Linkuri accesibilitate

Ultimele zile ale Azovstal. Fotografii de Dmitri Kozațki (Orest), lăsate de el înainte de a se preda forțelor ruse
Ultimele zile ale Azovstal. Fotografii de Dmitri Kozațki (Orest), lăsate de el înainte de a se preda forțelor ruse

Războiul din Ucraina | Lîsîceanskul/din est, bombardat la foc continuu. 144 de soldați ucraineni, eliberați într-un schimb de prizonieri

Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un memorandum trilateral, iar cele două țări nordice vor fi invitate miercuri să adere la NATO.

10:08 29.6.2022

Stoltenberg: Rusia va fi declarată stat agresor

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se așteaptă la o ratificare rapidă a aderării Suediei și Finlandei la alianța militară.

„Vom lua o decizie la summit de a invita Suedia și Finlanda să devină membre, este rapid fără precedent”, a spus el reporterilor în a doua zi a summitului NATO de la Madrid. Ambele țări au solicitat aderarea la Alianță la mijlocul lunii mai.

„După invitație, avem nevoie de un proces de ratificare în 30 de parlamente. Acest lucru durează întotdeauna ceva timp, dar mă aștept, de asemenea, să meargă destul de repede, deoarece aliații sunt gata să încerce ca procesul de ratificare să aibă loc cât mai repede posibil.”

De asemenea, el a vorbit despre noul concept strategic ce va fi adoptat, concept care va reflecta noua realitate generată de agresiunea Rusiei. ”Rusia va fi declarată agresor”, a subliniat secretarul general al NATO înaintea începerii lucrărilor.

Vor fi menționate și consecințele acțiunilor Chinei asupra securității aliaților. Este pentru prima oară când este abordată problema Chinei.

”China prezintă provocări la adresa valorilor și intereselor noastre. Trebuie să luăm în considerare consecințele asupra securității noastre atunci când vedem China investind în arme moderne”, a spus Stoltenberg.

09:58 29.6.2022

Ben Wallace: Ținta este să rămânem peste 2% din PIB pentru Apărare

Secretarul pentru apărare al Regatului Unit, Ben Wallace, a spus că acțiunile Rusiei în Ucraina au schimbat focalizarea pe termen mediu.

„În calitate de secretar al Apărării, ținta mea cea mai importantă este să rămân peste 2%, dacă nu mai mare, din PIB, care este principalul reper NATO. Și cred că este foarte important să continuăm să ne angajăm în acest sens, dacă nu mai mult”, a spus Wallace pentru Sky News.

Întrebarea este, de fapt, următoarea perioadă de cheltuieli, mijlocul deceniului. Am fost pregătiți să luăm la bord anumite vulnerabilități, deoarece am scăpat de unele echipamente și am reechipat cu unele noi. Cred că invazia Rusiei în Ucraina a schimbat asta. Și de aceea cred că discuția este atât de importantă pentru tipul de finanțare de la mijlocul deceniului”.

09:47 29.6.2022

Olaf Scholz: Germania va construi cea mai mare armată convenţională din Europa din cadrul NATO

Germania este pe cale să pună bazele celei mai mari armate convenţionale din Europa în cadrul NATO, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz, după investiţii masive decise în urma invaziei ruse în Ucraina.

În prezent, alături de Statele Unite, Germania furnizează "cu siguranţă cea mai mare contribuţie" Alianţei Nord-Atlantice, a afirmat liderul social-democrat într-un interviu acordat televiziunii publice ARD după summitul G7.

"Cea mai mare armată convenţională din Europa din cadrul NATO este pe cale să fie construită, iar acest lucru este important pentru capacitatea de apărare a NATO în ansamblu", a adăugat el.

În urma declanşării invaziei ruse pe 24 februarie, guvernul de la Berlin a anunţat crearea unui fond excepţional de 100 de miliarde de euro care are drept scop modernizarea armatei sale, Bundeswehr, ale cărei echipamente sunt învechite.

"Vom cheltui în medie între 70 şi 80 de miliarde de euro anual pentru apărare", a adăugat el. "Şi Germania va fi atunci ţara care investeşte cel mai mult în acest domeniu", a insistat el.

Deblocarea a 100 de miliarde de euro pentru armata naţională constituie o schimbare majoră de direcţie pentru Germania, care în ultimii ani şi-a respectat cu greu angajamentele faţă de NATO în acest domeniu, atrăgând cu regularitate nemulţumirea Statelor Unite.

09:28 29.6.2022

În Lysychansk rușii duc politica pământului ars

Situația din Lysychansk, regiunea Luhansk, seamănă cu cea din orașul său geamăn Severodonetsk în urmă cu mai bine de o lună, când rușii au început să cucerească clădire după clădire, a declarat miercuri guvernatorul de la Luhansk, Serhiy Gaidai. Sievierodonetsk a căzut sâmbătă în fața Rusiei.

„Situația din Lysychansk este foarte dificilă”, a spus Gaidai.„Rușii folosesc toate armele pe care le au la dispoziție... și fără a distinge dacă țintele sunt militare sau nu – școli, grădinițe, instituții culturale”.

„Totul este distrus. Aceasta este o politică de pământ ars.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG