Linkuri accesibilitate

O imagine din Mariupol, pe 2 iunie 2022, în contextul acțiunilor militare rusești în curs de desfășurare în Ucraina.
O imagine din Mariupol, pe 2 iunie 2022, în contextul acțiunilor militare rusești în curs de desfășurare în Ucraina.

Războiul din Ucraina | Rusia spune că va continua invazia „până la atingerea tuturor obiectivelor”. Zelenski: Victoria va fi a noastră

Sunt 100 de zile de când a început invazia rusă în Ucraina, iar o cincime din teritoriul ucrainean este ocupat. Însă, Rusia are problema în controlarea acestor teritorii.

Principalele informații ale zilei

16:27 3.6.2022

Primarul Kievului: 100 de zile de război barbar al Rusiei pentru a distruge Ucraina și ucrainenii. Un război al binelui și al răului

Vitali Klitschko , primarul Kievului, a postat un mesaj pe Telegram pentru a marca 100 de zile de război.

„100 de zile de război barbar al Rusiei pentru a distruge Ucraina și ucrainenii...100 este ca o zi lungă și dificilă. Emoții, muncă grea, bătălii sângeroase, pierderi și morți. Totuși, o perioadă de curaj și perseverență. Stăm și luptăm toți împreună. Fiecare la locul lui. Ne admirăm forțele armate. Ne vom elibera pământul de barbarii ruși care au venit la el! Da, va fi greu. Dar cred că fiecare dintre noi va trece cu demnitate prin aceste încercări. Pentru că acesta este un război al răului și al binelui. Și bunătatea și dreptatea încă învinge.”

15:43 3.6.2022

Crucea Roșie: Amploarea distrugerii din Ucraina sfidează orice înțelegere

Amploarea distrugerii din Ucraina „sfidează înțelegerea”, a declarat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) într-o declarație pentru a marca cea de-a 100-a zi a conflictului.

Mii de oameni „trăiesc cu suferința de a nu ști ce s-a întâmplat cu cei dragi”, a spus directorul general al CICR, Robert Mardini.

„Ar fi greu de exagerat impactul pe care conflictul armat internațional din Ucraina l-a avut asupra civililor în ultimele 100 de zile. Amploarea distrugerii în orașe sfidează înțelegerea. Casele, școlile și spitalele au fost distruse, iar civilii au suferit ororile conflictului, cu vieți pierdute și cu familii sfâșiate”, a spus Mardini.

El a îndemnat toate părțile să permită accesul prizonierilor de război, adăugând că „în timp ce am reușit să vizităm unii prizonieri de război, părțile încă nu ne-au dat acces la ei toți.”

15:00 3.6.2022

Kremlin: Rusia „va continua în Ucraina până la atingerea tuturor obiectivelor”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Rusia va continua „operațiunea” militară în Ucraina până când toate obiectivele sale vor fi atinse.

„Unul dintre principalele obiective ale operațiunii este protejarea oamenilor din DNR și LNR. Au fost luate măsuri pentru a asigura protecția acestora și au fost obținute anumite rezultate”, a spus el, potrivit The Guardian.

Volodimir Zelenski: Victoria va fi a noastră

De la Kiev, președintele ucrainean a publicat vineri un clip filmat în același loc din care, la o zi de la invazie, pe 25 februarie, avea să transmită că nu a plecat din țară și că rămâne să apere Ucraina, scrie BBC.

Volodimir Zelenski le-a pronunțat numele celor patru oficiali, la fel ca în urmă cu trei luni, și a transmis: „Forțele armate ale Ucrainei sunt, de asemenea, aici. Poporul nostru este aici. Apărăm Ucraina de 100 de zile deja. Victoria va fi a noastră. Glorie Ucrainei!”

Clipul a fost filmat în fața biroului prezidențial ucrainean, în centrul capitalei.

În februarie, la o zi după ce Rusia a declanșat invazia, Volodimir Zelenski a spus că a refuzat ofertele unor lideri occidentali de a fi evacuat din Kiev, spunând: „Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”.

14:08 3.6.2022

Moldova - țara care a primit cei mai mulți refugiați, raportat la populație

O tânără din Ucraina îmbrățișează un câine la centrul de primire de lângă satul Palanca, la aproximativ trei kilometri de frontiera cu Ucraina, 17 martie 2022.
O tânără din Ucraina îmbrățișează un câine la centrul de primire de lângă satul Palanca, la aproximativ trei kilometri de frontiera cu Ucraina, 17 martie 2022.

Aproape 7 milioane de ucraineni au plecat din țara lor, din cauza invaziei ruse, începând din 24 februarie, iar în jur de 2,1 milioane dintre ei s-au și întors, potrivit datelor Agenției pentru refugiați a ONU.

Ca număr, Polonia este țara în care au ajuns cei mai mulți dintre refugiați, însă, raportul la numărul de locuitori, Republica Moldova este țara a primit cei mai mulți refugiați, potrivit unei analize The Guardian.

În Moldova sunt 1.830 de refugiați ucraineni raportat la 10.000 de locuitori, după care Polonia (957/10.000), Slovacia (845), Ungaria (700) și România (514). La polul opus, Franța și Marea Britanie sunt țările europene cu cei mai puțini ucraineni găzduiți, 9, respectiv 10 la 10.000 de locuitori.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG