Linkuri accesibilitate

Ultimele zile ale Azovstal. Fotografii de Dmitri Kozațki (Orest), lăsate de el înainte de a se preda forțelor ruse
Ultimele zile ale Azovstal. Fotografii de Dmitri Kozațki (Orest), lăsate de el înainte de a se preda forțelor ruse

Războiul din Ucraina | Lîsîceanskul/din est, bombardat la foc continuu. 144 de soldați ucraineni, eliberați într-un schimb de prizonieri

Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un memorandum trilateral, iar cele două țări nordice vor fi invitate miercuri să adere la NATO.

09:04 29.6.2022

Atac cu rachete la Nikolaiev: 2 morți și 3 răniți

Primarul Oleksandr Sienkevych a precizat că o clădire înaltă a fost lovită, cel mai probabil, de o rachetă rusească. Guvernatorul regiunii a adăugat că două persoane au fost ucise și trei au fost rănite, inclusiv un salvator.

Operatiunea de salvare este în desfășurare. Sirenele antiaeriane au sunat toată dimineața, scrie The Kyiv Independent.

08:14 29.6.2022

Oligarhul rus Oleg Deripaska: Ce victorie? A cui victorie?

Oligarhul Oleg Deripaska, magnatul aluminiului, începe să-și piardă încrederea în victoria Rusiei în războiul cu Ucraina. Oligarhul a subliniat prețul economic pe care Rusia îl plătește pentru acțiunile sale, conform Reuters.

"Sunt deranjat de cât de repede am abandonat tot ceea ce s-a realizat (economic) în anii '90, apoi am abandonat tot ceea ce am realizat în anii 2000, iar acum stăm și așteptăm victoria. Ce victorie? A cui victorie?" a întrebat Deripaska.

El a adăugat: "Cred că distrugerea Ucrainei ar fi o greșeală colosală, inclusiv pentru noi."

Creșterea nivelului de prosperitate a fost legată de dezvoltarea sectorului privat al Rusiei și de construirea de legături cu restul Europei, principalul partener economic al Rusiei, a spus el.

Dar a fost "evident" că sancțiunile occidentale afectează acum Rusia mai mult decât Europa, a declarat Deripaska, fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal.

Acest lucru contrastează cu argumentul exprimat în mod repetat de Putin, potrivit căruia sancțiunile se răsfrâng asupra economiilor occidentale, declanșând cea mai mare inflație din ultimele decenii, și că Rusia va ieși mai puternică.

Deripaska - el însuși sub sancțiuni din partea Statelor Unite, a Marii Britanii și a Uniunii Europene - a declarat, totuși, că a subestimat cât de stabilă se va dovedi a fi economia Rusiei.

De asemenea, el nu vede nicio amenințare la adresa conducerii politice. "Nu există niciun potențial de schimbare de regim în Rusia. Opoziția a preferat viziunile europene frumoase și s-a retras din viața țării", a declarat Deripaska.

07:36 29.6.2022

Zelenski cere expulzarea Rusiei din ONU

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a acuzat marți pe liderul rus Vladimir Putin că a devenit „un terorist” care conduce un „stat terorist” și a cerut expulzarea Rusiei din Organizația Națiunilor Unite.

Într-un mesaj video adresat consiliului de securitate al ONU, Zelenskii a cerut ONU să înființeze un tribunal internațional care să investigheze „acțiunile ocupanților ruși pe pământul ucrainean” și să tragă țara la răspundere.

În discursul său de marți noaptea, președintele Volodimir Zelenski a arătat un videoclip cu o rachetă rusă lovind mall aglomerat din orașul central al Ucrainei Kremenciuk.

07:30 29.6.2022

Suedia și Finlanda vor fi invitate să adere la NATO după ce Turcia a renunțat la obiecții

Summitul NATO de la Madrid - Președintele turc Tayyip Erdogan, președintele Finlandei Sauli Niinisto, prim-ministrul Suediei Magdalena Andersson, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu și ministrul de externe al Suediei Ann Linde.
Summitul NATO de la Madrid - Președintele turc Tayyip Erdogan, președintele Finlandei Sauli Niinisto, prim-ministrul Suediei Magdalena Andersson, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu și ministrul de externe al Suediei Ann Linde.

Turcia a semnat un memorandum de înțelegere care ridică blocajul impus de Ankara în ceea ce privește candidatura Suediei și Finlandei la aderarea la NATO, a anunțat marți președinția finlandeză, potrivit Reuters.

Acordul implică ca Finlanda și Suedia să-și ridice embargoul asupra armelor, să își modifice legile privind terorismul, să sprijine Turcia în conflictul său cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (YKK) și să nu mai susțină Forțele de Protecție a Poporului (YPG), afiliată siriană a partidului, scrie The Guardian.

Acordul, semnat în fața camerelor de luat vederi de către șefii diplomațiilor celor trei țări la începutul summitului Alianței Atlantice de la Madrid, "confirmă că Turcia va susține, la summitul din această săptămână, invitația Finlandei și Suediei de a adera la NATO", a declarat președintele finlandez Sauli Niinistö într-un comunicat.

Țările NATO, reunite în cadrul unui summit la Madrid, vor invita oficial miercuri Suedia și Finlanda să se alăture Alianței, după ce Turcia și-a ridicat marți seară dreptul de veto asupra aderării lor, a declarat secretarul general al NATO într-o conferință de presă.

"Sunt încântat să anunț că avem un acord care deschide calea pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO" și care răspunde "preocupărilor Turciei privind exporturile de arme și lupta împotriva terorismului", a adăugat Jens Stoltenberg.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG