Marea Britanie l-a pus pe lista neagră a sancțiunilor pe oligarhul rus Vladimir Potanin, „regele nichelului”
Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni împotriva a 13 persoane și entități, inclusiv un văr al lui Vladimir Putin, precum și oligarhul Vladimir Potanin, descris de guvernul britanic drept al doilea cel mai bogat om al Rusiei.
Potanin, cunoscut drept „Regele nichelului” al Rusiei, a continuat „să adune bogății în timp ce sprijină regimul lui Putin, achiziționând Rosbank și acțiuni la Tinkoff Bank în perioada de după invadarea Ucrainei de către Rusia”, se arată într-un comunicat de presă al guvernului britanic, citat de Reuters.
El a fost inclus în cel mai recent val de liste de sancțiuni pentru că „obținea un beneficiu de la sau sprijinea guvernul Rusiei deținând sau controlând Rosbank”, se spune.
Printre cei nou sancționați se numără și verișoara lui Vladimir Putin, Anna Tsivileva, care este președintele companiei de exploatare a cărbunelui JSC Kolmar Group. Soțul lui Tsivileva, Sergey Tsivilev, este guvernatorul regiunii Kemerovo, bogată în cărbuni, iar cuplul ar fi „beneficiat semnificativ” de pe urma relației lor cu liderul rus.
„Atâta timp cât Putin va continua atacul său oribil asupra Ucrainei, vom folosi sancțiunile pentru a slăbi mașina de război rusă. Sancțiunile de astăzi arată că nimic și nimeni nu este în afara mesei, inclusiv cercul interior al lui Putin”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului britanic.
Orașul Mykolaiv, lovit de rachetele ruști. Mai mulți morți și răniți
Cel puțin trei persoane au fost ucise și cinci rănite de rachetele rusești care au lovit o clădire rezidențială din orașul Mykolaiv, din sudul Ucrainei, au declarat autoritățile locale care fac eforturi pentru salvarea supraviețuitorilor, relatează The Guardian.
Primarul Oleksandr Senkevych a declarat că opt rachete au lovit orașul și a îndemnat locuitorii să se evacueze. El a spus că clădirea părea să fi fost lovită de o rachetă de croazieră rusă X-55.
Rusia susține însă că a distrus o bază de antrenament pentru mercenari străini în apropiere de Mykolaiv.
Niciuna dintre afirmații nu a fost verificată independent.
Zelenski: Putin suferă de o maladie gravă, lipsa de respect pentru poporul ucrainean
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că omologul său rus Vladimir Putin suferă de o maladie gravă care constă în lipsa de respect faţă de poporul ucrainean. De aceeași boală suferă mai mulți aliați ai lui Putin, spune Zelenski înt-un interviu pentru postul de televiziune american NBC.
Solicitat să comenteze referitor la speculaţiile potrivit cărora Putin ar fi bolnav, Zelenski a afirmat că boala liderului rus este mai periculoasă decât cancerul despre care vorbesc unele media.
„Nu ştiu ce se întâmplă cu Vladimir Putin. Cred că are o boală gravă, dar aceasta este mai complicată decât boala despre care vorbiţi. Aceasta este o boală privind lipsa de respect faţă de poporul nostru, are legătură cu capturarea teritoriului nostru, cu torturile comise de soldaţii lui pe pământul nostru", a spus preşedintele ucrainean, remarcând că nu doar Putin „suferă de această boală" în Rusia.
„Din păcate, nu este problema unei singure persoane. Mulţi din anturajul preşedintelui Federaţiei Ruse suferă din aceeaşi cauză: ambiţii supradimensionate, neînţelegere şi lipsă de respect pentru legile internaţionale, pentru viaţa oamenilor. Pentru ei, asta e un fleac. Aceasta este o boală foarte periculoasă pentru statul nostru", a subliniat Volodimir Zelenski.
Zelenski a insistat că această maladie este periculoasă pentru Ucraina, iar speculaţiile dacă Putin are sau nu cancer sau altă boală nu reprezintă decât simplă pălăvrăgeală.
Liz Trus: China, o problemă pentru securitatea europeană
Secretarul britanic de externe Liz Truss spune că NATO trebuie să clarifice Chinei că invadarea Taiwanului ar fi „o greșeală de calcul catastrofală”.
Ea a spus miercuri că influența globală tot mai mare și puterea militară a Chinei sunt „o problemă pentru securitatea euro-atlantică”, potrivit BBC.
Se așteaptă ca NATO să identifice China drept o provocare pentru alianță atunci când își va prezenta strategia pentru următorul deceniu la un summit de la Madrid.
Vorbind în marginea summit-ului, Truss a spus că „în vreme ce China își extinde influența prin constrângere economică și construiește o armată capabilă, există un risc real ca ei să tragă o idee greșită, care duce la o greșeală de calcul catastrofală, cum ar fi invadarea Taiwanului”.
Ea a îndemnat națiunile NATO să dezvolte legături economice și diplomatice mai strânse cu Taiwan.