Analiză BBC: Cinci moduri în care invazia Rusiei în Ucraina s-ar putea încheia
În contextul celor 100 de zile de când a început războiul Rusiei din Ucraina, BBC a realizat o analiză în care arată cele mai previzibile cinci moduri în care războiul s-ar putea încheia.
Cele cinci scenarii posibile:
- Război de uzură: Războiul ar putea continua timp de câteva luni - dacă nu chiar ani - în timp ce forțele rusești și ucrainene se macină reciproc.
- Putin anunță o încetare a focului: Președintele rus ar putea surprinde lumea cu o încetare unilaterală a focului, adjudecând câștigurile teritoriale și declarând „victoria”.
- Blocaj pe câmpul de luptă: Ucraina și Rusia ajung la concluzia că nu pot obține mai mult din punct de vedere militar și intră în discuții pentru un acord politic
- „Victorie” pentru Ucraina: Ucraina ar putea forța trupele rusești să se retragă acolo unde se aflau înainte de invazie.
- „Victorie” pentru Rusia: Rusia ar putea profita de câștigurile sale din Donbas, eliberând forțe pentru a le folosi în alte părți, poate chiar vizând din nou capitala Ucrainei.
UE a adoptat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE a fost adoptat în mod oficial, vineri, cu o întârziere de o lună. Acesta include o interdicție parțială a importurilor de petrol rusesc, cu excepții pentru țările UE care „din cauza situației lor geografice suferă de o dependență specifică de aprovizionarea cu petrol rusesc”, potrivit unui comunicat al Consiliul European.
De asemenea, sancțiunile deconectează trei bănci rusești și o bancă din Belarus de la sistemul SWIFT, interzic trei instituții media rusești de stat, introduc noi restricții la export și vizează mai multe persoane și entități rusești care sprijină războiul din Ucraina.
Moldova - țara care a primit cei mai mulți refugiați, raportat la populație
Aproape 7 milioane de ucraineni au plecat din țara lor, din cauza invaziei ruse, începând din 24 februarie, iar în jur de 2,1 milioane dintre ei s-au și întors, potrivit datelor Agenției pentru refugiați a ONU.
Ca număr, Polonia este țara în care au ajuns cei mai mulți dintre refugiați, însă, raportul la numărul de locuitori, Republica Moldova este țara a primit cei mai mulți refugiați, potrivit unei analize The Guardian.
În Moldova sunt 1.830 de refugiați ucraineni raportat la 10.000 de locuitori, după care Polonia (957/10.000), Slovacia (845), Ungaria (700) și România (514). La polul opus, Franța și Marea Britanie sunt țările europene cu cei mai puțini ucraineni găzduiți, 9, respectiv 10 la 10.000 de locuitori.
Kremlin: Rusia „va continua în Ucraina până la atingerea tuturor obiectivelor”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Rusia va continua „operațiunea” militară în Ucraina până când toate obiectivele sale vor fi atinse.
„Unul dintre principalele obiective ale operațiunii este protejarea oamenilor din DNR și LNR. Au fost luate măsuri pentru a asigura protecția acestora și au fost obținute anumite rezultate”, a spus el, potrivit The Guardian.
Volodimir Zelenski: Victoria va fi a noastră
De la Kiev, președintele ucrainean a publicat vineri un clip filmat în același loc din care, la o zi de la invazie, pe 25 februarie, avea să transmită că nu a plecat din țară și că rămâne să apere Ucraina, scrie BBC.
Volodimir Zelenski le-a pronunțat numele celor patru oficiali, la fel ca în urmă cu trei luni, și a transmis: „Forțele armate ale Ucrainei sunt, de asemenea, aici. Poporul nostru este aici. Apărăm Ucraina de 100 de zile deja. Victoria va fi a noastră. Glorie Ucrainei!”
Clipul a fost filmat în fața biroului prezidențial ucrainean, în centrul capitalei.
În februarie, la o zi după ce Rusia a declanșat invazia, Volodimir Zelenski a spus că a refuzat ofertele unor lideri occidentali de a fi evacuat din Kiev, spunând: „Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”.
Facebook Forum