Linkuri accesibilitate

Război al replicilor între Marea Britanie și Franța după tragedia de pe Canalul Mânecii


27 de persoane și-au pierdut viața încercând să ajung din Franța în Marea Britanie cu o barcă gonflabilă. Oficialii din cele două țări au dat vina unii pe alții.
27 de persoane și-au pierdut viața încercând să ajung din Franța în Marea Britanie cu o barcă gonflabilă. Oficialii din cele două țări au dat vina unii pe alții.

Liderii britanici și francezi au declanșat un adevărat război al replicilor pe seama traversării periculoase a Canalului Mânecii, după ce 27 de migranți, printre care o femeie gravidă și trei copii, au murit după ce au încercat să ajungă din Franța în Marea Britanie cu o barcă gonflabilă.

Miniștrii de pe ambele maluri ale Canalului au dat vina joi pe omologii lor după ce zeci de persoane s-au înecat în apele reci în largul coastei franceze, când nava lor gonflabilă cu destinația Marea Britanie s-a scufundat.

Este una dintre cele mai mari pierderi de vieți omenești în Canalul Mânecii din ultimii ani.

Printre morți se numără 17 bărbați, șapte femei și trei tineri care „ar putea fi adolescenți”, potrivit parchetului francez.

Unul dintre primii salvatori care au ajuns la fața locului, Charles Devos de la Société Nationale de Sauvetage en Mer (SNSM), a declarat că a găsit cadavrul unei femei însărcinate.

Majoritatea victimelor erau cetățeni irakieni, a declarat pentru CNN directorul francez al portului Calais, Jean-Marc Puissesseau. De asemenea, kurzi irakieni par să fie printre victime, a declarat joi prim-ministrul guvernului regional kurd din Irak, Masrour Barzani. Autoritățile fac investigații pentru a afla identitatea victimelor, a anunțat Barzani pe Twitter, adăugând că „gândurile noastre sunt la familiile lor”.

Președintele francez Emmanuel Macron și prim-ministrul britanic Boris Johnson și-au exprimat ambii regretele. Macron a spus că nu va permite transformarea Canalului într-un cimitir.

Cei doi liderii au convenit să intensifice eforturile comune pentru a preveni trecerile de migranți, care au crescut dramatic în acest an, dar s-au acuzat reciproc că nu au făcut suficient.

Într-un apel telefonic pe care i l-a dat miercuri seară, Macron a mers mai departe și l-a îndemnat pe Johnson să înceteze politizarea crizei migranților pentru câștiguri politice interne.

Schimbul de replici, preluat de noua gardă

Joi dimineață, atacurile au continuat, de astă data între politicienii din garda nouă.

Natalie Elphike, reprezentant pentru Dover în Parlamentul britanic, unde sosesc mulți imigranți din Franța, a spus că decesele din Canalul Canalului sunt „în întregime previzibile” și a considerat problema ca una a poliției de frontieră a cărei rezolvare se află în Franța.

„Era o tragedie complet previzibilă, se știa că, mai devreme sau mai târziu, una dintre aceste bărci s-ar fi răsturnat și oamenii vor muri”, a declarat Natalie Elphike pentru CNN.

„Oamenii sunt în siguranță în Franța și cel mai bun mod de a-i menține în siguranță este să-i ții pe țărm, nu în mâinile traficanților de persoane din mijlocul Canalului”, a adăugat ea.

Politicianul britanic a adăugat că francezii „sunt acolo când oamenii urcă în bărci, dar nu îi opresc. Acolo trebuie să se schimbe politica, în partea franceză”.

Între timp, ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, a cerut mai mult sprijin din partea vecinilor europeni, spunând joi postului de radio RTL că Franța nu „lupta singură împotriva traficanților” de ființe umane.

„Le spunem asta prietenilor noștri belgieni. Le spunem asta prietenilor noștri germani. Și le spunem și prietenilor noștri englezi că trebuie să ne ajute să luptăm împotriva traficanților care sunt internaționali, care nu au granițe”, a spus Darmanin.

Întrebat de ce Marea Britanie atrage atât de mulți imigranți ilegali, Darmanin s-a referit la modul în care Marea Britanie gestionează migrația și piața înfloritoare a muncii. „Există, evident, o gestionare proastă a imigrației în Marea Britanie”, a spus el.

În zilele următoare, Darmanin va organiza întâlniri pentru a preveni mai bine „sosirile pe pământ francez” de pe rutele de migrație din sud, nord și est, a declarat joi președintele Macron reporterilor. Când acești migranți ajung pe Canalul Mânecii, „este deja prea târziu”, a spus el.

Macron a spus că Franța va continua să folosească drone și rezerviști ca răspuns la situație și le-a cerut și foțelor britanie să facă mobilizări suplimentare. Atât Franța, cât și Marea Britanie trebuie să colaboreze pentru a desființa rețelele de contrabandiști, a spus el.

Între timp, ministrul britanic al imigrației, Kevin Foster, a declarat joi pentru BBC că guvernul său este, de asemenea, hotărât să „zdrobească” „modelul de afaceri cu adevărat rău” al contrabandei de persoane.

El s-a referit la posibilitatea de a mări pedepsele pentru trafic de persoane la închisoare pe viață și de a îmbunătăți rutele de imigrare sigure direct din zonele de conflict sau din taberele de refugiați. Foster a adăugat că Regatul Unit a început să plătească Franței 72 de milioane de dolari în rate pentru a face față crizei.

Primele arestări

Cinci traficanți de persoane au fost arestați acum în legătură cu traversarea de miercuri, a declarat Darmanin pentru RTL joi. El a adăugat că unul dintre contrabandiştii arestaţi miercuri seara avea „înmatriculări germane” şi „a cumpărat aceste bărci din Germania”.

Darmanin a spus că cei doi supraviețuitori ai tragediei sunt cetățeni somalezi și irakieni care suferă de „hipotermie gravă” și au fost transferați la spitalul din Calais, nordul Franței. Printre cei 27 de morți se numără cinci femei, iar o persoană este încă dispărută.

Calea navigabilă îngustă dintre Marea Britanie și Franța este una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume. Refugiații și migranții care fug de conflicte, persecuții și sărăcie în cele mai sărace țări ale lumii sau sfâșiate de război riscă traversarea periculoasă, deseori în condiții improprii pentru călătorie și la cheremul traficanților de persoane, în speranța de a cere azil sau oportunități economice în Marea Britanie.

Darmanin a spus că barca migranților s-a scufundat iar când salvatorii au sosit era „dezumflată ca o piscină gonflabilă de grădină”, potrivit Reuters.

În ciuda tragediei de miercuri, oameni disperați continuă să-și riște viața pentru a traversa Canalul. Un grup în veste de salvare și pături a fost văzut înghesuit la bordul unei bărci de salvare care a sosit joi la Dover, transmite Asociația Presei din Marea Britanie.

Migranții mai traversează ilegal și la bordul camioanelor care traversează regulat Canalul cu feriboturile sau pe calea ferată din Franța. Dar în ultimii ani acea rută s-a scumpit, traficanții de persoane percepând mii de euro pentru astfel de încercari de trecere frauduloasă a frontierei.

În acest an, peste 25.700 de persoane au traversat Canalul Mânecii către Marea Britanie cu bărci mici, potrivit agenției de presă PA Media, de trei ori mai multe decât anul trecut. Numai miercuri, autoritățile franceze au salvat 106 persoane în derivă în diverse bărci din Canal, iar peste 200 de persoane au traversat Canalul.

La începutul acestei luni, retailerul francez de sport Decathlon a anunțat că va înceta să mai vândă caiace în unele magazine din nordul Franței, în încercarea de a împiedica oamenii să le folosească pentru a efectua traversarea periculoasă pe mare spre Anglia.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG