Linkuri accesibilitate

Breaking News. Viorica Dăncilă a demisionat de la conducerea PSD. Marcel Ciolacu, președinte interimar


Ultimul mesaj al Vioricăi Dăncilă la plecarea din PSD
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00

Ultimul mesaj al Vioricăi Dăncilă la plecarea din PSD

PSD se resetează - Viorica Dăncilă demisionează, iar Marcel Ciolacu și Paul Stănescu preiau conducerea PSD. Primul, președinte interimar, al doilea, secretar general. În februarie anul viitor ar putea avea loc un congres de alegere a noii conduceri.

UPDATE 5. Ședința PSD s-a încheiat cu demisia, în cele din urmă, a Vioricăi Dăncilă și cu preluarea de către Marcel Ciolacu a funcției de președinte interimar.

Ciolacu preia puterea în PSD
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:58 0:00

Întreaga conducere a PSD a demisionat, iar până la congresul la care la care se va alege un nou președinte, conducerea va fi asigurată de Ciolacu, de Paul Stănescu, secretar general, și opt vicepreședinți, între care se află Gabriela Firea și Gabriel Mutu. Viorica Dăncilă va fi președinta organizației de femei.

Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, a anunțat că un congres, a cărui dată nu s-a stabilit încă, „va stabiliza” conducerea PSD.

Declarații la finalul CEx

  • Viorica Dăncilă a anunțat că „a înțeles dorința de resetare a partidului și de asumare a responsabilității pentru rezultatul alegerilor”, motiv pentru care a demisionat. Ea a spus că nu este un gest de slăbiciune, ci de onoare și a precizat că va face parte din conducerea colectivă interimară.
  • Marcel Ciolacu. „Era nevoie de o resetare a partidului, nu de un măcel”. Ciolacu, actualul președinte interimar, spune că l-a ales pe Paul Stănescu secretar general pentru a organiza viitorul congres. Noul lider al PSD a anunțat că din cadrul conducerii colective vor face parte Viorica Dăncilă, Claudiu Manda, Gabriela Firea, precum și alți președinți de filiale.
  • Este posibil ca viitorul congres al PSD să aibă loc în luna februarie, potrivit anunțului lui Marcel Ciolacu. El s-a prezentat ca bun organizator și un politician moderat. Ciolacu susține că nu s-a decis dacă va candida la viitorul congres de desemnare a conducerii PSD.
  • Paul Stănescu, secretar general al PSD, a spus că nu există încă o decizie în privința președinților de organizații care au avut rezultate slabe la alegerile prezidențiale. „Aveți răbdare, să tăiem porcul și după aceea ne întâlnim cu fiecare șef de organizație în parte și vom stabili ce e de făcut”, a spus Stănescu.

Cei trei lideri au negat că Vioricăi Dăncilă i s-ar fi cerut demisia. De asemenea, nu este clar dacă „resetarea” despre care au vorbit Viorica Dăncilă și Marcel Ciolacu se referă și la schimbarea numelui partidului, menționată de mai mulți membri ai CEx. Este însă limpede că Gabriel Oprea, fostul lider al UNPR, nu va fi reprimit în partid. Viorica Dăncilă a spus că nu mai sunt valabile protocoalele pe care le-a încheiat cu sindicatele între cele două tururi de scrutin, în vreme ce Marcel Ciolacu a adăugat că „atâta vreme cât el este președinte, Gabriel Oprea nu va fi membru PSD”.

Firea: Sunt emotivă
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

UPDATE4 Ionel Arsene i-a cerut demisia Vioricăi Dăncilă. Președintele PSD Neamț se numără printrei cei care i-au recomandat lui Liviu Dragnea să o nominalizeze pe Dăncilă pentru funcția de premier și a fost un apropiat al acesteia. După alegerile prezidențiale, Ionel Arsene a jucat însă în tabăra lui Marcel Ciolacu.

UPDATE 3 Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, și-a dat demisia din această calitate în cadrul Comitetului Executiv. El a fost ales în funcție la Congresul de la sfârșitul lunii iunie, făcând parte din echipa Vioricăi Dăncilă.

Paul Stănescu a anunțat și că el că demisionează din funcția de vicepreședinte, deși există semne de întrebare dacă el mai deținea această funcție după cearta din vară cu Viorica Dăncilă, când în cadrul unui CEX a anunțat că renunță la funcțiile deținute la nivel național.

Planul grupării Ciolacu este ca vicepreședinții PSD și șefii de organizații să își dea demisia pentru a putea să fie numită o conducere interimară.

UPDATE 2 Olguța Vasilescu i-a cerut Vioricăi Dăncilă să-și dea demisia din funcția de președinte PSD. Radu Moldovan a solicitat Biroului Permanent Național, format din vicepreședinți și președintele PSD, să își prezinte demisia.

În Comitetul Executiv au început să apară demisiile. Printre cei care au făcut acest gest până acum din funcția de vicepreședinte PSD sunt: Dragoș Benea, Olguța Vasilescu, Gabriel Mutu – președinte PSD Sector 6, Carmen Dan, Marian Oprișan, Gabriel Zetea și Roxana Mânzatu

UPDATE 1 Marian Oprișan, Gabriel Zetea și Roxana Mânzatu au anunțat că își dau demisia din funcția de vicepreședinte PSD.

UPDATE Liderii care o susțin pe Viorica Dăncilă au declarat înaintea Comitetului Executiv al PSD că trebuie organizat rapid un Congres. Eugen Teodorovici a precizat că partidul nu este de vânzare, iar el nu își va da demisia din funcția de președinte executiv. Niculae Bădălău și Codrin Ștefănescu au pledat pentru organizarea statutară a unui Congres.

Gabriela Firea a declarat că un Congres rapid ar rezolva problemele din partid, care ar trebui să iasă unit după această ședință. Ea a precizat că nu dorește o funcție interimară, dar că se gândește dacă va candida pentru funcția de președinte PSD la Congres.

Firea: Congres rapid, analizez candidatura pentru șefia PSD
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:01 0:00

Viorica Dăncilă a venit singură la partid, întârziind cinci minute. Nu a dorit să facă vreo declarație înainte de ședință. Carmen Dan a spus că își va da demisia din poziția de vicepreședinte PSD.

Marcel Ciolacu a precizat că nu știe ce va face Viorica Dăncilă.

Liderii social-democrați au avut negocieri intense după pierderea alegerilor prezidențiale, miza fiind conducerea PSD.

Liderii PSD cer Congres
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:59 0:00

Marcel Ciolacu a adunat în jurul său aproape 30 de organizații și forțează demisia Vioricăi Dăncilă. Apropiații președintelui PSD îi cer să nu cedeze în fața lui Ciolacu, ci să ceară convocarea unui Congres anul viitor, iar până atunci să rămână în continuare în fruntea partidului.

Președintele Camerei Deputaților a avut o nouă discuție astăzi cu Viorica Dăncilă, în care i-a cerut să plece din fruntea partidului, fără să existe o confruntare între cele două tabere în Comitetul Executiv al PSD. Imediat, Eugen Teodorovici, Codrin Ștefănescu și Gabriel Oprea au reacționat, mergând acasă la Viorica Dăncilă pentru a o convinge să nu demisioneze.

Bădălău și Oprișan au trecut în tabăra Vioricăi Dăncilă

Surse din PSD susțin că Marian Oprișan, Niculae Bădălău și alți lideri care au trecut în tabăra Vioricăi Dăncilă sună la președinții organizațiilor și cer sprijinul în favoarea fostei candidate la prezidențiale. Gabriela Firea a criticat și ea negocierile purtate în biroul lui Marcel Ciolacu în care s-au împărțit funcțiile în viitoarea structură de conducere dacă Dăncilă este debarcată din fruntea PSD. Bădălău și Oprișan au fost la reuniunea din biroul lui Ciolacu, dar mai multe organizații din Ardeal au cerut ca aceștia să nu facă parte din viitoare structură de conducere a PSD, deoarece din cauza lor se pierd voturi în acea parte a țării.

Surse din tabăra lui Dăncilă spun că aceasta nu va demisiona astăzi.

Dăncilă nu mai răspunde la telefon

Mai mulți vicepreședinți PSD au declarat pentru Europa Liberă că nu au putut să o contacteze pe Viorica Dăncilă, fosta șefă de guvern nu mai răspunde la telefon. Ecaterina Andronescu a dezvăluit că a sunat-o aseară pe Viorica Dăncilă, dar nu a avut succes.

Doina Pană a declarat că nu dorește să își depună demisia din funcția de vicepreședinte, în timp ce Roxana Mânzatu a spus că va renunța la această poziție în cadrul Comitetului Executiv al PSD. La reuniunea informală de ieri seară din biroul lui Marcel Ciolacu s-a decis că vicepreședinții care refuză să își depună demisia să fie excluși din partid.

Variante pentru tabăra Ciolacu: demisia lui Dăncilă, Congres sau excludere

Gruparea lui Ciolacu este decisă să meargă până la capăt astăzi și să îi ceară Vioricăi Dăncilă să renunțe la șefia PSD. Surse din această grupare au declarat pentru Europa Liberă că se poate merge până la excluderea din partid a Vioricăi Dăncilă, dar varianta este considerată una extremă. Ei speră că președintele PSD va înțelege că trebuie să facă un pas în spate și să lase locul unei conduceri interimare. O altă variantă luată în calcul dacă Dăncilă refuză să plece este convocarea rapidă a unui Congres, în care să se aleagă toată conducerea PSD.

La ședința informală de ieri s-a discutat despre formarea unui Comitet provizoriu după CEX, care să conducă partidul până la Congres, iar Marcel Ciolacu să fie președinte interimar.

La discuțiile de ieri din Parlament, singura variantă luată în calcul a fost cea legată de plecarea lui Dăncilă din fruntea PSD prin demisie. Ei nu au discutat o altă formulă, mai ales că Marcel Ciolacu i-a informat că Dăncilă va face acest gest.

Liderii de organizații care doresc schimbarea lui Dăncilă susțin că vor părăsi sala Comitetului Executiv dacă la ședință vor participa Gabriel Oprea, Codrin Ștefănescu și Cătălin Rădulescu. Potrivit acestora, se poate ajunge până la dispute fizice dacă se dorește prezența celor trei în sala, deoarece ei nu sunt membri de drept ai acestui for.

Fifor și-a dat demisia pe Facebook, apoi a retras-o

Mihai Fifor a postat astăzi un mesaj în care și-a anunțat demisia din funcția de secretar general. Ulterior, el a editat postarea și a șters partea în care scria despre demisia sa. El a susținut că este nevoie de o schimbare în conducerea partidului.

Președintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, este cel care i-a transmis lui Marcel Ciolacu că nu va renunța la funcția pe care o deține și că el trebuia să preia partidul dacă Dăncilă era schimbată. El încearcă să o convingă pe Viorica Dăncilă să nu vină cu o demisie în fața Comitetului Executiv, ci să lupte pentru organizarea unui Congres în partid.

Decizia privind viitoarea conducere a PSD va fi luată în ședința Comitetului Executiv care se va reuni în sediul din Kiseleff începând de la ora 18.00.

știre în curs de actualizare

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG