fiecare zi la începutul lunii februarie.

State precum Lituania, Franța și Germania au oprit aceste importuri în urmă cu câteva luni, în timp ce Polonia le-a urmat exemplul în septembrie.

Trei sferturi din țițeiul încărcat în porturile rusești de la Marea Baltică se îndreaptă acum spre Asia, rafinăriile indiene achiziționând cantități semnificative pentru a profita de o perioadă de grație oferită de SUA și Regatul Unit și care se așteaptă să fie adoptată de UE.

Aceasta ar scuti de sancțiuni navele încărcate înainte de intrarea în vigoare a interdicției, la 5 decembrie, atât timp cât sunt livrate până la 19 ianuarie.

Se așteaptă ca națiunile G7 să anunțe nivelul plafonului lor de preț pentru transporturile de țiței rusesc chiar miercuri. Încărcăturile cumpărate la prețuri peste acest nivel ar pierde accesul la navele europene și britanice, la asigurări și la alte servicii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG