Linkuri accesibilitate

O imagine din Mariupol, pe 2 iunie 2022, în contextul acțiunilor militare rusești în curs de desfășurare în Ucraina.
O imagine din Mariupol, pe 2 iunie 2022, în contextul acțiunilor militare rusești în curs de desfășurare în Ucraina.

Războiul din Ucraina | Rusia spune că va continua invazia „până la atingerea tuturor obiectivelor”. Zelenski: Victoria va fi a noastră

Sunt 100 de zile de când a început invazia rusă în Ucraina, iar o cincime din teritoriul ucrainean este ocupat. Însă, Rusia are problema în controlarea acestor teritorii.

Principalele informații ale zilei

15:00 3.6.2022

Kremlin: Rusia „va continua în Ucraina până la atingerea tuturor obiectivelor”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Rusia va continua „operațiunea” militară în Ucraina până când toate obiectivele sale vor fi atinse.

„Unul dintre principalele obiective ale operațiunii este protejarea oamenilor din DNR și LNR. Au fost luate măsuri pentru a asigura protecția acestora și au fost obținute anumite rezultate”, a spus el, potrivit The Guardian.

Volodimir Zelenski: Victoria va fi a noastră

De la Kiev, președintele ucrainean a publicat vineri un clip filmat în același loc din care, la o zi de la invazie, pe 25 februarie, avea să transmită că nu a plecat din țară și că rămâne să apere Ucraina, scrie BBC.

Volodimir Zelenski le-a pronunțat numele celor patru oficiali, la fel ca în urmă cu trei luni, și a transmis: „Forțele armate ale Ucrainei sunt, de asemenea, aici. Poporul nostru este aici. Apărăm Ucraina de 100 de zile deja. Victoria va fi a noastră. Glorie Ucrainei!”

Clipul a fost filmat în fața biroului prezidențial ucrainean, în centrul capitalei.

În februarie, la o zi după ce Rusia a declanșat invazia, Volodimir Zelenski a spus că a refuzat ofertele unor lideri occidentali de a fi evacuat din Kiev, spunând: „Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”.

22:16 3.6.2022

Elveția a respins cererea Danemarcei de a trimite vehicule blindate în Ucraina

Guvernul Elveției a respins vineri cererea Danemarcei de a trimite aproape două duzini de vehicule blindate de transport de fabricație elvețiană în Ucraina.

Consiliul federal executiv al Elveției a confirmat vineri decizia, după ce Danemarca a cerut Elveției să transfere în Ucraina 22 de vehicule blindate cu roți Piranha III fabricate în Elveția, pe care Danemarca le achiziționase și le depozitase în Germania.

Decizia de vineri vine și în momentul în care guvernul elvețian a anunțat că va permite transferul anumitor echipamente militare în Germania și Marea Britanie, deoarece acestea se aprovizionează cu proviziile pe care le-au trimis anterior în Ucraina.

Legea privind materialul de război din Elveția, cunoscută și sub numele de „legea neutralității” a țării, interzice transferul de sisteme de arme, muniție și alte materiale de război fabricate în Elveția către țările implicate în conflicte internaționale.

Țara a refuzat anterior o solicitare germană de a trimite în Ucraina muniție de 35 mm de fabricație elvețiană pentru tunurile antiaeriene Ghepard.

22:12 3.6.2022

Macron: Putin a făcut o „eroare istorică și fundamentală”

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că omologul său rus Vladimir Putin a comis o „eroare istorică și fundamentală” prin invadarea Ucrainei și că acum este „izolat”.

„Cred și i-am spus că a făcut o eroare istorică și fundamentală pentru poporul său, pentru el însuși și pentru istorie”, a spus el într-un interviu acordat presei regionale franceze, citat de ​Agence France-Presse.

„Cred că s-a izolat”, a spus Macron. „Să te izolezi este un lucru, dar să poți ieși din ea este un drum dificil”.

Președintele francez a repetat că Rusia nu trebuie „umilită... pentru ca în ziua în care luptele se vor opri, să putem deschide o cale de ieșire prin mijloace diplomatice”.

Macron a mai spus că nu „exclude” o vizită la Kiev.

19:56 3.6.2022

Situație critică la centrala de la Zaporojie, intrată sub control rusesc

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în regiunea Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, ocupată de ruși, se confruntă cu o lipsă acută de piese de schimb, potrivit agenției de informații militare a Ucrainei.

„La uzină s-a dezvoltat o situație critică în ceea ce privește asigurarea operațiunilor stabile și sigure. Practic, nu mai sunt piese de schimb și materiale consumabile”, a anunțat serviciul de informații al ministerului ucrainean al apărării.

Uzina de la Zaporojie a fost ocupată de trupele rusești de la puțin timp după ce Moscova și-a lansat invazia, dar instalația este încă exploatată de tehnicienii ucraineni.

Instalația este operată prin rotație câte o săptămână de personalul ucrainean, căruia îi sunt luatetoate lucrurile personale și telefoanele atunci când intră în tură, a declarat agenția de informații militară a Ucrainei într-un comunicat.

17:19 3.6.2022

Jurnalistul rus Alexander Nevzorov a primit cetățenia ucraineană

Ucraina i-a acordat cetățenia jurnalistului rus Alexander Nevzorov (foto), care a fugit din Rusia în martie împreună cu soția sa, după ce a denunțat invadarea Ucrainei de către Kremlin. Rusia a cerut arestarea lui Nevzorov, acuzându-l că a răspândit informații false.

Anton Gerașcenko, consilier al ministrului de interne ucrainean, a declarat că autoritățile de la Kiev au acordat cetățenia lui Nevzorov și soției sale Lidia.

Nevzorov a confirmat că a primit cetățenia ucraineană într-o declarație pe Telegram Messenger în care a spus că războiul Rusiei este o crimă, iar Ucraina victima, scrie The Guardian.

„Sunt de partea victimei. Și le sunt al naibii de recunoscător acelor oameni chinuiți, disperați și însângerați din Ucraina care mi-au permis să-mi iau locul printre ei”, a spus el.

Rusia a lansat o anchetă împotriva lui Nevzorov, al cărui canal YouTube are peste 1,8 milioane de abonați, după ce acesta a relatat că forțele ruse au bombardat în mod deliberat o maternitate din orașul Mariupol. Rusia a negat atentatul, acuzând Ucraina de înscenare.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG