Linkuri accesibilitate

Ultimele zile ale Azovstal. Fotografii de Dmitri Kozațki (Orest), lăsate de el înainte de a se preda forțelor ruse

Războiul din Ucraina | Lîsîceanskul/din est, bombardat la foc continuu. 144 de soldați ucraineni, eliberați într-un schimb de prizonieri

Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un memorandum trilateral, iar cele două țări nordice vor fi invitate miercuri să adere la NATO.

06:51 29.6.2022

NATO, de la 10.000 de trupe la peste 300.000 pe frontul estic

NATO și-a consolidat prezența în porțiunea estică a alianței, numărul trupelor ajungând acolo aproape de 10.000, pe fondul războiului Rusiei din Ucraina.

În total sunt 9.641 de trupe - în creștere de la 4.000 - repartizate în opt grupe de luptă multinaționale din Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia, conform NATO.

Germania a detașat cele mai multe trupe dintre cele peste 20 de țări care au făcut-o, trimițând 1.315 de militari în Lituania și Slovacia. E urmată de SUA, care au 1.165 de soldați în Polonia, Bulgaria, Ungaria și România, și Regatul Unit, cu 1.122 trupe în Estonia și Polonia.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat luni că alianța „va transforma Forța de Reacție NATO și ne vom mări numărul forțelor de înaltă pregătire cu mult peste 300.000”.

06:55 29.6.2022

Turcia nu a cerut concesii americanilor

Un oficial de rang înalt de la Casa Albă a declarat marți că Turcia nu a făcut "nicio cerere specială de concesii din partea americanilor" pentru a renunța la opoziția sa față de aderarea Finlandei și Suediei la NATO, potrivit AFP.

Acordul la care au ajuns la Madrid Turcia, Finlanda și Suedia privind extinderea alianței militare va da "un impuls puternic" unității occidentale, a declarat oficialul american de rang înalt.

07:03 29.6.2022

Rusia a pierdut peste 30% din tancuri în Ucraina

Rusia a pierdut de la începutul războiului și până în prezent 4.461 de vehicule sau echipamente militare, spune Oryx, un blog militar care contabilizează pierderile militare ale Rusiei în Ucraina pe baza fotografiilor trimise din zonele de conflict

Dintre acestea, 803 sunt tancuri, ceea ce înseamnă peste 30% din totalul tancurilor (2.700) pe care Rusia le-ar fi avut la începutul conflictului.

Din totalul de 4.461 de echipamente și vehicule pierdute în Ucraina de Rusia, 2.683 au fost distruse, 89 au fost avariate, 323 - abandonate, iar 1.366 au fost capturate de ucraineni.

Lista include numai vehiculele și echipamentele distruse pentru care există dovezi foto sau video.

07:10 29.6.2022

Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși

Ministerul bulgar de Externe a anunțat marți că a cerut Rusiei să își retragă 70 de membri ai personalului diplomatic până pe 3 iulie, afirmând că Rusia trebuie să își reducă stafful ambasadei din Sofia la același nivel cu cel al reprezentanței diplomatice bulgare din Moscova, relatează The Guardian.

„Primul motiv îl reprezintă reciprocitatea... Al doilea - din cauza activităților întreprinse de oficiali ruși, despre care autoritățile bulgare competente au stabilit că sunt incompatibile cu Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice”, precizează MAE bulgar într-un comunicat.

Concret, Ministerul de Externe de la Sofia a ordonat acum Rusiei să-și reducă stafful diplomatic din Bulgaria la același nivel cu cel al misiunii diplomatice bulgare din Rusia.

Acest lucru ar însemna menținerea unui efectiv de maximum 23 de diplomați și 25 de membri ai personalului administrativ și tehnic, conform MAE bulgar.

Celor 70 de diplomați ruși li se cere să părăsească Bulgaria până duminică noapte, pe 3 iulie 2022.

O sursă din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova a declarat pentru agenția de stat TASS că Rusia „va răspunde” acestei expulzări masive de diplomați ruși de către Bulgaria.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG