Colaborarea PNL – UDMR este aproape imposibilă pe termen mediu și lung. Aceasta este opinia liderilor Uniunii, care sunt deranjați de mesajele venite în ultima perioadă din PNL. Mesajul vine chiar în timp ce la Sibiu are loc Summit-ul PPE, care este prezidat de președintele Joseph Daul. La el participă și președintele Klaus Iohannis.
Surse din UDMR au declarat pentru Europa Liberă că există în continuare o bună relație cu foștii membri PDL, dar sunt probleme majore cu președintele PNL, Ludovic Orban, și cu Rareș Bogdan, primul pe lista pentru europarlamentare. Acesta a fost și motivul pentru care la ultima negociere, cea privind numirea judecătorilor CCR, discuțiile au fost unele scurte și fără un rezultat concret.
Informal, cei din UDMR le-au transmis liberalilor că trebuie să discute cu președintele Klaus Iohannis pentru a-i opri pe Rareș Bogdan și Ludovic Orban să atace UDMR.
UDMR, deranjat de „derapajele PNL”
„După anumite declarații în această perioadă, sigur e aproape imposibil când cineva nu dorește colaborarea cu tine și spune expres acest lucru, tu, cu sila, cu forța, nu poți să îl obligi să accepte voturile tale”, a declarat Kelemen Hunor.
Problemele între cele două părți sunt însă mai mari și sunt recunoscute de cei din UDMR.
„PNL spune următorul lucru: noi știm ce are nevoie comunitatea maghiară, UDMR habar nu are”, a spus pentru Europa Liberă liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Attila Korodi.
El a adăugat că lipsa dialogului și poziționările foarte radicale ale unor lideri PNL au făcut ca relația să se strice. Korodi susține că liberalii și-au schimbat discursul în ultimii ani.
„Ne-au deranjat enorm. PNL-ul de azi nu seamănă cu PNL cu care am colaborat foarte bine în anii trecuți, nu seamănă deloc. Au mers într-o direcție pronunțată de naționalism, de împotrivire față de nevoile comunității maghiare”, este poziția susținută de liderul grupului UDMR din Cameră.
Vizat de criticile UDMR este în primul rând Rareș Bogdan, cel care deschide lista PNL pentru europarlamentare.
„Rareș Bogdan caracterizează foarte bine atitudinea PNL în general. Atitudinea PNL în foarte multe lucruri face foarte greu previzibilă o colaborare. Problema este că Rareș Bogdan conduce lista candidaților la alegerile europarlamentare ale PNL, aceasta este o problemă”, a afirmat Korodi pentru Europa Liberă.
K. Iohannis, văzut ca o soluție de mediere
Întrebat de Europa Liberă dacă președintele Klaus Iohannis poate să fie un mediator între PNL și UDMR pentru o viitoare colaborare, Korodi Attila a răspuns: „da, Klaus Iohannis ar putea să joace un rol de mediator, facilitator de dialog, pentru că înțelege foarte multe lucruri pe care noi le enunțăm. Klaus Iohannis e președintele României, dar PNL ar trebui să înțeleagă că aceste discursuri sunt derapaje majore. Probabil că da, președintele ar putea să le ceară să oprească aceste excese”.
Deputatul a adăugat că principala responsabilitate pentru dialog revine însă conducerilor PNL și UDMR.
Rareș Bogdan îl atacă pe Kelemen Hunor
Rareș Bogdan susține că UDMR și Kelemen Hunor nu mai reprezintă comunitatea maghiară din România și vor deconta politic asocierea cu PSD.
„Am rugămintea ca domnul Hunor să se ocupe în primul rând de viața celor pe care îi reprezintă în Parlament cu maximă rușine. Partidul domnului Hunor a votat tot atacul PSD-ALDE la statul de drept și a votat toate modificările pe recursul compensatoriu pentru eliberarea infractorilor din pușcării. Același Kelemen Hunor a susținut toate pozițiile antinaționale ale PSD și același Kelemen Hunor este cel care susține în Parlament cel mai slab guvern din istoria României”, a fost mesajul lui Rareș Bogdan pentru liderul UDMR.
Candidatul PNL a spus pentru Europa Liberă că își dorește ca viitorul Guvern să se formeze în jurul partidului său, dar fără ca UDMR să facă parte din el.
„Vom putea sta de vorbă cu domnul Hunor doar în momentul în care domnul Hunor va ieși public și va recunoaște ceea ce vă voi cita din memorie, când domnul Hunor Kelemen va înțelege că România este stat național, suveran și indepedent, unitar și indivizibil și va recunoaște articolul 1 din Constituția României, vă asigur că stăm de vorbă pentru proiecte economice, sociale”, a spus R. Bogdan.
Acesta a ținut să precizeze problema sa este cu actuala conducere a UDMR, nu cu etnicii maghiari.
„UDMR astăzi, sub conducerea lui Kelemen Hunor, nu îi mai reprezintă pe românii din Transilvania, reprezintă interesele lui Viktor Orban, nu mai are nici o legătură cu interesul național”, a afirmat Rareș Bogdan pentru Europa Liberă.
Ludovic Orban a avut și el mai multe declarații critice în ultimii ani la adresa UDMR. În 2012, le-a reproșat că l-a susținut pe Traian Băsescu la referendumul de demitere, iar după 2016, i-a acuzat pe cei de la UDMR că sunt complicii celor de la PSD.
Probleme în relația UDMR – PNL după 2012
UDMR a guvernat alături de PNL în perioada 2005 – 2008, când premier era Călin Popescu Tăriceanu. Ei s-au aflat la guvernare și alături de PDL între 2009 și 2012. În septembrie 2012, UDMR a semnat un protocol cu USL pentru intrarea la guvernare după alegerile parlamentare din luna decembrie. După anunțarea rezultatelor, președintele PNL, Crin Antonescu, susținut și de Dan Voiculescu (PC) s-a opus intrării Uniunii la guvernare alături de USL. În timpul campaniei electorale din acel an, Antonescu a criticat de mai multe ori UDMR. Pe 22 noiembrie 2012, președintele PNL de la acea dată a afirmat că poziția USL privind articolul 1 din Constituție este “ireconciliabilă” cu cea a UDMR.
UDMR a intrat în Guvern după ruperea USL, în martie 2014, asigurând majoritatea parlamentară pentru guvernul Ponta 3. După alegerile parlamentare din 2016, UDMR a semnat un protocol de colaborare parlamentară cu PSD, care este și în prezent în vigoare.
Tentativele PNL pentru a convinge UDMR să voteze o moțiune de cenzură au rămas fără rezultat. Kelemen Hunor a povestit la mijlocul anului trecut că negocierea purtată cu Ludovic Orban pentru moțiunea de cenzură a fost, de fapt, “o discuție la o cafea”. La ultima moțiune de cenzură, din decembrie 2018, parlamentarii UDMR au asigurat cvorumul, dar nu au votat. Kelemen Hunor a declarat că Opoziția nu a încercat să poarte o negociere pentru succesul acestei moțiuni. Liderul Uniunii a spus că ia în calcul ca UDMR să scrie textul unei astfel de moțiuni de cenzură.
Facebook Forum