Timpul trece în dauna Rusiei, spune ministrul german al economiei
Germania trebuie să depună mai multe eforturi pentru a-și reduce dependența energetică față de Rusia, a declarat joi ministrul german al economiei, Robert Habeck. El a adăugat că sancțiunile occidentale ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina continuă să afecteze puternic mașina de război rusă.
„Economia rusă se prăbușește”, a declarat Habeck în fața legislatorilor, adăugând că Germania și-a jucat rolul în acest caz prin reducerea exporturilor către Rusia în martie cu 60%, o scădere și mai accentuată fiind așteptată în aprilie.
La nivelul țărilor aliate care participă la sancțiuni, exporturile către Rusia au scăzut cu 53% față de lunile precedente, în timp ce scăderea în rândul statelor neutre sau pro-ruse a fost de 45%, potrivit ministrului.
„Putin primește în continuare bani, dar... timpul nu lucrează pentru Rusia, ci împotriva Rusiei”, a spus el, potrivit Reuters.
Ca urmare a sancțiunilor, Moscova a pierdut accesul la piese cruciale pentru capacitatea sa de a lupta în război, a spus Habeck, cum ar fi „îmbunătățirile de securitate pentru avioane, cu rezultatul că avioanele vor fi în curând la sol”.
Institutul pentru Studiul Războiului: Forțele rusești sunt „incapabile să controleze populațiile locale”
Institutul pentru Studiul Războiului arată în analiza sa că forțele rusești se străduiesc să stabilească un „control societal permanent” în teritoriile ocupate temporar.
Grupul de reflecție american a declarat joi că forțele rusești sunt „incapabile să controleze populațiile locale, să impună utilizarea rublei rusești sau să desfășoare procese birocratice”.
De asemenea, mobilizarea forțată a Rusiei este „foarte puțin probabil să genereze o putere de luptă semnificativă”, servind doar la agravarea moralului scăzut și a disciplinei slabe în rândul trupelor rusești și al reprezentanților.
ISW a mai spus că, în cazul în care Rusia ar captura Sievierodonețk și Lîsîceansk, este puțin probabil să aibă forțele necesare pentru a captura mai mult din regiunea Donețk.
Copii printre cele 800 de persoane care se ascund în fabrica din Sievierodonețk
Aproximativ 800 de persoane, inclusiv copii, se ascund sub o fabrică de produse chimice din orașul Sievierodonețk, deținut în prezent în proporție de 80% de trupele ruse.
Serhii Gaidai, guvernatorul din Luhansk, a declarat joi că luptele de stradă acerbe continuă în oraș, unde forțele ucrainene s-au angajat să lupte „până la capăt”.
În timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei a intrat în cea de-a 100-a zi, el a declarat că 800 de persoane se ascund în adăposturile antiatomice din epoca sovietică de sub fabrica Azot. „Acolo sunt localnici, cărora li s-a cerut să părăsească orașul, dar au refuzat. De asemenea, copii, deși nu sunt mulți”, a spus el, potrivit The Guardian.
Ministerul britanic al Apărării a declarat joi că, în timp ce drumul principal spre Sievierodonețk a rămas sub control ucrainean, Rusia a cucerit cea mai mare parte a orașului și „continuă să facă câștiguri locale constante, facilitate de o concentrare puternică de artilerie”.
Facebook Forum