Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației susținute de Rusia din Hersonul ocupat, a declarat pentru Reuters că încă nu a fost aleasă o dată pentru un referendum pentru aderarea regiunii la Federația Rusă, dar că se așteaptă la vot în „jumătatea următoare. ”
Președintele Joe Biden anunță întărirea NATO. „Alianța e mai necesară ca niciodată”
Președintele Joe Biden a anunțat miercuri că SUA vor întări forțele NATO în Europa, spunând că alianța este mai necesară astăzi „decât a fost vreodată”.
NATO va fi „întărită în toate direcțiile în toate domeniile, terestre, aeriene și maritime”, a spus el la summintul de la Madrid.
Biden, care s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că forțele suplimentare includ:
- Creșterea flotei de distrugătoare navale americane de la patru la șase în Rota, Spania.
- Un cartier general permanent în Polonia al Corpului 5 Armată.
- O „brigadă rotativă suplimentară” în România, formată din „3.000 de luptători și încă 2.000 de personal echipă de luptă”.
- Implementări prin rotație îmbunătățite în țările baltice.
- Două escadrile suplimentare ale avionului stealth F-35 către Marea Britanie.
- Apărare aeriană suplimentară și alte capacități în Germania și Italia.
„Împreună cu aliații noștri ne vom asigura că NATO este pregătită să facă față amenințărilor din toate direcțiile din fiecare domeniu”, a spus Biden.
„Într-un moment în care (președintele rus Vladimir) Putin a spulberat pacea în Europa și a atacat principiile ordinii bazate pe reguli, Statele Unite și aliații noștri, vom intensifica apărarea, demonstrând că NATO este mai necesară acum decât a fost vreodată și că este importantă așa cum a fost niciodată”, a mai precizat președintele american.
Referindu-se la unitatea NATO cu privire la acceptarea cererilor Finlandei și Suediei, anterior neutre, de a se alătura alianței, Biden a spus că strategia lui Putin de invadare a Ucrainei a fost contracarată.
„Este exact ceea ce nu a vrut, dar exact ceea ce trebuie făcut pentru a garanta securitatea Europei”, a spus Biden.
Președintele Iohannis: România așteaptă o întărire semnificativă a flancului estic
Klaus Iohannis, înaintea participării la Summitul NATO de la Madrid: "Acest summit va aduce un nou concept strategic- vom decide cum va aborda NATO problemele de securitate în următorul deceniu. (...) România se așteaptă se se decidă o întărire semnificativă a flancului estic și o creștere semnificativă a militarilor care vor fi staționați pe flancul estic și la noi în România".
Președintele Klaus Iohannis a mai spus că dotarea Armatei României se va face în următorii zece ani, timp în care cel puțin 2.5% din PIB va fi alocat către Apărare.
"E vorba de un program de înzestrare și modernizare a Armatei, care va dura cel puțin zece ani de zile. Discuțiile cu partidele au avut deja loc, toată lumea a fost de acord că e nevoie de suplimentarea sumelor pentru modernizarea Armatei", a declarat Klaus Iohannis.
Această criză energetică a fost pregătită minuțios de către Rusia, o perioadă îndelungată de timp. Această dependență trebuie redusă, dar nu se întâmplă de pe o zi pe alta, a explicat șeful statului român.
„Cum se zice, gazul curge pe țeavă și deocamdată acestea sunt căile de transport. Avem o platformă comună și toți căutăm soluții altenative. Pentru producători, această afacere este una foarte bănoasă.
Așa cum arată lucrurile acum, prețurile vor crește în continuare. Aceste lucruri ne vor afecta pe termen mai lung. Este inevitabil ca aceste resurse să nu se scumpească”.
Stoltenberg: Rusia va fi declarată stat agresor
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se așteaptă la o ratificare rapidă a aderării Suediei și Finlandei la alianța militară.
„Vom lua o decizie la summit de a invita Suedia și Finlanda să devină membre, este rapid fără precedent”, a spus el reporterilor în a doua zi a summitului NATO de la Madrid. Ambele țări au solicitat aderarea la Alianță la mijlocul lunii mai.
„După invitație, avem nevoie de un proces de ratificare în 30 de parlamente. Acest lucru durează întotdeauna ceva timp, dar mă aștept, de asemenea, să meargă destul de repede, deoarece aliații sunt gata să încerce ca procesul de ratificare să aibă loc cât mai repede posibil.”
De asemenea, el a vorbit despre noul concept strategic ce va fi adoptat, concept care va reflecta noua realitate generată de agresiunea Rusiei. ”Rusia va fi declarată agresor”, a subliniat secretarul general al NATO înaintea începerii lucrărilor.
Vor fi menționate și consecințele acțiunilor Chinei asupra securității aliaților. Este pentru prima oară când este abordată problema Chinei.
”China prezintă provocări la adresa valorilor și intereselor noastre. Trebuie să luăm în considerare consecințele asupra securității noastre atunci când vedem China investind în arme moderne”, a spus Stoltenberg.